24 Listopada 2024 23:41:18
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.135.206.212
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54-GL/PPPoE/Dialog i rozłączanie
Mark
Od roku posiadałem WRT54-GL i internet z Dialogu ze stałym adresem IP. Mam oryginalne oprogramowanie routera i dwa kompy w sieci. Po roku przeszedłem na Rplatformę DialoguR1; z PPPoE i zaczęły się problemy. Co kilka godzin do 48 utrata łączności ze światem i routerem. Restarty modemu i routera nic nie pomagają. Jedynym wyjściem jest reset/wyczyszczenie routera, co pozwala na zalogowanie i wpisanie ustawień od początku. Daje to spokój na 1-2 dni. Wydaje mi się że wszystkie ustawienia mam prawidłowo, próbowałem innych konfiguracji. Proszę o sugestię jak rozwiązać problem.
Z góry dzięki.:|

jorg49
ja miałem taki sam problem i to z stałym IP. przedtem w tpsa z czyms takim jak w dialogu się nie spotkałem. mimo święcących wszystkich kontrolek w modemie speedstrem pingi wynosiły 0. router cały czas się zapychał .mam komputer połączony kablem i laptop z WiFi. Moderator tu na tym forum stwierdził cyt." problem z którymś mdeefem w szafach WRxxxx dialogu" . Miał rację zmiana szafy- przyłacza pomogła. Dla mnie dialog jest raczej kiepski jeśli chodzi o stabilność łącza.

kebas
Kiedy kupilem wrt 54gl miałem chyba podobny problem, był zwłaszcza wyraznie zauważalny przy grach online. Śmigaw sobie w quake3, a tu ciach na sek btak połączenia i tak co kilkanaście minut. Problemy się skonczyły wraz z instalacją tomato:} aha mój net to dialnet 1 mb, tak poza tematem, to dialog ma coś shrzanione, nie wiem czy to wina tego że mieszkam tak daleko od bramy czy co, ale do bramy internetowej mam czas okolo 30 ms, a dalej to już wiadomo:{

iZYD
ja mam wgrane co prawda Tomato 1.07 i nie narzekam na dialog (może poza pingami dokładnie ok 30ms) zobacz czy masz w oryginalnym softcie connect on demand albo always connected i to załatwia sprawę a jeśli nie ma to wgraj tomato i już ja tak mam i śmiga Smile)
iZYD
gg: 10033

Dialog 6Mbit/512kbit (PPPoE), WRT54GL v 1.1, Tomato 1.11 jako routerek g??wny
WRT54G v.3 jako ap dla klient?w
2xTP-Link WA-501G jako APC
1xTp-Link WA-542G jako APC
Ovis 5460 jako APC

u?yszkodnik?w: 15

gizmo
panowie mam podony problem. wrt54gs na stałym 1Mbit dzialal przez 3 lata jak zyleta. wzialem dynamiczne 4 Mbit, tez w dialogu i codziennie mi router rozlacza kilka razy, tak na ok 30. sekund.
na infolini dialogu mi powiedziano, ze pewnie wina routera mojegoPfft

iZYD
Mi też tak próbowali wmawiać i .. po kilku telefonach i mailach zjawił sie Pan z nowym modemem i stwierdził że wgrali do niego nowy soft i teraz nie powinno być problemu i .. rzeczywiście od tej pory nawet nie zauważam że mnie rozłączył (brak połączenia na mas 5-10 sek.) więc trzeba ich trochę pomęczyć
iZYD
gg: 10033

Dialog 6Mbit/512kbit (PPPoE), WRT54GL v 1.1, Tomato 1.11 jako routerek g??wny
WRT54G v.3 jako ap dla klient?w
2xTP-Link WA-501G jako APC
1xTp-Link WA-542G jako APC
Ovis 5460 jako APC

u?yszkodnik?w: 15

gizmo
wgralem teraz tomato do routera zobaczymy moze bedzie lepiej...

Troche jakby pomoglo, ale dalej rozlacza, z tym ze rzadziej.
Edytowany przez gizmo dnia 30-09-2007 19:04

Mark
Dokupiłem w Dialogu stały IP do PPPoE i od 3 tygodni OK Smile
Dzięki za wskazówki.
W przyszłości pobawie się pomidorkiem...Smile

gizmo
I guzik.. po instalacji tomato moze przez tydzien bylo wzglednie spokojnie a teraz znowu rwie jak oszalale.. co tu robic?

jorg49
ja mam problem z dialogiem od tygodnia .mam stałe IP . duże pingi lub ich brak i rozłączenia internetu. wg mnie dialog to syf niestety ale nim się zaraziłem. jeszcze dwa lata. tania rzecz jest g...o wart , stara prawda.

vollts

Cytat

jorg49 napisał/a:
ja mam problem z dialogiem od tygodnia .mam stałe IP . duże pingi lub ich brak i rozłączenia internetu. wg mnie dialog to syf niestety ale nim się zaraziłem. jeszcze dwa lata. tania rzecz jest g...o wart , stara prawda.

Nie no racja lepiej za to samo płacić 3 razy więcej Grin

Ja mam dialog 3 albo 4 lata, od zawsze mam tam internet, teraz mam najszybszą opcję 6Mbps prawda jest taka, że miałem 2 razy problem, raz to byłą ich wina z szafą 2 to po mojej stronie bo miałem niestabilne zasilanie modemu (2 routery i modem podłączone do zasilacza komputerowego, zasilacz niby wydajny przy zasilaniu linksysa i modemu wszystko ok, po podłączeniu routera pentagramu, net się rozłączał Grin) z początku myślałem oczywiście, że to wina Dialogu, ale po pewnym czasie obserwacji doszedłem do tego, że to moja wina...
WRT54GL1.1 + Tomato 1.10 Smile
+
??cze ADSL Dialog 6Mb/s Grin
+
Pentagram Cerberus WiFi
+
Serwer P4 3.0GHz HT 500GB

jorg49
może dlatego ze mieszkasz bliżej matecznika dialogu , a ja mieszkam w rejonie bielska -białej .nie chciałbym by moje utyskiwania były zle odebrane ale piszę jak jest u mnie (i nie tylko , ostatnio awarię internetu w numeracji (33) nagrali na sekretarce).Przedtem miałem tpsa i tylko raz na kilka lat miałem problem . Teraz od początku tego roku średnio co 2 miesiące i każdą próbę przeprowadzam po połączeniu kablem laptopa i komputera stacjonarnego z modemem. co do ceny to ja wole zapłacic np.100zł niż 60zł i ustawicznie się ...... denerwować. zrezygnowałem z tpsa na rzecz dialogu ze względu ceny i nagabywania przez komowijażera dialogu.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 92

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,635,865 unikalnych wizyt