Witam mam takie pytanko chcialbym kupic router linksysa bo moj obecny dlink624 troszke sie ostatnio psuje. Poniewaz jakos stracilem zaufanie do dlinka pomyslalem o innym sprzecie nieukrywam ze interesuje mnie podzial lacza a dokladnie przypisanie uzytkownikow max download i upload z racji dzielenia lacza z sasiadami. Problem jest taki ze moj dlink tego nie umozlwial (ale w zamysle kupowany byl tylko dla mnie) postanowilem rozejrzec sie za routerami umozliwiajacymi dzielenie lacza jednak sa one troszke za dorgie jak na moja kieszen przypadkowo trafilem na te strone i po przeczytaniu kilku posotw dowiedzalem sie ze za pomoca alternatywnego oprogramowania mozna ponoc cos takie zrobic. Dlatego tez mam pytanko które wersje i jakie modele polecacie do tego. Przegladalem troche allegro i zauwarzylem ze jest masa roznych modeli roznia sie tylko jakimis literkami typu g/gs/ jakies eu. Prosze o pomoc albo podanie jakiegos linku porowujacego rozne modele lnksysa
A co do wersji bo widze ze sa jakies v 1.0 itp. to ktory jest najlepszy ? Rozumiem ze wspomniany przezemnie podzial lacza jest mozliwy po wgraniu specjalnego oprogramowania ?
Po prostu model GL a która to już będzie wersja to nie ma praktycznie znaczenia... Po wgraniu któregoś z alternatywnych firmware, będziesz miał zaawansowane ustawienia QoS i dodatkowo możesz dzielić sztywno łącze na dwa sposoby.
1. Poprzez skrypty robsona ( na HyperWRT+Thibor v15c
2. Możesz wgrać DD-WRT wersje specjal (zawsze sie ktoś znajdzie na forum, kto Ci ją skompiluje) a tam masz możliwość ustawiania na sztywno poprzez interfejs www prędkość pobierania dla każdego usera.
Asus WL-500gP Tomato 1.06 (RouterQoS_only)
5xLa Fonera DD-WRT v24 (Bridge)
1xLa Fonera DD-WRT v24 (AP-baza)
VoIP - Actio + PAP2T - firmware 3.1.16
Buffalo HS-DHGLBB0 500GB firmware 2.06 beta Pomocy udzielam jedynie na forach
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?