Tomato 1.17 , linksys wrt54gl 1.1 , tomato zainstalowane, nvram wyczyszczone, adresy ip w sieci przyznawane przez DHCP, ustawione w restrictions aby nikt z innym mac'em nie miał neta, Problem polaga na tym ze i tak jak ustawie by upload na konkretnej klasyfikacji byl 20% to i tak dzieje sie co che :/ nie da sie nawet limitowac ilosci polonczen tcp na ludka, co jest nie tak HELP / gg 2542830
co mam zrobic? co wpisac? aby skutecznie limitowac ilosc polonczen i na sztywno przypisac typowi limit upload?
Ja mam dokladnie to samo. Ustawiam ze max upload na DNS (53) jest 30% lacza a na wykresie niebiesko od klasy highest. Wyglada na jakis bug w pomidorze?
mgregor napisał/a:
Ja mam dokladnie to samo. Ustawiam ze max upload na DNS (53) jest 30% lacza a na wykresie niebiesko od klasy highest. Wyglada na jakis bug w pomidorze?
Jest niebiesko, bo widocznie nie ma żadnego innego ruchu!
Zwróć uwagę, że ten cały ruch w klasie Highest zajmuje wszystkiego 10,5 kb/s, czyli 2% przepustowości łącza!
stepon napisał/a:
Problem polaga na tym ze i tak jak ustawie by upload na konkretnej klasyfikacji byl 20% to i tak dzieje sie co che :/
Na początek zafajkuj "Reset Classification When Making Changes" w zakładce QoS - Basic Settings.
Oprócz tego:
- Zbyt dużo pasma dałeś na DNS, on tyle nie potrzebuje, chyba że jakieś p2p tam wlezie. Ja u siebie mam 16-32%.
- Podobnie z klasą High, z tym, ze ja bym tę klasę zostawił dla Skype'a, a HTTP bym przeniósł do Medium
- Po co pingi w klasie Highest?
- HTTP/S dla 512KB+ powinno być w klasie niższej niż dla 0-512KB
- Poczta spokojnie może być w Lowest, przecież i tak zawsze w końcu sie ściągnie
- Masz bardzo dużo ruchu niesklasyfikowanego, musisz zidentyfikować co to za ruch i go zaklasyfikować
- Czy faktycznie masz łącze 18 Mb/s?
To jest tyle, co mi sie w oczy rzuciło, skryptów firewalla nie sprawdzałem.
Edytowany przez Dziadek dnia 12-03-2008 00:11
Najważniejsze jak skuteczni limitowac ilość połączn tcp, jeden bitkomet moze zrobic ich 1000 i router jest wtedy nie osiagalny, prosze o skrpt który komus dziala, info gdzie go wcisnął, jak i czy nie gryzie sie z qos
Dzieki fajnie, ale to juz znalazłem fajny skrypt ale dalej
1. jak ograniczyc ilosc polonczen danej osobie po maku lub ipeku
2 jak ograniczyc ilosc polonczej danej osobie po maku lub ipeku tylko bittorent ?
3 jak ustawic to w taki sposób (konf Tomato) aby po wlaczeniu ograniczen na ilosc polonczen torrent cokolwiek sciagal ?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?