25 Listopada 2024 08:56:39
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.166.52
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Neo + Netgear DG834G + Linksys WRT54GL (DD-WRT) jak dobrze skonfigurowac
krainapc
Witam

Sprawa wygląda następująco. Do routera NetGear mam włączony FreeDom (neostrada z orange). Router ten jest u mnie w mieszkaniu i mam podłączone przez WiFi 2 laptopy. Po Kabalu LAN łączę się z Linksysyem WRT54GL z softem DD-WRT.

Netgear ma włączone DHCP i MAC Filter, Linksys ma wyłączone DHCP i pozostałe funkcje przynajmniej narazie. Komputery do Linksysa będą podłączone po LAN-ie i przez WiFi.

Moje pytanie jest takie. Czy przy takim połączeniu wykorzystam QoS z Linksysa?

Chodzi mi oczywiście o ograniczenie przepustowości komputerom podłączone do sieci przez Linksysa.

Jeżeli nie, to co zrobić żeby to wykorzystać.

Pozdrawiam

To powyzej napisałem w złym dziale. Zmieniło się tez troche od wczoraj. Otóż na Linksysie mam skonfigurowane QoS dla LAN i WLAN. Oprócz tego WLAN jest zabezpieczone przez WPA. Netgear robi resztę czyli:

1. wyłączyłem DHCP i przydzielam IP ręcznie. (rezerwuje tez IP dla kokretnego adresu MAC)
2. włączyłem identyfikowanie uzytkowników po MAC adresie (WLAN)
3. WLAN zabezpieczone (WPA)

Obecnie mam połączone routery tak:

LAN1 (netgear) do LAN1 (linksys)

Wszystko działa tylko czy na komputerach podłączonych do linksysa przez LAN i WLAN będzie działał QoS?

Jeżeli będzie działał to to tak zostawię. Mam dostęp do obydwóch routerów przez www.

Próbowałem jeszcze podłączyc tak:

LAN1 (netgear) do WAN (linksys)

Ustawienia WAN na Linksysie:

Typ połaczenia internetowego:

Internet adres IP: i tu nie wiem co wpisać
Miałem 192.168.0.1 (ip netgear) ale nie działało
Potem 192.168.0.100 (ip linksysa) chwile zadziałało albo mi się zdawało i potem nic.

Potem kombinowałem inaczej. Linksys ma u mnie 3 adresy MAC: LAN, WAN i WLAN.

Ustawiłem w netgear stały adres IP dla MAC-a WAN a następnie na linksysie w polu internet adres IP wpisałem ten IP i tez nic.

w dalszych polach wpisałem:
maska podsieci 255.255.255.0
brama 192.168.0.1 (netgear i brama dla wszystkich komputerów)
DNS1 217.116.100.65
DNS2 217.116.100.66 (tez dnsy uzywane z powodzeniem na innych komputerach)
STP włączone

Niestety w ten sposób nie działa mi internet na komputerach podłączonych do linksysa. Nie wiem już co zrobić. Na pewno coś robię źle ale nie wiem co.

Podejrzewam że jakbym podłączył Netgear pod WAN to na pewno działałby QoS a tak nie wiem czy sobie nie kupiłem drogiego AP bo jak nie zadziała mi QoS to mogłem sobie kupić najzwyklejszy AP.

Nie wiem też jak działa w linksysie NAt i czy wogóle działa bo jak w netgear - bez wzgledu na to jak ustawie linksysa - nie ustawie MAC karty komputera łączącego sie z linksysem, to internetu nie ma. Netgear wszystko widzi, nic nie jest maskowane przez linksysa. Oczywiscie przy podłaczeniu lan to lan.

To chyba tyle.

Podsumowując:

1. Czy da się skonfiguriwać routery żeby podłączyć netgear do linksysa przez WAN? Jeżeli tak to jak to zrobic?

2. Czy QoS działa tak jak powinno przy połączeniu LAN to LAN

3. Jak działa NAT w linksysie

4. Jak przypisac stałe IP i zakres IP stałego w linksysie

5. Widze że jeszcze jest zaawansowany routing w liksysie. Pisze tam cos o 2 routerze w sieci ale tego to juz wogole nie kapuje. Jak ktos moze prosze o przyblizenie temtu.

Pozdrawiam
Edytowany przez krainapc dnia 08-02-2008 19:00

pork
odezwij sie na gg to ci wyjasnie i pomoge bo za duzo tu pisac nie mam czasu na to teraz za bardzo bo mam obrone Smile

edit:
zrob tak ustaw Netgear na adres np 192.168.10.1 i daj w nim dns recznie (choc nie musisz bo powinno pobrac). jesli posiada dmz ustaw go np na adres 192.168.10.2. teraz aby dzialal net na linksysie daj kabel z portu lan Netgear na port WAN linksysa. w dd-wrt (polecam tomato osobiscie Smile) daj adres portu wan statycznie na ip 192.168.10.2 , maske 255.255.255.0, brame 192.168.10.1. Aby dzial net na linksysie musisz dac na LAN inny adres ip niz z podsieci Netgear. ustaw Lan na adres np. 192.168.1.1. wpisz tez maske 255.255.255.0 i twoje dns takie same jak w Netgear. do tego w dd-wrt wlacz tez dhcp zeby przydzielal ip kompom w sieci. kompy podepnij pod linksysa kablem i pod jego wifi ustaw inne kompy. wifi uzywaj tylko z linkysa z Netgear nie !!! musi ogolne to tak dzialac.
Edytowany przez pork dnia 09-02-2008 00:05
Netgear R7000
WAN1 TK Telekom 20/10 Mbit/s, WAN2 downd
Tomato Firmware
Proud winner of Netgear WNR3500L

krainapc
Czyli jak tak ustawię będę miał używany WAN i sieć na Liksysie będzie niezależna i odpowiednio QoS będzie funkcjonował itp.

Tylko dlaczego nie mogę użyć wifi na NETGEAR?

W netgear mam "Default DMZ server" tak więc mogę na nim ustawić IP.

Wracając do wifi w netgear.

Linksys będzie w bloku na dachu służył do podziału neta dla użytkowników gdzie potrzebuję pewnej kontroli. Ja mieszkam na 1 piętrze mam podpięty Netgear do linii telefonicznej i od niego idzie LAN na dach do linksysa. Rzecz w tym że chciałbym wykorzystać wifi z netgear u siebie w mieszkaniu dla własnych potrzeb. Tutaj nie potrzebuję kontroli ale jednak chciałbym wykorzystać go do internetu w mieszkaniu a pod np LAN2 podpiąć drukarkę sieciową.

Mogę tak zrobić?

Co do tomato to pewnie kiedyś sie przerzucę ale chyba narazie bym sobie nie dał rady

16.02.2008

W sumie wszystko działa. W domu korzystam z NETGEAR po wifi na swój użytek. Na górze mam Lnksysa podłączonego po kablu a wkrótce będzie Wifi. Czekam na przejściówkę do anteny.

Na portach Linksysa zrobiłem maksymalny przesył najpierw 512k a potem 1M i za każdym razem transfer internetowy był około 256k. Czy tak to ma działać bo nie wiem. Podłączony jestem do FreeDom 1MB i w domu na NETGEAR mam transfer 1060k. Na górze ustawiłem na portach MaxRate 1M a działa jak 256k. Nie chcę dawać więcej żeby przypadkiem nie zamulili całego transferu. Nie wiem czemu tak jest.
Edytowany przez krainapc dnia 16-02-2008 15:45

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 86

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,702,569 unikalnych wizyt