mam obecnie modem Aztech dsl turbo 900 do mojego WRT54GL. No i problem z nim jest taki, że czasami rozłącza się co 5 min, a czasami śmiga. Wtedy, gdy się rozłącza trafia mnie szlag, więc chce kupić coś innego.
Czytałem, że Speedstream 4100 jest dobry, ale troche problematyczny. Mam okazję kupić ten modem z dialogu, a mam neo. Z tego, co wiem każdy ISP daje swój zmodyfikowany firmware, więc pewnie musiałbym zrobić upgrade. Czy ktoś z Was przechodził przez to? Skąd można ściągnąć odpowiedni firmware. Długo trochę szukałem i nie moglem znaleźć. Zadzwonić do tp?
witam, co do modemu to jest z nimi roznie, najlepiej pozyczyc i przetestowac.
sam posiadam speedstream 5100 i chodzi super tylko male ale nie moge ustawic go w trybie "bridge" znalazlem info dlaczego tak jest http://forum.purepc.pl/index.php?show...try1701201 dotyczy to tez 4100
ale mozesz sprobowac, ja swoj modem na allegro kupilem dziala na wsyzstkim (mialem TPSA, teraz Netia Net24) ale o bridge moge zapomniec
mozesz duzo dowiedziec sie z tad http://text.dslreports.com/faq/eff/14..._4100_4200
generalnie modem jest OK tylko jezeli jest skonfigurowany przez dostawce to moze byc z nim problem u innego dostawcy
najlepiej pozyczyc i sprawdzic
Jeżeli go kupię, to właśnie tak będzie. Modem będzie z Dialogu, aj a mam neostradę. Stąd mje pytanie, czy jest jakiś firmware siemensa, a nie dostawcy, który można sobie dowolnie skonfigurować.
Nie wiecie, czy z CELLpipe 20A-GX-E też tak jest? Ale go ciężko dostać
Lucek Cellpipe jest stabilny jak skala.. Mam takiego od 1.5 roku (ostatnio do firmy rowniez takiego kupilem), zadnych problemow z zawieszaniem czy przestojami. Przegladaj regularnie aukcje allegro..
Edytowany przez Adik dnia 16-10-2007 13:19
Lucek jest super, ale cena tez zaporowa co dla niektorych i ostatnio malo ich na allegor (czt. wcale)
ale speedstream tez ok tylko pytanie czy dedykowany czy uniwersalny
co do frimware to roznie; wiem ze z wyzszymi modelami 5200> nie ma problemu, ja do swoijego 5100 tez znalazlem ale nic mi on nie pomogl bo mialem ostatnia wersje niestety z zablokowanym trybem "bridge"
warty uwagi jest tez speedtouch 510 jest on b. stabilny i ma RJ-45
Pogooglowałem wcześniej, ale nie wiedziałem, czy zmiana firmware'a w ogóle coś da. Czy tryb bridge jest blokowany sprzętowo, czy w firmware? Bo nie ukrywam, że najbardziej interesuje mnie kupno 4100 i ustawienie go od razu w bridge, bo reszta zajmie się już WRT54GL I czy to ktoś robił w ogóle i z jakim skutkiem.
Może zatem rozejrze się za CellPipe'em (któego jak wspomniałeś w ogóle nie ma na allegro ( ) albo Speedtouch 510 zamiast babrać się w tego Speedtouch'a
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?