Proszę o pomoc: Linksys WRTP54G-EU v. Linksys WAG54GP2-E2
|
hosunius |
Dodano 05-12-2007 15:12
|
User
|
Cześć
Planuję zakup routera WiFi do użytku domowego (1 komp stacjonarny, laptop, Palmtop) z Bramką VOIP do 400PLN. Do internetu podłączony jestem przez sieć osiedlową. Który router lepiej zakupić:
Linksys WRTP54G-EU czy Linksys WAG54GP2-E2 Linksys WAG54GP2-E3 a może jeszcze inny D-Link DVG-1402S?
Jeśli sprzęt to bezprzewodowy router z modemem ADSL2/2+ to będę mógł go podłączyć do normalnej sieci osiedlowej?
Czy też lepiej wybrać inną firmę a może zestawić zwykły router i do tego dokupić bramkę?
Dzięki z góry za wszelką pomoc w tej materii |
|
|
|
jimmy |
Dodano 05-12-2007 16:59
|
Super User
|
Jeśli żaden z podanych przez Ciebie nie obsługuje alternatywnych fw to lepiej kup router obsługujący np. tomato osobno i do tego dokup bramkę. Wpakujesz tomato lub inną alternatywę i masz zaawansowane zarządzanie pasmem dla potrzeb całej podsieci w tym voip. Bramka Pap2t nowa od providera to wydatek 150-180 pln, router to jakieś 200-250 PLN może taniej - zależy jaki trafisz. Popatrz tylko który dostawca daje loginy alfanumeryczne (np. z literką na początku) bo pewnie będziesz chciał mieć innego dostawcę do rozmów przychodzących (numer w Twojej strefie numeracyjnej) a do wychodzących jakiegoś betamaxa. |
|
|
|
hosunius |
Dodano 05-12-2007 19:36
|
User
|
dzięki wielkie za pomoc Czy jakiś konkretny model mógłbyś polecić? Bramki od providerów są chyba często poblokowane, żeby można było używać je tylko do korzystania z usług danego providera.
Na jakie parametry bramki i routera warto zwrócić uwagę? |
|
|
|
jimmy |
Dodano 05-12-2007 20:22
|
Super User
|
Router to praktycznie dowolny z listy współpracującej z alternatywnym softem (poszukaj w dziale artykuły). Ja mam wrt54GL (w tym modelu niezależnie od wersji działa każda alternatywa). Co do zablokowanych bramek to mam pap2t ze sklepu niby przypisaną do halo interia. "Niby" bo chociaż hasło admina było zablokowane to po resecie do ustawień fabrycznych z klawiatury telefonu mam pełny dostęp. Myślę, że wybierz najpierw dostawcę voip (z polskim numerem) potem kup u nich bramkę (głównie w ofecie mają pap2t) i korzystaj. Z "twardym zablokowaniem bramki" wiąże się dużo niższa cena np 99 pln - za 150-170 PLN powinno dać się łatwo zmienić ustawienia - łachy nie robią.
Podobno dobrym rozwiązaniem do rozmów są betamaxy - niskie ceny za połączenia ale loginy muszą się zaczynać od litery. Jak poszukasz na forum to znajdziesz sposób na ustawienie w pap2T rozmów wychodzących na niemal dowolną liczbę operatorów - ale pod warunkiem wspólnego loginu i hasła. Wszystko w oparciu o dialplan |
|
|
|
hosunius |
Dodano 06-12-2007 11:22
|
User
|
Dlaczego wszyscy zmieniają oryginalne oprogramowanie w wrt54GL na Tomato? Czy na oryginalnym sofcie będzie gorzej pracował?
W PAP2T jeśli chcę mieć 2 operatorów na 1 linii to loginy muszą być takie same (zaczynać się od litery) a jeśli zakupię FRITZA to też to samo obowiązuje? |
|
|
|
jimmy |
Dodano 06-12-2007 12:26
|
Super User
|
Po prostu oryginalny fw oferuje tylko pewną podstawową funkcjonalność np. jest QoS ale słabo konfigurowalny. Do tego dochodzi np. długi czas wygasania połączeń co praktycznie uniemożliwia korzystanie z p2p. W alternatywach masz opcje, które normalnie dostępne są w dużo wyższej (droższej) klasie routerów. Zaawansowany QoS, dynamiczny podział downloadu, statystyki i sporo innych. Zasada ogólnie jest taka - masz oryginalny fw i wszystko Ci działa to nie ruszaj - w praktyce zawsze coś "mogłoby być lepiej" i wtedy pomoże przesiadka na alternatywę.
Co do PAP2T to poszukaj sobie tej sztuczki z dialplanami. Na pewno da się ją zrobić na Pap2t a może i na innych bramkach z konfiguracją dialplanu. Jeśli bardziej pasują Ci parametry/cena innej bramki to poszukaj - może ktoś na takiej zrobił dwóch operatorów na jednej linii. Ja zacząłem od netii (halo interia) i niestety nie mogę mieć u nich loginu/aliasa zaczynającego się od litery. Zawsze jest jeszcze druga linia w pap2t - wystarczy podłączyć drugi aparat. |
|
|