24 Listopada 2024 22:41:47
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.58.90
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
prośba o sprawdzenie ustawień podziału
Luk@s
Komputery są dwa, ale nie widzę sensu dzielić między nimi. Ogólnie chodzi o to, że jak zapuszczę torrenta na maksimum, to gdy będę chciał wejść na jakąś stronę www, lub zadzwonić gdzieś przez voipa, to żeby te dwie ostatnie rzeczy zadziałały dobrze i szybko. Przez chwilę działało dobrze, ale teraz coś mi nie pasuje. Wygląda to tak:
img219.imageshack.us/img219/2180/generatormm8.th.jpg
img219.imageshack.us/img219/6006/qosdo3.th.jpg
img405.imageshack.us/img405/432/qos2tm4.th.jpg

piotrg
2 scr 4 pozycja dns - usun wykluczaja sie na wzajem

ja mam tak dns voip skype higset 60-85%
www high 50-70%
444-65535 low 30-55%
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

Luk@s
A ogólnie mają sens te ustawienia? Chodzi mi również o ustawienia dla downloadu. A z tą opcją transfered w qos mam problem, bo nie rozumiem do końca co ona oznacza...
I najbardziej dziwi mnie to, że dla torrenta dałem maksimum 960kbit, a on dalej ciągnie maksem łącza, mam mieszane uczucie w związku z tym swoim ustawieniem podziału łącza. Mam wrażenie czasem, jakby nic nie działało. Będę wdzięczny za pomoc.
Edytowany przez Luk@s dnia 20-09-2007 00:00

rafal007
NO nie ty jeden kolego w sąsiednim temacie poruszam problem swoich ustawięń i tez mam taki problem ze jak ktos mi odpali jakiś program p2p to reszta juznawet strony nie moze otwozyć poprostu wygląda to tak jk piszesz jak by nic nie działało.

tom78

Cytat

Piotrg napisał/a:
2 scr 4 pozycja dns - usun wykluczaja sie na wzajem

jak się wykluczają Shock ? Przecie jest wyraźnie napisane że 0-2k dns będzie mia Highest - powyżej 2k będzie miał Lowest - gdzie tu wykluczanie się ?

ps. Panowie pytający się - tematów QoS było naprawdę wiele, były zrzuty gotowych konfiguracji. Wystarczy poszukać, poza tym każdy musi metodą prób i błędów dojść do optymalnych dla siebie ustawień.
Asus RT-AC87U OFW
Asus RT-N66u Merlin
2xWRT54GL Tomato v1.28
Qnap TS-112

piotrg
@tom78 ten wpis dns jest o klase nizej od zakresu 1024-65535 dlatego nalezy go usunac DNS ma szybko sciagac (zapytac ) i pozwalac logowac sie do danej domeny adresu IP serwera jezeli wywalisz go na koniec kolejki to storny beda dzialac bardzo kiepsko lub wcale
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

Luk@s
Ja zdaje sobie sprawę, że takich tematów dużo było, ale moim zdaniem przydałby się jakiś artykuł tłumaczący podstawy tej konfiguracji - to znaczy QOS i dzielenie downloadu script generatorem. Na przykład co to jest layer7 (ja mam wątpliwości czy do sterowania downloadem z torrenta użyć portu, który mam w Azureusie czy wybrać bittorrent z layer7). Następnie opcja transferred w QOS - również jest to mała zagadka dla mnie (mniej więcej rozumiem o co chodzi, ale mam też na przykład wątpliwości, czy jak ustawię 0-2kB, to tylko przy małych porcjach danych działa a potem już nie. I w ogóle czemu się tak w tym qos ustawia te zakresy danych - czyżby dlatego, że on opóźnia a nie porzuca pakiety? i dlatego nie można przez powiedzmy 100MB ściągniętych danych cały czas tak ich priorytetyzować). No i również sprawy kolejności, gdzieś czytałem, że layer7 ma być pierwszy. Może jeszcze inne zasady istnieją. Tak jak mówię, nawet jak ktoś czyta wszytsko (bo ja czytałem wiki o tomato, również czytałem o generatorze skryptów), to ma dużo wątpliwości.
I jak napisałem wyżej. Raz działa mi to nieźle, a drugi raz mam wątpliwości czy ten skrypt w ogóle coś robi, a przecież gwarantowane pasmo dla www dałem 512kbit i priorytet najwyższy, to niech mi ktoś powie, czemu na stronach osiągam może 1/4 tej prędkości.
I również jak już pisałem layer7 bittorrent przycięte do 120kB/s, a mimo tego rozpędza się do maks łącza (czyli pod 130kB/s - różnica mała, ale ma znaczenie, bo transfer maksem łącza zapycha je strasznie).
Jeśli ktoś będzie miał chęć to przeczytać i pomóc to z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam Smile
Edytowany przez Luk@s dnia 20-09-2007 09:42

tom78

Cytat

Piotrg napisał/a:
@tom78 ten wpis dns jest o klase nizej od zakresu 1024-65535 dlatego nalezy go usunac DNS ma szybko sciagac (zapytac ) i pozwalac logowac sie do danej domeny adresu IP serwera jezeli wywalisz go na koniec kolejki to storny beda dzialac bardzo kiepsko lub wcale

To ja bym szybciej Bulk Traffic obniżył do lowest zostawiając ten zapis o dns - nie wiem jak Ty ale ja już widziałem na tcp 53 p2p B). Zresztą oba te zapisy o dns są standardowymi po instalacji.

Luk@s jeżeli zaczynasz się bawić takim urządzeniem jak WRT54GL z Tomato to każdy zakłada iż posiadasz minimum wiedzy albo potrafisz się posługiwać wyszukiwarką na forum i panem Google.com Grin.

jeden z wielu wątków z tego forum o Qos (nawet dość burzliwy B) )
http://tiny.pl/1tfq

nie wiesz co to L7 proszę bardzo - pierwszy mój odruch wklepać w www.google.com :
http://l7-filter.sourceforge.net/
i już wiem co to L7 Smile.
Asus RT-AC87U OFW
Asus RT-N66u Merlin
2xWRT54GL Tomato v1.28
Qnap TS-112

Luk@s
Nie no z googlami problemów nie mam, ale jak już widzę linux to mnie przeraża Wink
Postudiuje sobie jeszcze, to może coś wywnioskuje i poprawie swoje ustawienia, żeby mi to wszystko lepiej śmigało Smile
A mam Asusa, ale piszę w tym forum bo tu więcej znawców od tomato Smile
Edytowany przez Luk@s dnia 20-09-2007 13:57

Luk@s
Sorry za post pod postem, ale troszkę pokombinowałem i wyszło mi coś takiego:
img522.imageshack.us/img522/3222/generatorkh0.th.jpg
img522.imageshack.us/img522/4531/generatords9.th.jpg
Layer7 darowalem sobie, bo wybrałem bittorrent i zrobiłem na próbę ograniczenie do 600kbit a Azureus i tak leciał cały czas 120-130kB/s, dlatego właśnie po prostu wszystko od portu 1000 w górę dostało najniższy priorytet i wtedy zaczęło działać jak trzeba.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 97

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,629,563 unikalnych wizyt