Jak zablokowac ruch w sieci w momencie nawiązania połączenia VOIP. Jestem w sieci osiedlowej, gdzie nie mogę nałożyc sztywnych reguł QOS ze względu na fakt, że transfer "pływa" w różnych porach dnia. Ustawione mam teraz QOS na upload ale to nic i tak nie daje. Jeżeli wystąpi jakiś ruch w sieci zaraz powoduje to rwanie rozmowy.
Rwanie rozmowy zależy nie tylko od uploadu (to załatwia odpowiednia reguła QoS) ale również downloadu - tutaj pomoże odpowiedni skrypt zarządzania pasmem wygenerowany programikiem Robsonna - do znalezienia w dziale Projekty.
Jak to nie ma sztywnych? Nawet jeśli masz zmienny download (np w nocy x2) to powinno się dać tak ustawić voipa żeby miał gwarantowane np. 80 kbit/s w obie strony ew. mniej jeśli masz słabsze łącze i wtedy dać bardziej oszczędnego kodeka.
Czytając okazyjnie te forum mam dziwne wrażenie, że im ktoś częściej się odzywa tym mniej ma sensownego do powiedzenia.
Kinder - mam ten sam problem co Ty, przedstawiłem go TUTAJ
Też otrzymałem odpowiedź od posiadacza kilkumegabitowego łącza, że "wszytstko powinno działac ok bo u niego działa". Obecnie jestem w rozjeździe, ale w pazdzierniku przysiądę do routerka i postaram się zrobić cośna wzór skryptu, którego działanie opisałem.
Proszę Cię Jimmy, abyś podłączył swój sprzęt pod naprawdę słabe łącze i wtedy sprawdził swój zachwalany QoS/skrypty dla VoIPa. Na marnym łączu wycięcie 80kbps dla każdego telefonu na stałe to marnowanie pasma, więc w grę wchodzi tylko zaproponowane przeze mnie wykrywanie połączenia i dopiero po wykryciu blokada pasma.
Zanim też powiesz, że u Ciebie działa, wykonaj taki test: otwierasz 15 okienek z pobieraniem filmików z YouTuba i jednocześnie starasz się porozmawiać przez VoIPa (przez bramkę, kodek najoszczędniejszy, G729, jakieś 29kbps).
Podziel się wrażeniemi, bo jestem ciekawy.
Edytowany przez bombel dnia 11-09-2007 11:22
Testowałem podobne ustawienia jak mówisz (tylko ściąganie z jednego źródła na maks łącza - dystrybucja linux) i owszem jakościowo był dobry choć od czasu do czasu występowały przycinki (kodek najbardziej łączożerny). Niestety bardzo dużo zależy od ISP a nie tylko od przepustowości. Jedyne co można zrobić to testować różne ustawienia QoS i skryptu ew. zmienić dostawcę. Testy zacząć od największych ustawień "gwarantowanych" dla najmniej wymagającego kodeka a potem schodzić.
AFAIK pasmo DL "gwarantowane" w skrypcie nie oznacza, że statycznie jest tyle zarezerwowane. Jeśli ściągasz a nie rozmawiasz to pasmo się nie marnuje. Nie wiem jak jest w przypadku QoS w upload. Jeśli potrzebujesz potwierdzenia to zajrzyj do wątku o generatorze TU
Bombel - powinienem napisać że ktoś świeży się nie powinien krytykować, jak ktoś próbuje pomóc, ale... jak na razie to właśnie z Twojego posta nie wynikła żadna porada dla Kindera (poza linkiem).
Gwarantowane to ja mam 256 kb u dostawcy DL i 96 kb UL. Wszystko co ponad tj. nawet 4 Mb wtedy gdy nikt inny nie ciągnie. Dzieje się to w sposób dynamiczny. Jak ustawi skrypt, żeby to działało. Testowałem różne ustawienia za każdym razem jeżeli nawek pobieram na komputerze z prędkością 2KB/s jakiś plik to rozmowa i tak tnie. Jednym słowem rozwiązaniem byłoby zatrzymanie transmisji do komuterów w chwili nadejścia połączenia VOIP. Jakieś sugestie?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?