25 Listopada 2024 07:38:13
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.116.49.243
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Upgrade Tomato do wersji 1.14
Dziadek
Poprzedniej nocy upgradowałem swojego Linksysa z wersji 1.07 do 1.14. Ponieważ przez dłuższy czas po wykonaniu upgradu nie mogłem połączyć się ze stroną administracyjną i kosztowało mnie to sporo nerwów, więc w celu wymiany spostrzeżeń postanowiłem założyć ten wątek.
Zgodnie z instrukcją, deaktywowałem JFFS2 oraz rebootowałem router.
W pamięci JFFS2 miałem skórkę do Tomato autorstwa Sliga oraz Tablicę Ogłoszeń ze statystykami transferu, ale jej zawartości nie backupowałem, bo:
1) nie znam żadnego prostego sposobu żeby to zrobić (jeśli ktoś zna, to proszę o podanie go!).
2) przy poprzednim upgradzie (do wersji 1.07) nic im sie nie stało, działały dalej jakby nic sie nie zmieniło.
Po zakończeni flashowania pamięci router się zrebootował, ale strony logowania nie udało mi sie otworzyć.
Nie pomogło ani powtórne uruchomienie przeglądarki, ani ponowny reboot routera, ani nawet reboot mojego kompa.
Na szczęście połączenie do internetu działało cały czas, a także udawało mi sie zalogować do routera przez SSH.
Po jakimś chyba kwadransie strony Tomato pojawiły sie jakby nigdy nic, jednakże okazało sie, ze katalog JFFS2 jest całkowicie wyczyszczony, musiałem zarówno skórkę jak i Tablicę Ogłoszeń instalować od nowa.
W związku z tym pytanie:
Czy Wy też mieliście cos podobnego, czy też ja popełniłem jakiś błąd podczas upgrade'u?
I na zakończenie moje całkowicie subiektywne odczucie:
Odnoszę wrażenie, ze w nowej wersji Tomato strony WWW otwierają sie znacznie szybciej niż w poprzedniej.
Edytowany przez Dziadek dnia 19-01-2008 23:34

patologia
Hey
U mnie upgrade z 1.13 do 1.14 bezproblemowo.

jacbelfer
Z tym ładowaniem stron szybciej to myślę jednak, że to subiektywne odczucia, ale jednocześnie ...obiektywne.
Po poprawnym flashowaniu routerek jest czyściutki (zawierający mniej śmieci w nvram). Potem, kiedy jest eksploatowany narasta tego więcej i ...efekty są widoczne.

Upgrade również bezproblemowe.

Tocki
witam.
posiadam 1.07 i cos mi sie krzani ruter a mianowicie znika polaczenie internetowe co jakies 10 min (u wszysktich 10 osob w sieci).Na ruterze nie zmianialem nic od pol roku. Czy zmiana softu pomoze ? Czy jezeli siedze za granica i mam zdalny dostep do rutera i wgram nowy soft to nie bede mial dostepu ?
z prochu powstales iw proch sie obrocisz

eRd
Nie wiem dlaczego dwa razy, ale ok Wink Jak wgrasz nowy soft to ustawienia sie nie zmienia, czyli dostep zdalny powinines miec, ale wgrywanie softu (tym bardziej ze zrywa polaczenie z netem co 10 min Wink) to nie jest dobry pomysl. Powinienes to zrobic z lanu i po kablu.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

Tocki
sorki ze 2 razy, tak mi chodzi net niestety ;/ eRd a domyslasz sie czemu tak moze sie dziac ? i czy zamiana na nowy soft pomoze?
Ps.
I ktora wersje tego tomato 1.14 bo jest chyba z 3 :>
Posiadam WRT54GL
Edytowany przez Tocki dnia 23-01-2008 19:26

eRd
Nie przejmuj sie, przed chwila tez prawie 2 posty dodalem, bo lacze dostawca mi tak tnie, ze chyba zaraz do niego zadzwonie. Lacze 300kb/40kb nie pomyliliscie sie taki wlasnie mam upload, ale niewazne. Powiedz czy probowales restartowac te urzadzenia, jesli nie to sprobuj, jezeli nie w tym rzecz to byc moze cos sie dzieje w sieci co ubija sprzet. Popatrz na liczbe polaczen, czy zawsze sie to dzieje co 10 min, czy dzieje sie tak tylko jezeli jakis konkretny uzutkownik jest podpiety i inne tego typu sprawy, tym bardziej ze nie masz za bardzo jak zrobic upgrade (aby wykluczyc uwalenie sprzetu). Byc moze jest to problem z laczem a nie z routerem. Moze byc wiele mozliwosci niestety :|
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

