Spodziewam się odpowiedzi typu ,,wgraj tomato" ale chyba to nie tu leży problem bo w czasach świetności naprawde nie narzekałem Jestem w odległości jakieś max 200 m od anteny Senao, router stoi u kumpla (spółka na sieć). Sieć zabezpieczona jest WEPem.
Od jakiegoś czasu mam problemy... Tzn być może dopiero teraz zaczęło mi to przeszkadzać gdyż zacząlem ostro pocinać w gry online.
Robiąc test ping w cmd zwykle ginie kilka/naście pakietów, sama wartość w ms nie jest zła, zaś stabilność... żalowa.
Gdzie na pewno nie leży problem? U mnie. Właśnie wchrzaniłem się do niezabezpieczonej sieci i z niej piszę. Co ciekawe moja antena kierunkowa jest zwrócona o 90 stopni w lewo w stosunku do miejsca w którym jest AP tej sieci i... gubię max 1 pakiet na 100. Dla moralności podam, że nie zabawię długo w tej sieci i moje czyny są tylko egoistyczne bo związane z moim własnym routerem
Czy tomato da cień szansy na poprawę? A może router jest zasyfiony? W końcu rok stoi... Resety polegały na odłączaniu go od prądu na kikanascie sekund. A może inaczej trzeba to przeprowadzać? Jak go oczyścić?
Edytowany przez DEH-NEO dnia 20-03-2008 00:02
Przytrzymac reset przez 30 sec. i skonfigurowac od poczatku. Wgranie tomato to bardzo dobry pomysl (reset przyciskiem przez 30 sec, wgranie tomato PO KABLU NIE PO WIFI, znowu reset i konfiguracja).
ja mam wrazenie, ze wgranie tomato nic nie da, resety itp. raczej tez nie, skoro gubisz pakiete na WLAN1 a na WLAN2 dziala elegancko, to pewnie problem lezy u twojego kumpla WLAN1, i nie bedzie mialo znaczenia na jakim sofcie sobie smigasz jezeli twoj ISP ma problem.
ja bym powaznie pogadal z ISP, moze ktos wam na kanale siedzi i zakloca?
btw. jaki masz teraz soft na WRT ?
ja mam obecnie 45.45.45.5 i to ograniczenie nie działa - nadal mam całą przepustowość. Co z tym quosem?
Jeszcze musisz zaznaczyc ENABLE QOS, bo jesli masz tak jak na tym screenshocie to nie masz wlaczonego.
Pozatym wylacz (odznacz) prioritize ACK
Edytowany przez Pawel35 dnia 20-03-2008 18:42
Zaraz chwilka mowiac o full transfer co masz na mysli? Jesli chodzi ci o to ze download masz na full to tak bedzie, bo QOS zarzadza glownie tym co WYSYLASZ w swiat (UPLOAD).
Natomiast zeby ograniczyc DOWNLOAD musisz zastosowac skrypt w Firewall-u. Polecam generator skryptow Robsona i zmien w Inbound ta klase D na None.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?