25 Listopada 2024 11:24:24
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.106.23
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
DD-WRTv24 DWR54gs v.7 WIFI & WIFI
moeneo
witam wszystkichWink mam maly problem nie moge skonfirurowac dd-wrt v.24
czytalem instrukcje przetumaczylem sobie na pl. szukalem w google
ale takiej konfiguracji jaka chce zrobic nie moglem znalesc wiec
zasadxilem sie do was co byscie mi kopsneli dobra radziejkeGrin
potrzebuje go tak ustawic zeby mi sygnal odbieral radjowo i wysylal radjowo
siec do ktorej bede chcial sie podpiac nie jest zaszyfrowana
zabespieczeniem jes adres MAC wiec wystarczy klon i brama i dns
ale kombinuje jak moge mieszam i nic mi nie wychodzi jak ustawiam client
bidge to ruter nie daje sygnalu wifi Sad
moeneo załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

buntownik
na jednym radiu nie ustawisz musisz miec dwa radia. Przynajmniej ja tez nie ustawiłem. Na linksysie ani na żadnym innym ruterze z jednym chipem radiowym w srodku nie widziałem takiego cudu abyś zrutował sygnał radiowo i po tym samym radiu dalej go rozesłał. Kup jakis tani ruter za 160zł jest BlackBox sof na nim to routerOS czy coś w podobie ofcje podobne jak na alternatywnych DD-wrt i tomato choc mniej rozbudowany ale do udostepniania internetu radiowo i jako WDS i CLIENT działa okay chip to realtek. Więc Wink jak ci sie uda na jednym radiu ustawić abys odbierał i wysyłał radiowo sygał to ja zapisze to w kominie biała kredą Smile. Po prostu to nie działa albo ja mam za małe pojęcie o tym hehe Smile Pozdrawiam.

reaper7
@buntownik - szukaj kredy - a tu o czym piszą? :
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=5&thread_id=3746

a...i jeszcze tu(pierwszy temat kolegi obsy'ego):
http://freerouter.pl/news.php
Edytowany przez reaper7 dnia 13-10-2007 15:50
=====================
ASUS 500gP+Kamikaze
IPBOX9000HD+STLinux(sh4)
w razie co Compaq+FreeBSD 6.2 Smile
=====================

qba
co innego jest powtarzać sygnał radiowy bez NAT-u a co innego żeby w jednym urządzeniu był APC z NAT oraz AP Wink

obsy
@qba: to jest pełny nat. la fonera odbiera z sieci adres 192.168.x.x a rozsyła to jako 10.0.0.x. Wszystko na jednej antenie.

Ale ma to swoje ograniczenia: np. kanał ap jest taki jak apc, nie można tego zmienić.
Edytowany przez obsy dnia 13-10-2007 18:20
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

buntownik
a to ciekawe Smile Tak propos @reaper7 czytałem te posty co podałes wyżej dla mnie. Jednak mi nie udało sie skonfigurować APC + NAT z AP który juz ma NAt a o to chyba chodziło uzytkownikowi @moeneo. Czyli odbieram znatowany sygnał wifi w trybie APC i dalej go przesłać z tej samej anteny po radiu na jednym chipie(tym samym co działa tryb APC) mi sie nie udało albo mam za płytka wiedzę albo w ogóle wiedzy nie mam. Poza tym nasuwa sie kolejne pytanie: jak wydajny moze być układ radiowy dziłajacy w trybie APC i rozsyłajacy po tym samym układzie radiowym dalej zrutowany sygnał radziowy??. na tych ruterach co wszystcy na forum maja max to około 40 uzytkowników do jednego ruterka i to aby jeszcze na p2p nie siedzili jak maniacy to będzie błogosławienstwo nawet jak si ema porzadny qos zrobiony czy nawet MT postawione ale nawet na Mikrotiku agranice mozliwości kart radiowych i układów to tak na prawde 40 uzytkowników w standardzie 2.4GHz aby to w ogóle jakoś chodziło. A jaka byłaby wydajnosc układu radiowego który odbiera w trybie APC internet i dalej go po tym radiu przepycha??
Bo dla mnie to ten układ miałby spore ploblemy do normalnej pracy nie wspomne ju ze przy wiekszym obciażeniu by wszystko siadło.. No nie wiem ale z tych opisów co wkleiłes mi nie wynika że tryb APC + dlasze rozsyłanie po radiu do innych uzytkowników sygnału tak jakby był to bridge albo AP to nei dział. I nie chodzi tu o kwestje tego samego kanału co będzie miał AP bo to po prostu słabe rozwiazanie i gdzie to si esprawdza i komu sie sprawdziło. Czy w ogóle ktos ustawił ruter aby rutował zrutowany sygnał wifi i dalej po tym samym radiu go rutował innym? Ja tego nie zrobiłem no ale jak zwykle mało wiem. Pozdrawiam wszystkich Smile I dzieki za info chłopaki

