27 Listopada 2024 09:36:43
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.142.201.93
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
logi z routera
Outlaw
Czy da się jakoś wysyłać logi z routera na mój serwer? wogole to logi jakich usług zapisuje router? dhcp? www?

mam wrt54gs

robsonn
Oczywiście. Administration->Logging-> opcja Remote Log, ustawisz na jaki adresPfftort mają być zrzucane logi.
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

Outlaw
A na serwerze wtedy trzeba coś ustawiać? Jak to się odbywa?

eRd
Wydaje mi sie, ze koledze chodzilo np o serwer ftp znajdujacy sie w necie, a nie taki "fizyczny" stojacy u nas na biurku Smile Jezeli chodzi o drugie rozwiazanie to ja wlasnie z niego korzystam, a do zbierania tych informacji ktore wysyla router uzywam wallwatcher'a.
Robsonn a moze jest jakas mozliwosc zeby te informacje byly wrzucane gdzies na zewnetrzny serwer ftp znajdujacy sie w necie? Rozwiazaloby to fakt posiadania uruchomionego kompa cala dobe jesli chcemy miec logi z calej doby :|
Edytowany przez eRd dnia 30-10-2007 23:27
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

Outlaw
Czyli w tym okienku remote serwer trzeba podać adres anonimowego serwera ftp?

robsonn
Nie możesz wysyłać logów na serwer ftp. Logi wysyłane są protokołem zgodnym z syslog także ftp nic nie da. ewentualnie jakiś skrypt w bashu automatycznie przesyłający go na ftp.
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

Outlaw
więc jaki port wpisać... ;/ coś na serwerze trzeba też zrobić?

obsy
Uruchomić na zdalnym maszynie sysloga z opcją -r czyli pozwolić na zdalne logowanie komunikatów.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

obsy
Na serwerze tego sysloga oczywiście.

eRd
bardzo fajnie by bylo gdyby tomato wspieralo jednak SD moda w takim razie, zeby router zapisywal logi do partycji na karcie i po ilus dniach mozna bylo z niego zrzucic pliczek na kompa... tyle mi do szczescia potrzeba Smile
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
Zotac HD-ID11 (ION2),

obsy
Ale przecież możesz. Syslogd z busyboxa potrafi zapisywać na dysku. Nie wiem czy jest i jak jest uruchamiany w tomato, ale po prostu kill'em jest zrób, uruchom syslogd z opcją -O /katalog/plik_z_logiem i ... masz zapis na sd czy gdzie tam chcesz.

W openwrt domyślnie jest to logowane w pamięci. Można uruchomić sobie z zapisem na dysk lub zrucać co jakiś czas to co w pamięci na dysk. Nie ma z tym najmniejszych problemów.

eRd
w takim razie najlepsze i najmniej inwazyjne rozwiazanie wygladaloby tak, zeby plik z logiem zapisywal sie w pamieci (ram) i w momencie kiedy pojawi sie w sieci moj komp z ip np 192.168.1.2 ten pliczek byl zrzucany i usuwany z ramu, a na jego miejscu pojawial sie nowy, swiezy Smile lub po np kilku godzinach byl wysylany na serwer ftp
cos takiego jest wykonalne z tego co mowisz na openwrt. Ciekawe jak to wyglada w tomato. Niestety na tyle umiejetnosci nie mam zeby to zadanie wykonac Sad Wiem obsy ze masz doswiadczenie w tym temacie, wiec moze udaloby Ci sie cos w tym kierunku pokombinowac, a moze jakiegos arta napisac (bo ankieta wskazuje, ze grunt jest podatny na artykuly Wink). W kazdym razie za rozwijanie tego tematu bylbym wdzieczny (pewnie nie tylko ja).
Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam
Edytowany przez eRd dnia 31-10-2007 20:53
Zotac HD-ID11 (ION2),

Creer
Witam,
mam kilka pytan odnoscie logow,

1. posiadam router Linksys WRT54GP2, czy wlaczenie logow moze w jakis znaczacy sposob obciazac ten sprzet?
2. Czy uzytkownik domowy ktory nie udostepnia lacza innym, powinien miec wlaczone logi polaczen?

Uzywam na PC softu wallwatcher ktory zapisuje i ladnie pokazuje mi te logi, tylko chyba gdzies po drodze zgubilem sens posiadania logow Wink

rafal007
1. No jest to napewno jakies dodatkowe obciązenie dla sprzetu ale ja osobiście nei odczułem różnicy w działaniu netu z włączonymi logami i wyłączonymi.
2. Nie musisz a zreszto po co sam chyba najlepiej wiesz co robisz w necie.

A co do logów to w zakładce "Debugowanie" mamy link opisany jako "sciągnij loga" po kliknieciu na niego ściagamy na kompa plik txt w którym znajdują się logi połączęń itp. czy jest możliwość napisania jakiegogoś skryptu który by powodował wysłanie raz na dobe czy częściej gdyby plik był zbyt duży żeby pomiescił sie w ramie routera na jakiś serwer ftp.
Albo jeszcze inaczej czy dało by sie zrobić aby ten plik który mozemy pobrać z zakładki "Debugowanie" był by zapisywany do partycji jffs na ruteże a potem np. codzienie można by było go sobie ściagnąć ręcznie i sakasować stary, potem utwożył by się nowy i tak wkółko myśłe że sprawa nie jest aż tak trudna do wykonania.
Edytowany przez rafal007 dnia 02-03-2008 23:17
Linksys WRT54GL Tomato 1.25
Omni 6dbi w?asnej roboty i 3 u?yszkodnik?w + ja.
1024/256 kb/s

NeRii
dobrym wyjsciem tez by byla mozliwosc wysylania logow na maila choc dla mnie ftp jest wystarczajace

autor tomate na planuje tego w dalszych wersjach?

rafal007
No własnie ma ktoś jakiś kontakt z autorem Tomato czy jest coś w palnach tego typu.
Linksys WRT54GL Tomato 1.25
Omni 6dbi w?asnej roboty i 3 u?yszkodnik?w + ja.
1024/256 kb/s

Dziadek

Cytat

NeRii napisał/a:
dobrym wyjsciem tez by byla mozliwosc wysylania logow na maila choc dla mnie ftp jest wystarczajace

autor tomate na planuje tego w dalszych wersjach?

Nie wiem, czy akurat archiwizowanie logów jest najpotrzebniejsze, zwłaszcza że w logach nie ma informacji na temat obciążenia łącza generowanego przez poszczególnych użytkowników.
Dla mnie cenniejsze są indywidualne statystyki transferu poszczególnych użytkowników, które tworzymy sobie chałupniczą metodą i odczytujemy przy pomocy Tablicy Ogłoszeń.
Dlatego raczej wolałbym, żeby w następnych wersjach Tomato były zaimplementowane indywidualne statystki ruchu, identycznie jak to jest obecnie zrobione ze statystykami łącza WAN.

lukasz_1410
A wie ktoś jak może edytować logi i czy w ogóle się je da edytować??!!

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 70

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,955,637 unikalnych wizyt