VPN jak ustawić
|
czuczi84 |
Dodano 19-11-2007 03:04
|
User
|
Witam jak w temacie próbuje ustawić VPN ale bez skutecznie nie umiem tego wogle rozgrysc , przegldalem forum ale nic nie znalazlem co by mi pomogło moze ktos podac instrukcje po polsku co pokolei zrobic??? |
|
|
|
czuczi84 |
Dodano 19-11-2007 12:01
|
User
|
Jeśli chodzi o szukanie to juz szukałem i nie znalazłem nic co by mi pomogło , na forum powinno być wiecej tuoriali i wtedy było by mnie postów dotyczacych konfiguracji ap, qos itd. Ogólnie zawsze przegladam forum ale na temat vpn nie znalazłem za wiele a stoje w martwym punkcie, pozdrawiam i mam nadzieje ze ktos pomoze skonfigurowac vpn w tomato od poczatku do konca - chodzi mi o ładny opis jesli wogle takowy istnieje sam moge pozniej taki napisac ale najpierw musze chodz raz prez to przebrnac...
[b]WRT54GL 1.0 + Tomato 1.13 + skrypt robsonna
|
|
|
|
Adik |
Dodano 21-11-2007 17:48
|
User
|
Slabo szukales..
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=32&thread_id=3964&rowstart=0
|
|
|
|
jachu |
Dodano 22-11-2007 11:32
|
Power User
|
Cytat Adik napisał/a:
Slabo szukales..
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=32&thread_id=3964&rowstart=0
Szukal moze i slabo, zgodze sie z Toba , ale opis Twoj z calym szacunkiem dla pracy do "user frendly" nie nalezy. Dla wielu "zielonych" bedzie poprostu zupelnie niezrozumialy ...
pozdrawiam
Jachu
Netgear WNR3500L v2 - Tomato
APU - OPNSense,PFSense
FeeNAS
Netgear R7000 - Tomato
|
|
|
|
PartyBOY |
Dodano 22-11-2007 11:58
|
User
|
Dokładnie... Mi mimo, że miałem trochę styczności z linuksem nie udało się ustawić tego VPNa na Tomato.
Może ktoś kto umie to zrobić, napisał by naprawdę porządny opis (taki, żeby każdy dał sobie z tym radę) |
|
|
|
Adik |
Dodano 23-11-2007 17:52
|
User
|
Hmm, sadzilem, ze jeśli postawienie OpenVPN'a nie dotyczy systemów z rodziny *BSD czy innych, bardziej zaawansowanych konfiguracji to mój opis dla Linksys'ów powinien wystarczyć. Na co dzień pracuje jako administrator sieci, stąd niektóre punkty lakoicznie zostały (patrząc z zewnątrz) przedstawione (chociaż nie uważam, aby moja wiedza na temat skryptów czy innych rzeczy w Linuksie była duża). Ostatnio więcej jest nawet elementów programowania (drobne modyfikacje wzorców wydruku w Crystal Reports)...
Czego zatem w nim Waszym zdaniem brakuje? Które kroki powinny być bardziej szczegółowo opisane?
PS. Uważam, ze aby podchodzić do OpenVPN'a należy mieć podstawowa znajomość pojęć typu: maska podsieci, klasa IP... Bez tego żaden opis nie będzie pomocny.
Edytowany przez Adik dnia 23-11-2007 18:12
|
|
|
|
SlyT |
Dodano 23-11-2007 19:58
|
Power User
|
Cytat Adik napisał/a:
PS. Uważam, ze aby podchodzić do OpenVPN'a należy mieć podstawowa znajomość pojęć typu: maska podsieci, klasa IP... Bez tego żaden opis nie będzie pomocny.
Swiete slowa. A tak w ogole to polecam dokumentacje ze strony domowej OpenVPN. Wszystko jasno wytlumaczone ... tyle ze w angielskim.