reaper7
@buntownik - koledze pmichals działa choć może dlatego, że ustawił:

Zakladka Wireless->Basic Settings
Wireless mode - Repeater

a nie tak jak Ty próbowałeś na Client

ale nie będę Cię przekonywał, że to funkcjonuje - szczególnie iż sam tego nie sprawdziłem - niebawem jednak będę miał taką możliwość - oczywiście zdam relację.

Co do wydajności takiego rozwiązania to całkowicie się zgadzam - ale jeśli ktoś ma od isp radiowo inet i chce na kompa + laptopa np rozdzielić - to takie rozwiązanie da radę. A jak ktoś robi za isp - to niech kupuje drugie padło jako apc - stać go - skroi od użyszkodników.

pozdr
=====================
ASUS 500gP+Kamikaze
IPBOX9000HD+STLinux(sh4)
w razie co Compaq+FreeBSD 6.2 Smile
=====================

moeneo
czytam wasze wypowiedzi korzystalem z linkow powyzej
i jak neta nie mialem tak nie mam czuje sie jak bym zapomnial
szyfr do kłódki od roweru ktory zostawilem przed sklepem
kombinuje wszystkie obcje po kolei no ale od paru dni lipa
odbieram sygnal wifi ale poprzez karte sieciowa w kompie
a potrzebuje konfiguracji rutera na tych ustawieniach
musze rozdzielic go na dwa sygnaly jeden kom stacjonarny
a drugi ... miejsza o to szczerze mowiac w programowaniu ruterow
jestem cienki bolo dlatego potrzebuje help od kogos kto
kuma baze czy lubi swiat wirtual band wifi

lgolebio
W routerach marki Ovislink funkcja jaką autor tematu chciałby mieć to (WISP + Universal Repeater). W DD-WRT ta funkcja to poprostu REPEATER, nie mylić z REPEATER BRIDGE. Wszystko sprowadza się do ustawienia virtual AP. DZIAŁA, sprawdzone. Instrukcje jak to zrobić są na WIKI.

Dodając coś od siebie, takie rozwiązanie choć działa to czasem powoduje pewne problemy ze stabilnością. Generalnie sprawdzałem to około miesiąca i mogę powiedzieć, że nie jest źle. Wówczas router odbiera sygnał radiowo od providera, routuje go i następnie rozsyła dalej również radiowo. Oczywiście prawdą jest, że możesz sam Siebie zagłuszać, bo tryb repeater powoduje, że wysyłasz to co odbierasz na tym samym kanale i czasem dzieje się tak, że pomimo łącznośći z routerem, internetu brak.

buntownik
hmmmmm jak mnie wena weźmie to jeszcze raz sprawdze skuteczność tego rozwiązania. Poniewaz na starszych wersjach softu ledwie co u mnie to działało. A przeciez nei chodzi o to aby "ledwie co" działało tylko aby wszystko brykało na maksa. Jedyna kuszaca rzecz to to , ze nie potrzebaby wtedy kolejnego rutera w lokalu do rozesłania netu po wifi jak sie odbiera już radiowo.Pozdro dla wszystkich. Wink

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 105

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,718,017 unikalnych wizyt