25 Listopada 2024 10:46:10
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.217.207.112
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54GL + 2ant. kierunkowe - dzialac bedzie?
Turtle
Jak w temacie.. wiele razy widzialem, ze bylo.. i dzialac niby nie powinno? Jeden moduł radiowy.
W tej chwili mam jedna kierunkowo + standardowy patyczek - klienci poza domem maja tak jak mieli, z tylu w domu mam niby sile sygnalu maks /czyli niby sie poprawilo/ ale predkosc netu to 50KBps (na łączu 6mbit). /wg. NetStumblera -55dBm/

Tutaj
http://www.frazpc.pl/b/208885
napisali mi, ze 'pisze herezje' i zeby podlaczyc ta druga antene...
wiec kto tu sieje te herezje wkoncu? Grin
Moze troche przesadzilem z tym 'odcieciem od swiata' - ale reszta chyba ok? Jedno radio/jedna antena odbiorczo/nadawcza?
Edytowany przez Turtle dnia 17-02-2008 16:15

PROMETHEUS23
Czym innym jest mieć internet na Wanie i mieć 2 różne anteny kierunkowe, a czym innym odbierać internet radiowy jedną anteną a rozsyłać go po domu drugą (tryb WDS). W pierwszym przypadku bedzie działać w drugim NIE!!
WRT54G/GL/GS
WAP54G
WAP11
Netgear WNR3500L v1
Siemens SE505 v2

Turtle
"dipol napisał:
Część urządzeń bezprzewodowych zaopatrzona jest w dwie anteny prętowe, inne zaś tylko w jedną antenę. Urządzenie, które posiada dwie anteny wykrzysotuje je w specyficzny sposób w celu poprawy jakości sygnału. Jest to tak zwany odbiór zbiorczy (diversity).
Polega on na tym, że odbiornik sprawdza z której anteny odbierany sygnał jest mocniejszy i ten przekazywany jest do dalszego przetwarzania. Tę samą antenę wybiera następnie do wysyłania swoich danych. Zalety z wykorzystania tego trybu widoczne będą głównie w pomieszczeniach, gdzie fale radiowe ulegają licznym odbiciom od ścian, sprzętów, ludzi. Jeżeli odbiornik posiada tylko jedną antenę, to może się zdarzyć, że fala dochodząca do anteny zostanie nałożona na inną falę, która została odbita i z pewnym opóźnieniem dotarła do odbiornika dłuższą drogą. Taka sytuacja może powodować zaniki sygnału, a co za tym idzie spadek przepustowości połączenia. Natomiast, gdy urządzenie posiada dwie anteny, to w podobnej sytuacji, jeśli przy jednej z anten nastąpi zanik sygnału, to istnieje bardzo duża szansa, że do drugiej anteny sygnał dotrze niestłumiony i ten właśnie będzie odebrany.
Należy zaznaczyć tutaj ponownie, że punkt dostępowy za każdym razem sprawdza, z której anteny jest lepszy sygnał i tej anteny używa, tak więc nie jest możliwe wykorzystywanie niezależnie dwóch anten jednocześnie. Jednak sztuczka, o której wspomniano wcześniej, pozwala w pewien sposób naciągnąć to stwierdzenie. Wracając do przykładu, gdy chcielibyśmy pokryć zasięgiem radiowym cały dom i dodatkowo ogród możemy umiejscowić punkt dostępowy w centralnym miejscu domu. Do jednego z wyjść antenowychzy prmocować fabryczną antenę prętową, która będzie obsługiwała dom, a do drugiego wyjścia antenowego podłączyć antenę panelową z odpowiednim kablem.
Antenę wyprowadzamy na zewnątrz domu lub instalujemy przy oknie kierując w stronę ogrodu. Przy takiej konfiguracji mamy możliwość korzystania z sieci bezprzewodowej w domu lub w ogrodzie. Zgodnie z tym, co napisano powyżej, nie będzie możliwa jednoczesna praca dwóch klientów bezprzewodowych R11; jednego w domu a drugiego w ogrodzie, gdyż punkt dostępowy będzie musiał wybierać, czy używać anteny prętowej czy panelowej. Efekt zwykle jest taki, że połączenie może być zestawione, ale będzie niestabilne. Jednak kilku użytkowników bezprzewodowych w domu może pracować jednocześnie, ponieważ wszystkich będzie obsługiwać ta sama antena. Podobnie nie powinno być problemów z obsługą większej liczby osób w ogrodzie."

Wg. tego nie mozna? :-]

mam w tej chwili te 2anteny (2x panel) ale jeden z uzytkownikow /jakies 250m - nie widzi mnie/ przy niby dobrym sygnale (wg. windowsa) ma straszne problemy z internetem.. wczoraj przy takim poziomie syg. nie mogl wogole netu ruszyc (łacze 6Mbit).
On ma - 15m H155 i Yagi z allegro /jedna zlaczka, drugie przylutowane/

Ja mam na bazie: TetraAnt 19dBi, 5m H1000 + pigtail do polaczenia z Linksysem WRT54GL z DD-WRT V23 SP2 - bawiłem się mocą i wielkich roznic nie ma.. od 30mW do 100mW.

wyglada to tak: czarny pkt. to baza

http://img206.imageshack.us/my.php?image=mapkaiw3.jpg
Edytowany przez Turtle dnia 27-02-2008 10:48

artwi

Cytat

Turtle napisał/a:
"dipol napisał:
Część urządzeń bezprzewodowych zaopatrzona jest w dwie anteny prętowe, inne zaś tylko w jedną antenę. Urządzenie, które posiada dwie anteny wykrzysotuje je w specyficzny sposób w celu poprawy jakości sygnału. Jest to tak zwany odbiór zbiorczy (diversity).
Polega on na tym, że odbiornik sprawdza z której anteny odbierany sygnał jest mocniejszy i ten przekazywany jest do dalszego przetwarzania. Tę samą antenę wybiera następnie do wysyłania swoich danych.

Nie zawsze tak jest! Np. Dlinki 614+ z 2 antenami pracują nimi naprzemiennie. Zapobiega to powstawaniu "dołków" interferencyjnych w przypadku odbić w pomieszczeniach. Gdy używa się tylko 1 anteny, przez połowę czasu jest ona nieczynna, co powoduje, że użytkownicy dostają 2x rzadziej swój przydział czasu, czyli może spaść przepustowość (przy małej ilości klientów nie ma to znaczenia). Jednak praca naprzemienna ma i zalety: podłączając 2 anteny kierunkowe możemy utworzyć antenę sektorową, w której moc nadawcza nie będzie się rozkładać na sektory, lecz będzie (kosztem przepustowości) w pełni naprzemiennie przesyłana do obu sektorów. Zyskujemy na zasięgu, kosztem ewentualnego spadku przepustowości (przy większej ilości klientów). Oczywiście przy takim sprzęcie, z antenami pracującymi naprzemiennie, można podłączać 2 anteny do różnych odbiorców.
Edytowany przez artwi dnia 28-02-2008 23:00

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 98

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,713,458 unikalnych wizyt