27 Listopada 2024 13:22:52
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.15.185.147
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato jako przeźroczysty client?
szlovak
Witam

Czy to możliwe? Tzn żeby pecet podłączony przez wrt z tomato w trybie klienta dostał przez dhcp ip z rutera AP?. Wtedy działało by to jak zwykły switch/hub bez żadnych adresów mac po drodze. Jak to ustawić? było by to analogiczne do AP w trybie gateway tyle że w drugą stronę

schwung
Ciekawe pytanie. Jedyne co przychodzi mi do głowy to spróbować w zakładce basic ustawic WAN na DHCP, niżej wyłączyć serwer DHCP i ustawić na Client, ale to chyba nie zadziała - bo jedyny efekt będzie taki, że tomato dostanie adres, ale nie poda go dalej. W "zwykłych" APekach można przestawiać tryby DHCP między server, client i disabled - tu brakuje opcji client w LANie. Spróbować możesz, czy zadziała - wątpie Smile innej metody nie widzę, ale może ktoś mądrzejszy ma lepszy pomysł.

pawelc
zakładka routinig ustawienie nie na brama tylko na routing wpisanie poprzedzającej podsieci i powinno pójść ,chociaż nie próbowałem
wrt 54g x3

SlyT
No i dhcp relay - o ile jest w Tomato.
Linksys E2000 Tomato 1.28 shibby's compilation
Linksys EA6700 FreshTomato

qba
przeźroczysty klient ? tryb Bridge
przeźroczysty AP ? kabel do 1-4 LAN oraz Internet Connection na disabled oraz DHCP Server na disabled

szlovak
no to już praży B) tryb bridge i to właściwie wszystko Smile bo znikają wtedy inne ustawienia jak dhcp czy WAN. Oczywiście ip pudełka w tej samej klasie poza zakresem dhcp rutera z internetem. Wygląda na to że działało tylko winows stworzył jakieś połaczenie mostowe i nie chchiał zrezygnować z niego. Dzięki za pomoc
Edytowany przez szlovak dnia 13-01-2008 13:37

qba
nie spotkałem sie zeby windows SAM sobie tworzył mostki Wink

szlovak
Nie no , lamerem nie jestem . To połączenie się stworzyło samo. Parę razy zmieniałem ip żeby wejsc na ruter bez dhcp, robiłem ipconfig /release i /renew i tyle.

domgl

przeźroczysty klient ? tryb Bridge

@qba - Tomato tak naprawde nie ma przeźroczystego trybu Bridge ponieważ sprzęt maskuje adresy MAC wszystkich urządzeń do niego podpiętych (tyczy się to również DD-WRT). Moim zdaniem jest to duża luka w funkcjonalności tych oprogramowań.

szlovak
racja, wszystko w statusie rutera (dg834g) wyżej , połaczone przez bridż , ma identyczne adresy mac = mac wrt, z różnymi IP lokalnymi.

Ale czy w ogóle jest to możliwe żeby były rózne mac? to nie to samo co switch

domgl
Na Tomato i DD-WRT z tego co patrzyłem to w tej chwili nie ma takiej możliwości. To samo pytanie zadałem w wątku: "Pytania do wywiadu z twórcą DD-WRT". Kiedy pytania te zostaną wysłane?

szlovak
zrobiłem małe śledztwo i w wyniku tego śledztwa wyszło mi że nie jest możliwe w protokole 802.11 żeby za mostem było kilka adresów MAC

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/...ess_Bridge

Jest to podobno zupełnie niemożliwe (chyba że to bujda) i do tego służy wyłącznie WDS a jak wiadomo musi być WDS włączony na obu urządzeniach, więc majac jakiś tam modem ADSL z WiFi nigdy to nie wypali. Do tego ruter nadrzędny może różnie działać z takim bridżem, tzn jeden może działać że przydziala Ip z takim samym adresem MAC a inny AP może zupełnie nie działać z wiecej jak jednym urządzeniem i nie przydielać następnym IP. Więc czy aby na pewno w APPRO to tak działa (w trybie slave podobno) skoro to niemożliwe?
Edytowany przez szlovak dnia 16-02-2008 16:07

schwung
http://forums.anandtech.com/messagevi...id=2164169 - opis krok po kroku jak to zrobić
http://prezentmarzen.com - Załatwiam zniżki na prezenty w formie przeżyć Smile

Siwiuski
Odkopię trochę temat bo stare posty a przez ten czas zapewne sporo się w tym czasie zmieniło w możliwościach softu.

Czy w Tomato v 1.28 jest możliwość ustawienia przeźroczystego klienta ??

hermes-80
Tak - Wireless Ethernet Bridge, z tym że na nowych routerach coś ten tryb nie działa podobno - problem - sterownik.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 52

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,975,326 unikalnych wizyt