25 Listopada 2024 07:28:54
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.221.8.126
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Linksys WRT54G-logowanie sie do środka przez neta
finch
Witam

Router jak w temacie, chce się móc do niego logować przez neta. Założyłem już konto na ddns oraz na no-ip, wpisałem dane do routera-napisało "ddns updated succesfully" na stronie też widzę że portal śledzi IP, "Remote Managment" ustawione na "eneabled" port 8080 i... nic. Dałem kumplowi adres i echo długo się strasznie ładuje ale nawet o hasło i login nie zapyta.
Mój dostawca do netu to multimedia natomiast modem dostarczony od nich nazywa się: "terayon tj720x" sądze że problem leży gdzieś na styku modem router i mogłoby pomóc np przekierowanie portów ale nie mam pojęcia jak się dobrać do środka modemu(taka moja luźna sugestia)

pozdrawiam i dzięki za pomoc

oczywiście firmware w routerku to tomato ale dodam jeszcze że zza modemu czyli z mojego kompa który jest w sieci lokalnej wpisując adres www łączę się bez kłopotu, natomiast jak dam to komuś z zewnątrz to jak pisałem nic nie pomaga nawet dopisanie w adresie :8080

Pawel35
a port forward masz ustawiony na te 8080? Prawdopodobnie jest odsiewane przez Firewall routera.

finch
Paweł masz na myśli forward i firewall w routerze? To nie mam napisz co miałeś na myśli bo nie do końca rozumiem a firewall też wyłącze i spróbuje

pork
jak masz na tym pierwszym routerze opcje dmz to ustaw ip linksysa w nim to przepusci logowanie, a jak nei to port przekaz
Edytowany przez pork dnia 15-01-2008 19:20
Netgear R7000
WAN1 TK Telekom 20/10 Mbit/s, WAN2 downd
Tomato Firmware
Proud winner of Netgear WNR3500L

finch
pork niestety to nie jest router tylko jakiś badziewny modem dostarczony przez multimedię ma wejście USB i LAN ale za cholerę nie mam pojęcia jak się dobrać do niego żeby spróbować ten port przekierować w ogóle ustawić tego śmiecia żeby nie zagradzał drogi portom

Pawel35

Cytat

finch napisał/a:
pork niestety to nie jest router tylko jakiś badziewny modem dostarczony przez multimedię ma wejście USB i LAN ale za cholerę nie mam pojęcia jak się dobrać do niego żeby spróbować ten port przekierować w ogóle ustawić tego śmiecia żeby nie zagradzał drogi portom

Podejzewam ze jest to modem pracujacy w trybie bridge (bo inaczej router by IP nie dostawal).
Znalazlem cos takiego tylko TJ 700 modems can be managed via any SNMP-management platform

Pozatym Terayon zostal przejety przez Motorole, a niestety na ich stronie nie ma info na jego temat.

Dzwon do swojego ISP i zapytaj o instrukcje lub o to czy mozna dostac sie do tego modemu za pomoca www lub telnetu

finch
spróbuje napisać mail do multimedi w tej sprawie zobaczymy co powiedzą

krzynek1
terayon jest tylko modemem, wiec nie ma czego tam konfigurowac

wiem bo mialem

finch
krzynek to w takim razie gdzie leży problem?

krzynek1
zebym to ja wiedzial Sad

Pawel35

Cytat

finch napisał/a:
krzynek to w takim razie gdzie leży problem?

Konfiguracja routera i tyle. Uzywasz firmware Linksysa, czy np. Tomato?

Pawel35
A jeszcze sie zapytam jak sprobujesz z zewnatrz po IP (zewnetrznym od ISP) zalogowac sie do routera to czy daje rade?

Bo jesli po IP z zewnatrz jest OK to konfiguracja DDNS-u cos jest nie tak

finch
niestety też nie daje rady

Pawel35
Na zakonczenie dodam, po przeczytaniu instrukcji, ze za pomoca DDNS to mozesz sie ale logowac jak masz postawiony serwer np. FTP na kompie podlaczonym do routera.

"The Router offers a Dynamic Domain Name System (DDNS)
feature. DDNS lets you assign a fixed host and domain
name to a dynamic Internet IP address. It is useful when
you are hosting your own website, FTP server, or other
server behind the Router."

Natomista raczej nie da rady po nazwie hosta zalogowac sie na router. Do tego sluzy uslaga SSH i Telnet oraz po IP zewnetrznym.

Ale zawsze moge sie mylic, wiec jak ktos wie dokladnie to niech napisze.

finch
można można Wink właśnie zrobiłem. Trzeba tylko przekierować porty na adres routera tzn w moim wypadku przekierowałem porty: 80 i 8080 na 192.168.1.1 i śmiga, mam ustawione 2 domeny jedna na: no-ip a druga na ddns

takie proste a tyle nerwów mi zjadło Pfft

Pawel35

Cytat

finch napisał/a:
można można Wink właśnie zrobiłem. Trzeba tylko przekierować porty na adres routera tzn w moim wypadku przekierowałem porty: 80 i 8080 na 192.168.1.1 i śmiga, mam ustawione 2 domeny jedna na: no-ip a druga na ddns

takie proste a tyle nerwów mi zjadło Pfft

Gratki. Dobrze wiedziec. Jednak moja sugestja z forwardem portow na poczatku byla trafna.

kuba-chb
Nie chcę dla takiej błahostki nowego tematu zakładać, więc tu się podpinam.
Problem w zasadzie drobny, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Mam internet w Neostradzie, kompy ustawione na sztywno IP i DHCP wyłączone (po co ma się wrt54gl dodatkowo pocić). Wiem, że trzeba w QoS dać przekierowanie na 54 itp...
Ale tego nie rozszyfrowałem: gdzie należy wrzucić DNSy od neo (te 194.204...)? Do ustawień każdego komputera (tzn karta sieciowa/właściwości) czy może jakoś do routera a na kompach dać DNS routera 192.168.0.1?
Jak jest wydajniej?
Pozdrawiam

Pawel35

Cytat

kuba-chb napisał/a:
Nie chcę dla takiej błahostki nowego tematu zakładać, więc tu się podpinam.
Problem w zasadzie drobny, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Mam internet w Neostradzie, kompy ustawione na sztywno IP i DHCP wyłączone (po co ma się wrt54gl dodatkowo pocić). Wiem, że trzeba w QoS dać przekierowanie na 54 itp...
Ale tego nie rozszyfrowałem: gdzie należy wrzucić DNSy od neo (te 194.204...)? Do ustawień każdego komputera (tzn karta sieciowa/właściwości) czy może jakoś do routera a na kompach dać DNS routera 192.168.0.1?
Jak jest wydajniej?
Pozdrawiam

Adresy DNS tpsa w routerze (chyba ze sam pobiera przez DHCP) a w komputerach adres IP routera (zaleta DHCP ze nie trzeba recznie konfigurowac) Nie wiem czy wydajniej, ale raczej bezpieczniej.

Pozatym mozesz sprawdzic szybkosc zmieniajac na jednym kompie adresy DNS z adresu routera na tpsa i zobaczyc: Command Prompt ->ping zamiast IP wpisz np. www.onet.pl lub tez ping -a IP i wtedy sprawdzisz czy DNS dziala)

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 96

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,693,841 unikalnych wizyt