Linksys E2000 Tomato 1.28 shibby's compilation
Linksys EA6700 FreshTomato
|
|
|
|
jachu |
Dodano 23-11-2007 21:01
|
Power User
|
Cytat Adik napisał/a:
Hmm, sadzilem, ze jeśli postawienie OpenVPN'a nie dotyczy systemów z rodziny *BSD czy innych, bardziej zaawansowanych konfiguracji to mój opis dla Linksys'ów powinien wystarczyć. Na co dzień pracuje jako administrator sieci, stąd niektóre punkty lakoicznie zostały (patrząc z zewnątrz) przedstawione (chociaż nie uważam, aby moja wiedza na temat skryptów czy innych rzeczy w Linuksie była duża). Ostatnio więcej jest nawet elementów programowania (drobne modyfikacje wzorców wydruku w Crystal Reports)...
Czego zatem w nim Waszym zdaniem brakuje? Które kroki powinny być bardziej szczegółowo opisane?
Jedna uwaga : robisz to dla tych co wiedza jak to zrobic czy dla tych "zielonych". Ja nie pisze w swoim imieniu , bo tak sie sklada ze nie mam z tym problemow. Zwracam Ci tylko uwage ze jak sie pisze HowTo to powinno byc dla zielonych. To tylko tyle
Napisz krok o kroku jak tworzysz certyfikaty , gdzie je wkopiowujesz i jaka jest konfiguracja klienta.
Rozroznij polaczenie single user i multi user
To takie dygresje pomocjicze
Edytowany przez jachu dnia 23-11-2007 21:06
pozdrawiam
Jachu
APU - OPNSense,PFSense
FeeNAS
Netgear R7000 - Tomato
|
|
|
|
PartyBOY |
Dodano 23-11-2007 21:08
|
User
|
Możesz np. pomóc mi zdalnie via GG. Jak już to zaczaję to mogę sam skrobnąć taki "how to" dla zielonych |
|
|
|
Adik |
Dodano 23-11-2007 21:12
|
User
|
Cytat jachu napisał/a: Jedna uwaga : robisz to dla tych co wiedza jak to zrobic czy dla tych "zielonych". Ja nie pisze w swoim imieniu , bo tak sie sklada ze nie mam z tym problemow. Zwracam Ci tylko uwage ze jak sie pisze HowTo to powinno byc dla zielonych. To tylko tyle
Zgadza sie, lecz wiesz, trudno okreslic poziom szczegolowosci, o samym generowaniu certyfikatow mozna napisac 4 strony w Wordzie (co wlasnie skonczylem ) - pisze prace na studiach podyplomowych dotyczacy glownie OpenVPN'a (Nowoczesne systemy magazynowe, program SubiektGT, komunikacja serwer-klienci, konfiguracja Linksys'a, itd.).
Niedlugo postaram sie umiescic bardziej szczegolowy tutorial.
PS. Masz blad w sigu.
Edytowany przez Adik dnia 23-11-2007 21:13
|
|
|
|
jachu |
Dodano 23-11-2007 21:18
|
Power User
|
Cytat Adik napisał/a:
Cytat jachu napisał/a: Jedna uwaga : robisz to dla tych co wiedza jak to zrobic czy dla tych "zielonych". Ja nie pisze w swoim imieniu , bo tak sie sklada ze nie mam z tym problemow. Zwracam Ci tylko uwage ze jak sie pisze HowTo to powinno byc dla zielonych. To tylko tyle
Zgadza sie, lecz wiesz, trudno okreslic poziom szczegolowosci, o samym generowaniu certyfikatow mozna napisac 4 strony w Wordzie (co wlasnie skonczylem ) - pisze prace na studiach podyplomowych dotyczacy glownie OpenVPN'a (Nowoczesne systemy magazynowe, program SubiektGT, komunikacja serwer-klienci, konfiguracja Linksys'a, itd.).
Niedlugo postaram sie umiescic bardziej szczegolowy tutorial.
PS. Masz blad w sigu.
p.s.
thx poprawione
Sprawdzales moze wydajnosc - ile tuneli mozna zestawic aby pracowac w miare ok na blueboxie ?
Edytowany przez jachu dnia 23-11-2007 21:20
pozdrawiam
Jachu
APU - OPNSense,PFSense
FeeNAS
Netgear R7000 - Tomato
|
|
|