Zastanawiam się czy kupić przewodowy czy bezprzewodowy router. Nie koniecznie zależy mi na wifi, ale by było fajnie mieć w całym mieszkaniu dostęp na kompach bez kabli.
1) Wielu kumpli mówi mi, że bardzo łatwo się dostać do takiej sieci domowej wifi, na przykład od sąsiada mieszkającego w tym samym bloku.
Dlatego tu mam obawy. Czy ten router jest na tyle bezpieczny (jego opcje, ustawienie) by móc normalnie go kupić i używać by nikt nie dostał się do nas do sieci, ani nikt nie mógł korzystać z naszego internetu na lewo.
Poproszę o każde info na ten temat.
2) Druga kwestia, to czy na takim routerze wifi, można podłączyć komputery kablowo, jeśli nie chce się przez wifi? Czy to tylko jest router do podłączenia wifi.
3) Planuje zrobić w domu sieć na UPC na dwa komputary. Przewodowo czy bezprzewodowo?
4) Czytałem tu na forum, że z modelem w nowszych wersjach nie współpracuje oprogramowanie alternatywne. Co lepiej kupić ewentualnie, kupić ten router z najnowszą wersją, czy szukać starszej wersji którą można zastąpić alternatywnym firmware?
Routery serii wrt54 obsługują zarówno kompy podłączone po kablu jak i wifi. Co do poziomu zabezpieczeń wifi to przy odpowiedniej profilaktyce (szyfrowanie min. WPA, filtracja MAC itp) nie powinno być problemu. Zawsze można w ogóle wyłączyć wifi.
W UPC podłączasz kabel od modemu od routera i rozprowadzasz net jak chcesz - przez skrętkę i/lub wifi.
Co do zgodności z alternatywnymi fw poszukaj w dziale artykuły - jest tabela zgodności oraz artykuł jak rozpoznać konkretny model. Najprościej kupić wrt54GL (1.0 lub 1.1) to praktycznie to samo co WRT54G v4.0 - na tym każdy alternatywny fw powinien śmigać. Zależy ile chcesz na to poświęcić kasy i co uda Ci się taniej kupić.
Munoczao słuchaj się dalej kumpli chakierów LOL B).
Jakbyś sobie zadał trochę trudu i skorzystał z wyszukiwarki na forum znalazł byś np. o zabezpieczeniach taki topic : http://tiny.pl/jqd4 .
Wiedziałbyś, że WRT54GL mają switch 4 portowy do podłączenia kablem komputerów, że można wyłączyć Wifi jak nie jest potrzebne.
Na 4 pytanie nie chce mi się odpowiadać bo na głupie pytania się nie odpowiada przejrzyj jeszcze raz forum a najlepiej porównaj sobie możliwości fabrycznego oprogramowania i alternatywnych : http://openlinksys.info/readarticle.p...ticle_id=6Edytowany przez tom78 dnia 31-10-2007 08:22
Asus RT-AC87U OFW
Asus RT-N66u Merlin
2xWRT54GL Tomato v1.28
Qnap TS-112
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?