Czesc! Od prawie roku używam motkę + whiterussian + xwrt z dodatkowo dodanym RS-em. Dzięki Waszej pomocy jakos udalo mi sie to kiedys skonfigurowac. Ale, że trzeba sie rozwijac mam nastepny challenge
Posiadam drugi router (jeszcze w pudełku) ASUS wl500gPremium - chcialbym aby był to głowny router (do którego dochodzi kabelek z osiedlówki) oczywiście z obsługą WiFi i żeby bezprzewodowo łączył się z motką z której nie chce na razie rezygnować - motka nie musi mieć juz WiFi - zależy mi na portach LAN i RS.
Przeczesałem forum i wywnioskowalem, że jesli chodzi o Asusa to oryginalny soft odpada, oleg tez nie najlepiej; wiec zostaje OpenWRT (kamikaze???) z obsługą USB. Więc chyba pojdę w tym kierunku.
W jaki sposób można tak skonfigurować sieć, aby motka była połączona bezprzewodowo z asusem no i jak to wszystko poustawiac.
aha jesli chodzi o wykorzystanie Asusa, to standard (USB: pendrive/hdd i drukarka) WiFi do laptopa i kabelek do bramki P2PT i PCta + oczywiscie połaczenie bezprzewodowe do Motki.
Dzieki i pozdrawiam wszystkich
Edytowany przez slawekj dnia 02-12-2007 16:12
Najmniej problemow stworzy wlaczenie sie z asusuem do jednego z portow switcha motki. Tylko ze w tym rozwiazaniu motka bedzie dzialala jako zwykly switch. Zupelnie bez sensu.
Innym rozwiazaniem jest odpowiednia konfiguracja RIPa.
Napisz w jakim celu chcesz zostawic motke.
@SlyT:
dzięki wielkie za zainteresowanie sie problemem
motkę chce zostawić z uwagi na dołożony do niej port RS z którego korzysta, na codzien.... Przynajmniej do czasu gdy dołożę taki port do Asusa ( o ile wiem jest taka możliwość, zastanawiałem się też nad przejściówką USB->RS232)
Zgadzam się z Tobą, że korzystanie z motki jak ze switcha jest bez sensu. WOlalbym korzystać wyłącznie z Asusa jest bardziej wydajny (mam nadzieje) i stabilniejszy od motki.
aha BTW, czy pod WL500gP można podłączyć hub USB? tak aby zwiększyć ilość urządzeń? przegladałem to forum ale nie znalazlem...
Mozna huba podlaczyc. Pamietac nalezy ze masz do dyspozycji (TEORETYCZNIE - w praktyce prawdopodobnie mniej) tylko 500 mA. To oznacza ze za wiele urzadzen podlaczyc tam nie mozesz.
Skoro chodzi tylko o wykorzystanie COMa to jest to proste - zrob tak: podlacz motke WANem do Asusa - dostanie IP po DHCP. Teraz pewnie przekierowanie portow bedzie potrzebne na IP motki, no i konfiguracja IP w urzadzeniu ktore korzysta z rzeczy podlaczonej do COMA (phoenixa ?).
dzięki
WAN do asusa i LAN z asusa do motki (WAN) i przez dhcp.... ok
czeka mnie jeszcze sklonowanie mac'ow
tak mysle o tym dhcp na motce... przeciez ona ma na stale wrzucone 192.168.10.1 - asus 192.168.1.1
bedzie to dzialac poprawnie jak dam dhcp na motce?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?