WRT54GL kilka pytan przed zakupem
|
Komar_kzy |
Dodano 17-09-2007 20:57
|
User
|
Witam
W niedlugim czasie chce kupic w/w router. Jednak szybciej chcialbym sie dowiedziec kilku rzeczy.
Moje lacze to typowa kablowka 2mb/320kbps.
Ocecnie mam do dyspozycji 3 adresy zewnetrzne, niestety filtrowane po mac co znacznie utrudnia mi serwisowanie komputerow i wymiane plikow.
Provider niechce sie zgodzic na reczne przypisanie jednego ip do mojej puli, zamiast tego polecil mi kupno routera.
Tutaj juz wybor byl prosty, ale pozostaje kilka pytan:
Czy jest mozliwos aby:
1. Router dzialal jak switch - chcialbym zachowac zewnetrzny IP przynajmniej na jednym komputerze.
2. Jesli nie to jak wygladala by sprawa ze stawianiem serwerow gier (CS, widocznosc serwera w sieci i mozliwosc podlaczania sie z internetu) oraz pulpitem zdalnym na kazdej z maszyn.
Porsze o pomoc |
|
|
|
ZENiTH |
Dodano 17-09-2007 22:37
|
Power User
|
1. WRT54GL działa jako switch po stronie LAN i na kablu i na WiFI.
3. Wgrasz alternatywny soft i nie będzie problemów
-------------------------------------------------------------
DSL 6Mb
Linksys AM200
Serwer Linux NND
Linksys WRT54GL 1.1 -> TOMATO 1.20 (w razie awarii)
Linksys WRT54GS 6.0 -> DD-WRT V24 SP1 MICRO
|
|
|
|
Komar_kzy |
Dodano 17-09-2007 23:03
|
User
|
Co do dzialania jako switch ... czyli bede mial mozliwosc zachowania zewnetrznego adresu IP na komputerze mimo, ze bede podpiety kablem pod ruter ?
Przepraszam ze tak motam ale chce miec 100% pewnosc przed zakupem.
P.S. Czy polecalibyscie moze cos innego/lepszego jesli chodzi o ruterek ? Wyczytalem tez ze, byla by mozliwosc podlaczenia dysku twardego na usb do rutera.
Czy jest mozliwe postawienie wtedy np. swojego serwera www na hdd?
Edytowany przez Komar_kzy dnia 18-09-2007 00:32
|
|
|
|
ZENiTH |
Dodano 18-09-2007 10:08
|
Power User
|
Do tego będziesz potrzebował NSLU2 jeśli chodzi o dysk twardy.
-------------------------------------------------------------
DSL 6Mb
Linksys AM200
Serwer Linux NND
Linksys WRT54GL 1.1 -> TOMATO 1.20 (w razie awarii)
Linksys WRT54GS 6.0 -> DD-WRT V24 SP1 MICRO
|
|
|
|
jimmy |
Dodano 18-09-2007 10:30
|
Super User
|
Za dużo chcesz na raz .
1) Co do przypisania kolejnych IP publicznych za routerem było kilka wątków na forum - nie śledziłem więc nie wiem czy się da zrobić - skorzystaj z szukajki.
2) Jeśli chcesz podłączyć dysk twardy do routera to routery asusa (WL-500) mają wbudowane złącza USB tylko dochodzi problem zasilania (jeśli tylko z USB to trzeba dobrze dobrać kieszeń i dysk). Poza tym taki router kosztuje 300-400 PLNów i trzeba by sprawdzić możliwość wgrania alternatywnego fw (takich z obsługą USB - tomato chyba tego nie ma).
3) Jeśli chcesz postawić ftpa/serwer gry itp na PCcie to żaden problem przeforwardować port na routerze i ftp/serwer gry będzie widoczny na zewnątrz.
4) W sumie to z tego co napisałeś lepiej kupić zwykły switch i brać IP z DHCP dostawcy (nie ma problemu z rozdzieleniem zewnętrznych IP) między trzy kompy/urządzenia sieciowe. Podpiąć NSLU (nie wiem czy da się zmienić MAC w NSLU) jako jedno z tych trzech i finito. Jeśli potrzebujesz transmisji wifi i/lub podłączyć więcej kompów/urządzeń to robisz tak: switch podpięty do ISP - do switcha podpięty NSLU, router i ew. jeszcze PC. A za routerem kolejne kompy/urządzenia sieciowe.
5) Problem zarządzania zdalnego można rozwiązać banalnie - dla maszyn za routerem dajesz przekierowania z portu X,X+1,X+2 na ten sam port Remote desktop ale na różne kompy
Edytowany przez jimmy dnia 18-09-2007 10:34
|
|
|
|
Komar_kzy |
Dodano 18-09-2007 12:56
|
User
|
Ok, zdecydowalem sie na wykorzystanie 3 adresow przez switcha. Router, moj komp, i serwer dyskowy.
Co do setwera, podobno obsluguje tylko Ext2, czy nie bedzie mi to w niczym przeszkadzalo? Z reguly smigam na okienkach, czy to nie bedzie mi ograniczalo funkcjonalnosci?
Okienka chyba niemaja mozliwosci pracowania z partycjami linuksowymi? A moze vista lub jakis patch?
Ew. moglbym zainstalowac sobie Ubuntu jako drugi system (z doswiadczenia wiem ze normalnie z niego i tak nie korzystam, ale jesli byla by taka potrzeba...)
|
|
|
|
jimmy |
Dodano 18-09-2007 13:50
|
Super User
|
Sprawdź najpierw czy NLSU czy innym serwerze dyskowym masz możliwość zmiany MACa (ew. uzgodnić z ISP przydział IP do tego konkretnego MAC). Licz się z tym, że nie będziesz miał możliwości ustawienia reguł QoS/skrypt na routerze osobno dla komunikacji z NSLU i ISP. Czyli jeśli ustawisz QoS/skrypt dla łącza 2Mbit/320kbit to tyle będzie szło między kompami za routerem a serwerem dyskowym (ten sam problem co z "podwójnym LANem"). Chyba było na to obejście (przy Qos) ale nie jest to takie proste. Druga sprawa - kompy za routerem będą miały zarządzanie pasmem ale w praktyce nie wiadomo ile tego pasma będzie bo PC podłączony przed routerem może zabrać całe i QoS/skrypt zaczną głupieć.
Dużo zależy do czego chcesz wykorzystywać ten serwer dyskowy i te zewnętrzne IP. Jeśli do ściągania z netu i późniejszego przesyłu na PC to chyba lepiej postawić go za routerem i przekierować porty. Pojedyncze IP w większości zastosowań wystarczy - kwestia przekierowania portów dla różnych aplikacji a do tego dobry QoS i skrypt na routerze.
Edytowany przez jimmy dnia 18-09-2007 13:54
|
|
|
|
Komar_kzy |
Dodano 19-09-2007 01:39
|
User
|
Dzieki za wszystkie rady Serwer i ruterek kupiony teraz czekam na przesylke ...
Provider daje mi do dyspozycji 3 adresy. Wykorzystam je kolejno:
1. Serwer dyskowy
2. Router
3. Moj komputer (wszystko podpiete pod switch)
Kolejne maszyny w sieci podpinane beda juz pod ruta
Teraz zacznie sie wlasciwa zabawa wiec na forum sie pewnie jeszcze spotkamy |
|
|