Witam,
wgrałem do WRT54GSv4 firmware DD-WRT v23 SP2 (09/15/06) std., a konkretnie wersje przeznaczoną właśnie dla GSv4. Urządzenie wykorzystuje w sieci domowej do podziału łącza poprowadzonego po kablu od innego ap na jeden komputer wpięty bezpośrednio do WRT i dwa laptopy bezprzewodowo w sieci miesznej (standard B i G). Urządzenie po skonfigurowaniu bez żadnych problemów udostępnia połączenie wszystkim komputerom, jednakże nie do końca działa komunikacja pomiędzy samymi komputerami, tzn.:
1) jeśli próbuję z laptopów pingować zarówno komputer podpięty bezpośrednio do wrt jak i samego wrt, to pingi przechodzą i dostaje odpowiedź na poziomie 2ms.
2) jeśli próbuję pingować laptopy między sobą w obie strony, już nie działa - dostaję komunikat "Upłynął limit czasu żądania", analogiczna sytuacja występuje gdy próbuje pingować z komputera podpiętego bezpośrednio do WRT którykolwiek z laptopów.
3) jeśli zaloguję się na WRT przez WWW i z niego pinguję komputer podpięty bezpośrednio to pingi przechodzą i dostaję odpowiedni komunikat, natomiast
4) jeśli z WRT pinguję laptopy nie dostaje żadnej odpowiedzi.
Tym samym w mojej sieci nie działa otoczenie sieciowe, mimo iż na obu laptopach w momencie testów rezyduje XP HE SP2 i mają taką samą domyślną grupę roboczą (MSHOME). Z pewnością nie jest to kwestia systemu gdyż próbowałem pingować laptopy z komputera podłączonego do WRT z Linux'a i dawało to taki sam skutek. Wykluczam też możliwość uszkodzenia sprzętu gdyż internet śmiga na wszystkich maszynach zarówno up, jak i downlink, ponadto pingi poza moją sieć wychodzą z pozytywnym rezultatem.
To tyle co do objawów, pora na konfiguracje:
1) Laptopy mają karty wifi kolejno:
- Intel Pro/Wireless 2200BG
- Asus 802.11b
2) Adresy IP są przydzielane dynamicznie przez DHCP na WRT (DNSMasq - włączone), typ połączenia internetowego to Statyczny IP, WRT pracuje w trybie AP mieszanym (B + G) szyfrowanym WEP-em, SSID nie jest rozgłaszane.
Przepraszam za przydługawą rozpiskę, mam nadzieję że wystarczająco szczegółowo opisałem problem jeśli nie proszę pytać. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i wszelkie wskazówki.
Rzeczywiście w XP HE SP2 standardowo zapora systemowa ma odznaczoną komunikacje ICMP i stąd problem, włączyłem i zarówno pingi jak i otoczenie sieciowe śmigają. Dzięki za pomoc.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?