Cześć,
chcę do swojego WL500gP dołączyć HDD i pomyślałem o czymś takim http://www.proline.pl/shop.php?prodid=WELLAND+ME-740AN w skrócie:
Obudowa Welland 3.5" / Ethernet to nowy sposób na współdzielenie plików w sieciach LAN i WLAN. Zarządzana w prosty sposób przez interfejs WEB (przeglądarką storn WWW). Zyskujesz miejsce na lokalnych dyskach, możesz udostępniać dane innym użytkownikom sieci lokalnej lub inernetu i zdalnie je archiwizować. Wykonana z aluminium obudowa gwarantuje bezpieczeństwo zainstalowanego w niej dysku, jak również wydajne odprowadzanie ciepła.
Obudowa do dysków 3.5 cala, podłączana bezpośrednio do sieci, z możliwością zarządzania z poziomu WEB.
pozwala na przekształcenie 3.5 calowego IDE HDD w sieciowe centrum składowania danych,
kompatybilna z SAMBA i FTP (2 serwery w 1!),
konfiguracja DHCP, automatyczne ustawienie IP,
interface umożliwiający zarządzanie z poziomu przeglądarki, przyjazny dla użytkownika,
ultracicha, aluminiowa obudowa nie wymagająca wentylatora.
Informacje ogólne:
aluminiowa obudowa, świecący przedni panel, chromowana rama,
zasilanie: zasilacz zewnętrzny dwunapięciowy: Dual DC + 5V 2A/ + 12V 2A, zasilanie z sieci: AC 100 - 240V, 0.6A, 50/60Hz,
wymiary: 198 x125 x33 mm .
Specyfikacja:
interface USB 2.0 & 10/100 Ethernet RJ 45,
przeznaczona dla dysków IDE HDD 3.5 cala,
obsługuje Windows 98SE/ME/2000/XP, Mac OS 10x i wyższe,
tryb USB: FAT 16/32/NTFS,
tryb LAN: FAT 16/32,
NAS: prędkości: Half/Full-Duplex, protokół: TCP/IP, Network File System SMB i FTP,
możliwość upgrade'u oprogramowania.
moje pytanie jest takie, czy ktoś z Was już testował coś takiego z Asusem oraz czy faktycznie transfer będzie szybszy wykorzystując LAN zamiast USB.
No i oczywiście czy da się to cholerstwo skonfigurować przez jego własny aplet tak aby HDD stanowił nie tylko repozytorium sieciowe ale również pamięć do zapisu podczas sciągania przez router (czyli alternatywa dla podłączenia przez USB do routera)
@obsy
dzięki, wiem wiem wiem powienienem poszukac
jak narazie widzę w sieci to urządzenie. NIe chcę zapeszać ale chyba trafiłem na dobry egzemplarz. Przeczytałem uwagi użytkowników i już miałem zrezygnować, ale stwierdziłem ze jeśli nie podłącze go przez LAN to zawsze zostanie USB.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?