Nie napisałeś jaką masz bramkę a to akurat ważne. Ale masz zasadniczo 3 wyjścia:
1. Jeśli masz bramkę Linksysa to dokupujesz dedykowany bridge WiFi - model WBP54G-EU (cena od 130 zł)
2. Jeśli masz inną bramkę (ale bramka Linksysa też może być) to kupujesz tani router w funkcją AP Client - np. TP-Link TL-WR543G (cena od 120 zł)
3. Wogóle nie bazujesz na WiFi tylko bramkę stawiasz po Ethernecie przy routerze a bezprzewodowość robisz normalnym telefonem bezprzewodowym (DECT). Ta opcja jest najtańsza, prosta, być może masz już telefon bezprzewodowy i wtedy jest jeszcze taniej i prościej, i świetnie działa. Telefon kładziesz na bazę raz na 5-6 dni na noc do naładowania i masz kłopot z głowy. A jak nie chcesz wogóle "zbliżać się" do bazy to bazę stawiasz tam gdzie pisałem a do telefonu dokupujesz ładowarkę stacjonarną.
Rozwiązanie 3 mam sam od 2.5 roku, mają je moi znajomi i wszyscy są zadowoleni. Nie widzę uzasadnienia inwestowania ok. 450 zł skoro mogę mieć bezprzewodowy telefon VoIP w cenie powiedzmy 200 zł (100 zł bramka + 100 zł telefon DECT). Nie będzie na tym Skype i to chyba jedyna wada, ale jak dla mnie praktycznie żadna.
Edytowany przez bigl dnia 11-02-2008 18:42
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS/HomeLab: GMKTec NucBox G3 + Ubuntu 24.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Android TV (Nokia Streaming Box 8010) / Odroid N2+ with Coreelec
|