Zauważam w swoim neo od pewnego czasu mulenie neta szczególnie pomiedzy 17-22 zamiast 1mbit mam 300-500 kbit/s zaczyna mnie to coraz bardziej martwić. Wczoraj to było praktycznie to przez cały dzień, a około 24 jak wróciłem bylo już normalnie. Dzisiaj jest identycznie. Wiem, że są teraz obciążone łącza, bo każdy coś śle, ale tp sprzedaje więcej usług niż może wydoić. Mam wrt54gs v1.1 z tomato 1.13 i qosem plus skrypty Robsonna. Więc winy nie szukam raczej w konfiguracji, bo w nocy jest ok.
W chwili obecnej zrobiłem speedtesta. Wynik 263 kbit/s download i 163 kbit/s upload. Poracha Wiem, że neo jest pisane np. do 1024 kbit i transfery nie są gwarantowane, ale to już lekka przesada. Macie może podobnie ? Czy może u nas sprzedali za dużo neo ? DSL nie chcą mi dać, a jedne gość mam 2x4mbit Polska sprawiedliwość. Jak tak dalej będzie to chyba napisze do nich fajne pisemko, że chcę przenieść swój tel i neta jak nic z tym nie zrobią do konkurencji.
neo nie działa tak żle u moich znajomych z reguły jest 1,2-1,3 Mbit/s ,uplink przeważnie powyżej 260kbit/s,sam mam dsl-a 8Mbit i juz tutaj nie jest tak różowo maks jak narazie to tak jak w podpisie ale jest to juz za radiówka i za jeszcze jednym NAT-em ,niesprawdzałem bezpośrednio ale chyba będe musiał ,bo 1,5 Mbita gdzieś ucieka ale na taka dziurę gdzie mieszkam to i tak jest nieżle
Hmm ja mam neo 2mbit i nie mam tych problemów. widocznie przeciążona są linie jak i centrale w większych miastach i tam gdzie neo stało sie popularne. Jestem zadowolony. Router wrt54gs v.1.0 brak qos, skryptu Robsona - bo po co na dwa kompy. Reszta i tak na drugim łączu
Router: Ubiquiti NanoStationM WiFi:[/n] UniFi AP AC PRO
[b]NAS: Synolgy DS214 [DSM 4.3-3810 U4] NAS2: unRAID PC: dużo różnego sprzętu
Ja mam neo 1mbit użytkuje w Krakowie w sumie centrum i czasami fakt widać że stron gorzej się ładują. Nie testowałem wtedy łącza ale jak przetestuje to napisze ile na ile mam.
Natomiast co do przyczyn to wydaje mi się ze TPSA przycina użytkowników u mnie to "powolne ładowanie się stron" widać na ogół w piatek po południu (wiadomo wszyscy siedzą i nie mają co robić) ale problem znika minut po pełnej godzinie na ogół 22.01 albo 23.01 strony zasuwają. Kiedyś miałem odpalnego torrenta i minute po północy nagle dostał "kopa" .....
Routery: MikroTik hEX AP: 2xMikrotik wAP AC Net: Connected FIBER 100mbit (90/19 real) VoIP: SPEEDPORT W900V podróba FRITZ Box'a 7240 NAS: HP N54L + RPi4
A dzwoniłeś na blulajna? Bo ja miałem dość podobonie. Już nawet chciałem resetować do ustawień fabrycznych i potem z ręki wszystko ustawiać, ale zadzwoniłem i się okazało, że coś muli bo jakąś modernizację robią.
Teraz jakby znacznie lepiej działa, a i speedtesty też lepiej pokazują
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?