Skrypty startowe ;/
|
Meloniki |
Dodano 05-03-2008 23:23
|
User
|
Witam!
Posiadam ruter wrtg54gl z kartą SD na KAMIKAZE.
Polecenia dotyczące montowania karty umieściłem w (/mnt/mmc/)
/etc/init.d/custom-user-startup (łącznie z &)
Następnie zainstalowałem parę pakietów na karcie, m.in. serwer ftp (vsftp).
Zrobiłem dowiązanie symboliczne konfiguracji serwera z /mnt/mmc/vsftpd.conf do /etc/vsftpd.conf
oraz /etc/init.d/vsftpd do /etc/rc.d/S99vsftpd
I generalnie jak z palca uruchomię dowiązanie S99vsftpd serwer prawidłowo się uruchamia. Ale jeśli zrobię restart serwer ftp nie jest uruchamiany . Nawet wtedy gdy umieszczę odp. linijkę w /etc/init.d/custom-user-startup.
Wszystkie operacje dotyczące uruchomienia karty wykonywane są dużo wcześniej niż start serwera ftp. Mimo to nic z karty lub dotyczące karty przy starcie nie chce się automatycznie wykonać (np. podmontowanie zasobu samby do katalogu na karcie) - muszę to wszystko po uruchomieniu serwa wykonywać samemu, ręcznie.
Czy coś robię źle? |
|
|
|
Meloniki |
Dodano 06-03-2008 01:13
|
User
|
Ok. Wszystko już działa |
|
|
|
jarko75uk |
Dodano 06-03-2008 08:49
|
User
|
Mozesz umiescic troche inforamcji, co, jak i gdzie......\
pzd |
|
|
|
Meloniki |
Dodano 06-03-2008 16:03
|
User
|
Jasne...
Generalnie po instalacji pakietów na karcie aby były widoczne trzeba zmodyfikować odpowiednie zmienne środowiskowe (np. PATH). I wszystko działa...prawie.
Prawie ponieważ zmienną PATH można zmodyfikować automatem w pliku /etc/profile i wszystko będzie ładnie działać lecz...po zalogowaniu się - plik ten jest wtedy intrepretowany. I dlatego podczas startu pakiety zainstalowane nie są widoczne, ponieważ zmienna PATH ma std. wartość, czylibin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin, i w tychże katalogach szuka, w tym przypadku, programów. A przecież programy zainstalowane na karcie są w innym miejscu...
...więc żeby wszystko działało to można to zrobić na 3 sposoby (wg mnie):
1. Wcześniej zmienić 'gdzieś' zmienną PATH. Gdzie? Nie wiem. Może gdzieś jest to ładnie ukryte lecz ja raczej obstawiam za źródłami.
2. W skryptach startowych podawać pełną ścieżkę dostępu do programu, npmnt/mmc/sbin/mount.cifs //mle /mnt/cifs (lecz tutaj działa w nielicznych przypadkach - np. w tych, w których nie są potrzebne biblioteki)
3. Zrobić odpowiednie linki symboliczne. Np.:
ln -s /mnt/mmc/sbin/mount.cifs /sbin/mount.cifs
Dzięki temu można pozbyć się:
- wpisywania pełnych ścieżek do skryptów
- problemu z bilbiotekami
- plikami konfiguracyjnymi
- itd.
Jest jedno ale. Żeby to działało to po każdej instalacji pakietu trzeba zrobić dowiązania. Ręczne wykonywanie tego może być żmudne więc właśnie kończę skrypt, który automatycznie zrobi odpowiednie dowiązania.
Oczywiście aby to wszystko działało trzeba o wiele wcześniej włączyć obsługę karty oraz ją podmontować.
Jest też zmienna do bibliotek ale ona podobnie zachowuje się jak wcześniej wspomniana zmienna PATH... |
|
|
|
irbis9 |
Dodano 06-03-2008 21:43
|
User
|
sprawdz /etc/preinit
a zmienne mozesz przeciez ustawic poleceniem export (chocby po prawidlowym zamontowaniu karty), sprawdzisz mozesz poleceniem set - zobaczysz jak sie nazywa zmienna path dla bibliotek |
|
|
|
Meloniki |
Dodano 06-03-2008 22:15
|
User
|
Ach..zapomniałem o export...z preinit całkiem możliwe, że będzie działać. Ale i tak to wszystkiego nie załatwi, np. pliki konfiguracyjne, biblioteki w podkatalogach itd. Napisałem skrypcik - na razie działa w 100%. |
|
|
|
lasu |
Dodano 20-03-2008 14:15
|
User
|
Czy mógłbyś podzielić się wspomnianym skryptem?
Wyślij mi go na umvrnsrnb (mała małpka) lykamspam.pl
Z góry dzięki
Pozdr.
LaSu
[quote]Meloniki napisał/a:
Jest jedno ale. Żeby to działało to po każdej instalacji pakietu trzeba zrobić dowiązania. Ręczne wykonywanie tego może być żmudne więc właśnie kończę skrypt, który automatycznie zrobi odpowiednie dowiązania.
Edytowany przez lasu dnia 20-03-2008 14:17
|
|
|
|
Meloniki |
Dodano 01-04-2008 10:47
|
User
|
Udostępnię tutaj. Obecnie nie mam stalego dostępu do netu więc może być z lekkim opóźnieniem. Doszlifuje i pojawi się tutaj odpowiedni plik.... |
|
|