Dziadek

Cytat

Tocki napisał/a:
sorki ze 2 razy, tak mi chodzi net niestety

Gdy wejdziesz do edycji postu, to masz tam także możliwość jego usunięcia.

Tocki

Cytat

eRd napisał/a:
Nie przejmuj sie, przed chwila tez prawie 2 posty dodalem, bo lacze dostawca mi tak tnie, ze chyba zaraz do niego zadzwonie. Lacze 300kb/40kb nie pomyliliscie sie taki wlasnie mam upload, ale niewazne. Powiedz czy probowales restartowac te urzadzenia, jesli nie to sprobuj, jezeli nie w tym rzecz to byc moze cos sie dzieje w sieci co ubija sprzet. Popatrz na liczbe polaczen, czy zawsze sie to dzieje co 10 min, czy dzieje sie tak tylko jezeli jakis konkretny uzutkownik jest podpiety i inne tego typu sprawy, tym bardziej ze nie masz za bardzo jak zrobic upgrade (aby wykluczyc uwalenie sprzetu). Byc moze jest to problem z laczem a nie z routerem. Moze byc wiele mozliwosci niestety :|

Witam tak restarotowalem itp.no nie koniecznie co 10 min , gubi pakiety np wp.pl 30% lost , dzije sie u roznych uzytkonikow (inne kable) wszytko chodzilo cacy az do wczoraj.Ewentualnie dam dostep jednemu zaufanemu kumplowi z sieci niech przywroci ustawienia fabryczne(potem skonfiguruje) lub wgra 1.14 soft... ale dalej nie wiem ktory bedzie dobry do WRT54GL

Dziadek

Cytat

Tocki napisał/a:
Witam tak restarotowalem itp.no nie koniecznie co 10 min , gubi pakiety np wp.pl 30% lost , dzije sie u roznych uzytkonikow (inne kable) wszytko chodzilo cacy az do wczoraj.

Nie sądzę, żeby to miało jakiś związek z Tomato i żeby upgrade firmware'u cokolwiek pomógł.
Używałem Tomato 1.07 przez wiele miesięcy i był stabilny jak skała.
Szukaj przyczyny gdzieś indziej, ja bym w pierwszej kolejności podejrzewał dostawcę internetu.
Niech ktoś z sieci odpali program WinMTR i sprawdzi, gdzie te pakiety giną naprawdę.

Tocki

Cytat

Tocki napisał/a:

Cytat

eRd napisał/a:

Witam tak restarotowalem itp.no nie koniecznie co 10 min , gubi pakiety np wp.pl 30% lost , dzije sie u roznych uzytkonikow (inne kable) wszytko chodzilo cacy az do wczoraj.Ewentualnie dam dostep jednemu zaufanemu kumplowi z sieci niech przywroci ustawienia fabryczne(potem skonfiguruje) lub wgra 1.14 soft... ale dalej nie wiem ktory bedzie dobry do WRT54GL

chyba znalazl sie problem a mianowicie telefon stacjonarny sie popsul i ojciec zadzwonil do tpsa.przyszli chlopaki z tepsy i stwierdzili ze kabel znajdujacy sie na zewnatrz zaczal urywac sie pod wplywem wiatru i dosztukowali kawalek nowego(nie wymienili calego)..nie wiem czy ma to wplyw ale jest troche lepiej ... ale pada internet dalej

Wiesmin
Ja też mam to zrywanie co 10 minut przy testowym Wimaxie ery, natomiast po podłączeniu modemu kablowego wszystko jest ok.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 102

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,694,841 unikalnych wizyt