Mam w domu router WRT54GL na Tomato 1.15 i bramke PAP2T. Router rodziela łącze 1024/256 na dwa komputery domowe i bramkę VOIP. Chciałem skonfigurować tak łącze aby zbytnio nie limitować łącza dla komputerów, ale jednocześnie aby bramka VOIP miała zapewniony transfer 80kbs w obie strony (doświadczalnie wybadałem, że dla kodeka G711 80kbs to bezpieczny limit)
Podstawowy warunek to zapewniony transfer dla VOIP, 2 komputery mają podzielone pasmo i w jego ramach mogą sobie robić co chcą.
Poczytałem troche forum i grupy, sporo się dowiedziałem, mam nadzieję, że wszystko robie dobrze, chciałbym jednak aby ktoś potwierdził czy nie robie gdzieś jakiegoś błędu w mojej konfiguracji, poniżej wklejam linki do screenów z ustawień QoS i skryptu Robsona.
Podstawowy QoS jest ustawiony tak: (w sekcji Inbound której nie widać jest ustawione 1000kbs i wszystkie klasy na None);
Klasy QoS wyglądają tak:
No i download limitowany przez skrypt Robsonna:
IP 103 to VOIP
101 i 102 to komputery domowe (static DHCP)
zakres 104-110 to dla komputerów "gościnnych", jak by ktoś czasem przyszedł z laptopem, żeby miał internet (DHCP jest ustawione na zakres 101 do 110)
Macie jakieś uwagi do tego, coś robie niepoprawnie, coś może warto poprawić?
Testowałem te ustawienia i coś mam problem chyba z QoS, podczas rozmowy przez telefon, gdy jednocześnie pobierają się jakieś torrenty (przez BitComet) to praktycznie mnie nie słychać, przerywa i zanika głos - ja słysze całkiem dobrze. Po wyłączeniu torrenta słychać idealnie. Rozmowa wyjściowa przez operatora voipdiscount na kodeku G729a. Wnioskuje, że download jest ok, więc w ustawieniach skryptu robsona nic nie zmieniałem, zmieniłem natomiast ustawienia QoS na następujące:
QoS Basic:
i QoS Classification
Niestety po zmianie nic nie pomogło. Na QoS Graph wygląda, że wszystko jest klasyfikowane dobrze, niema nic unclassified, sumaryczna ilość połączeń jaką pokazuje conntrack to około 160.
Zamiast IP bramki wpisz mac, nie wybieraj protokolu (zamiast tcp/ip nic) Co do QoS to zmniejsz na probe maksymalna predkosc dla klasy medium, low, lowest powiedzmy na 80% i sprawdz czy to samo sie dzieje.
Edit:
Pozwol, ze ja rowniez o cos zapytam w tym watku, otoz pytanie brzmi: Czy korzystajac ze skryptu dzielicie tylko lacze na gwarantowany download i maksymalny dla kazdego uzytkownika, czy oprocz tego dajecie np zeby DNS mial prio highest (0) www high (1) itp? Jest to klasyfikacja po portach i zastanawiam sie czy duzo pomaga w czasie wczytywania sie stron
Edytowany przez eRd dnia 18-02-2008 22:17
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON Zotac HD-ID11 (ION2),
ja mam skrypt dzielacy lacze na dwie kalsy. dla voip po ip i po ip dla grupy kompow. wszyskie klasy maja ograniczony download i upload. wszystkie klasy maja priorytet najwyzszy, bo danie tylko wysokiej klasy dla voip nic nie daje wedlug mnie. nie dziele po uslugach bo cos sie gryzie to z qosem z toamto. co do tych ustawien qos to sa przykladowe bo co kilka dni je modyfikuje i sprawdzam jak dziala tak z ciekawosci. stronki wchodza naprawde szybko w porowniu do wylaczonego qos. inni co im pomagalem konfigurowac pomidora tez tak mi mowili.
Edytowany przez pork dnia 19-02-2008 23:31
Wygląda no to, że rozwiązałem problem. Poszukałem po zagranicznych forach i znalazłem kilka informacji o tym, że zaznaczone "Prioritetize ACK" przy ściaganiu torrentów potrafi zapchać upload.
Faktycznie u mnie odznaczenie "Prioritetize ACK" rozwiązało problem, w tej chwili rozmawiam przez VOIP (na kodeku G711 więc dość obciążającym pasmo), jednocześnie chodze po stronach i jeszcze lecą torenty, wszystko śmiga ładnie i nic nie rwie przy telefonie.
pork mam jeszcze pytanie do ciebie, jak u ciebie wygląda jakość głosu na tlenofonie na kodeku g729, u mnie słychać mnie jak by z oddali, ja też słysze słabo, tzn jest płynnie, nie rwie, ale jakby słabej jakości głos, na G711 jest zdecydowanie lepiej - niestety tlenofon go nie obsługuje. Nie sprawdzałeś jak u ciebie na innych kodekach?
u mnie na tym kodeku jakosc jest ok w tlenofonie. neiraz cicho jest jak dzowni ktos z komorki. na innych podobna jakosc polaczen ale wyzsze pasmo, dlatego zostalem przy tym kodeku
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?