zakupiłem niedawno router Linksysa. Specjalnie zwracałem uwagę na wersję żeby można było potem wgrać coś innego. Czytałem na stronie o DD-WRT, a Tomato przewijał się gdzieś tam w tle.
Teraz chciałem sprawdzić jak router poradzi sobie z dzieleniem netu. Zawsze planowałem że wgram do niego DD-WRT, ale po ilości postów w dziale z Tomato zacząłem się wahać. Ostatnio strona o Tomato nie działała więc nie miałem gdzie poczytać Rczym to tomato się jeR1;.
I teraz pytanie do was userzy, co warto wgrać, biorąc pod uwagę żeby net dzielony był szybko i z dynamicznym podziałem pasma. Jaką przewagę ma Tomato nad DD-WRT i vice versa.
Wiem że Tomato w interfejsie używa technologi Ajax i ma wbudowane monitory aktualnego użycia pasma. A co w DD-WRT?
Do dzielenia łącza (statycznie i dynamicznie-QoS) lepsze jest Tomato. Czytałem gdzieś na forum opinie że Generator robsona nie chce działać pod najnowszym DD-WRT (ale nie są to sprawdzone informacje
ja mam Tomato i nie narzekam choć nie mówię, że DD-WRT jest złe co do możliwości to podobne, ale Tomato jest lepsze pod QOS. W najbliższym czasie będę testował OpenWRT, ale tu już jest więcej zabawy
Edytowany przez pork dnia 20-01-2008 09:34
Pomyślałem ze dodam te dane o prędkości (WRT54G w roli Switcha i AP) dla obu firmware'ów które znalazłem na innym forum, może komuś się przydadzą:
Cytat
WRT54G V2.2 with DD-WRT v23 SP2, factory defaults, 216MHz, 128 bit WEP encryption
PC (FTP Server) -> (WAN) WRT54G (LAN) -> PC (FTP Client) 18MBps (20MBps with two download sessions!)
PC (FTP Server) <- (WAN) WRT54G (LAN) <- PC (FTP Client) 21MBps (22MBps with two upload sessions!)
PC (FTP Server) -> (WAN) WRT54G (WLAN) -> PC (FTP Client) 9MBps (12MBps with two download sessions!)
PC (FTP Server) <- (WAN) WRT54G (WLAN) <- PC (FTP Client) 16MBps (16MBps with two upload sessions)
PC (FTP Server) -> (LAN) WRT54G (LAN) -> PC (FTP Client) not tested
PC (FTP Server) <- (LAN) WRT54G (LAN) <- PC (FTP Client) not tested
PC (FTP Server) -> (LAN) WRT54G (WLAN) -> PC (FTP Client) 12MBps (12MBps with two download sessions)
PC (FTP Server) <- (LAN) WRT54G (WLAN) <- PC (FTP Client) 16MBps (16MBps with two upload sessions)
Cytat
WRT54G V2.2 with Tomato 1.00.xxx, factory defaults, 216MHz, 128 bit WEP encryption
PC (FTP Server) -> (WAN) WRT54G (LAN) -> PC (FTP Client) 24MBps (28MBps with two download sessions!)
PC (FTP Server) <- (WAN) WRT54G (LAN) <- PC (FTP Client) 30MBps (32MBps with two upload sessions!)
PC (FTP Server) -> (WAN) WRT54G (WLAN) -> PC (FTP Client) 13MBps (17MBps with two download sessions!)
PC (FTP Server) <- (WAN) WRT54G (WLAN) <- PC (FTP Client) 20MBps (23MBps with two upload sessions!)
PC (FTP Server) -> (LAN) WRT54G (LAN) -> PC (FTP Client) 88MBps
PC (FTP Server) <- (LAN) WRT54G (LAN) <- PC (FTP Client) 70MBps
PC (FTP Server) -> (LAN) WRT54G (WLAN) -> PC (FTP Client) 15MBps (15MBps with two download sessions)
PC (FTP Server) <- (LAN) WRT54G (WLAN) <- PC (FTP Client) 20MBps (20MBps with two upload sessions)
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?