Kupiłem dzisiaj ww. router w celu zainstalowania na nim firmware OpenWRT. Niestety nie potrafię. Robię wszystko jak opisane zostało na portalu openwrt.pl. Wgrywałem Kamikaze, WhiteRussian i jeszcze coś i niby instalacja się zakończyła, wyłączam router jak opisano ... załączam i dioda zasilania nie miga, więc wedle opisu powinno być ok ale komputer nie widzi routera. Wgrywam oryginalne firmware i wszystko działa "jak ta lala".
Proszę o pomoc ...
Stąd ściągałem firmware - http://downloads.openwrt.org/kamikaze/7 R30; uashfs.trx
Tym się kierowałem:
W przypadku routerów ASUSa niemożliwa jest instalacja OpenWrt z oficjalnego firmware. W celu wgrania alternatywnego firmware w tym także OpenWrt WhiteRussian/Kamikaze należy przejść do trybu diagnostycznego (Diag Mode) w następujący sposób:
*
odłączamy router od zasilania,
*
przytrzymujemy przycisk Reset z tyłu routera,
*
podłączamy router ponownie do zasilania,
*
puszczamy przycisk Reset w momencie, gdy lampka Power zacznie migać,
*
jesteśmy już w trybie diagnostycznym.
W zależności jakiego systemu operacyjnego używamy, sposób wgrywania firmware jest nieco inny. Użytkownicy Windowsa mogą użyć dostarczonego wraz z pudełkiem oprogramowanie Restoration Tool, oprogramowanie te również można pobrać z oficjalnej strony ASUSa. Użytkownicy linuksa mogą użyć klientaTFTP i w ten sposób zaprogramować router.
Po przesłaniu firmware to routera następuje programowanie, co trwa w zależności od objętości obrazu od 5 do 10 minut. Pod żadnym pozorem nie wolno nam odłączać routera od zasilanie oraz nie wciskać przycisku Reset z tyłu AP.
UWAGA: Asus WL500g Premium nie posiada możliwość autorestartu po wgranym firmware.
Gdy minie 5-6 minut odłączamy router od zasilania i podłączamy ponownie. Jeżeli dioda Power nie zaczyna migać to wszystko jest w porządku. Po zapaleniu się diody Air możemy zalogować się do routera po telnecie w następujący sposób:
$ telnet 192.168.1.1 <--- i tutaj już echo, nie widać routera.
Ustawienia TCP/IP:
IP komputera: 192.168.1.2
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.1
Chciałem, może nie od razu, wykorzystać go jako kombajn do torrentów. Czyli, jeśli jest taka możliwość, to lepiej dla mnie będzie wymienić go na v1. Powoli wczytuję się w posty o tym jak to robić, by go dostosować do moich potrzeb. Pytanie drugie - jak wielką przeszkodą jest posiadanie WXP, bo z tego co widzę, to większość rozwiązań jest dla opensource'owych OSów ?
To byłby bardzo miły bonus
W innym wątku przeczytałem, że gdy tylko v2 trafi w odpowiednie ręce, ruszą prace nad oprogramowaniem, pozostaje więc czekać. Mam nadzieję, że niezbyt długo. Dziękuję za odpowiedzi.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?