Postanowiłem w mojej sieci przejść z statycznych adresów IP na dynamiczne.
Ustawiłem static dhcp dla parunastu komputerów. Wszystko działa dobrze. Wszyscy mają te same adresy IP co mieli ale ja teraz mogę ich poukładać bez konieczności chodzenia po domach.
To była ta część pozytywna
Wchodzę w device list a tam....... !@#$%^ nowych kompów. Czy jest możliwość przydzielania adresów IP tylko komputerom wybranym ?
Bo teraz DHCP przydziela wszystkim.
Nie wiem czy tak się da ale chciałbym żeby to działało tak:
jeśli komputer jest w static dhcp i ma przypisanie mac do IP to dostaje adres a jeśli go tam nie ma to nie dostaje adresu.
luk-a-sz napisał/a:
Postanowiłem w mojej sieci przejść z statycznych adresów IP na dynamiczne.
To chyba nie był najlepszy pomysł
Cytat
Nie wiem czy tak się da ale chciałbym żeby to działało tak:
jeśli komputer jest w static dhcp i ma przypisanie mac do IP to dostaje adres a jeśli go tam nie ma to nie dostaje adresu.
Przecież właśnie w ten sposób działa Static DHCP
A jeśli zależy Ci na tym, żeby nie chodzić po domach, to zostaw sobie jeden lub dwa numery IP przydzielane dynamicznie, ale za to z mocno przyciętym pasmem i dopuszczalną ilością połączeń, tak aby nikt z tego adresu IP nie chciał korzystać na dłuższa metę.
Lepsze rozwiązanie to ustawienie static dhcp dla kompów w naszej sieci domyslnie tych które maja miec net natomiast zakres serwera dhcp z poza naszego zakresu np static 192.168.1.2-192.168.12 a serwera dhcp 192.168.1.20-100 i dla tego zakresu w acces restrictions wylaczyc net. Funkcjonuje to w ten sposób że mo macu przypiszemy tych userów których chcemy, natomiat każdy inny który nie bedzie uwzględniony w static dostanie adres IP z automatu natomiast nie bedzie mial netu.
osoby które są w static DHCP dostają czas dzierżawy adresu infinite, Ci którzy jakoś na lewo się tam dostają dostają IP z czasem 24h. Czy jest możliwość skrócenia im czasu dzierżawy ?
EDIT:
Wstyd się przyznać ale dopiero teraz załapałem jak dokładnie działa static DHCP. Cały czas myślałem, że do działania static DHCP potrzeba DHCP z pulą żeby zawierała IP z static DHCP B)
Edytowany przez luk-a-sz dnia 04-03-2008 12:58
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?