witam mialelm tomato 1,07 i zrobiulem upgrate przez www do dd-wrt mini i teraz normalnie widze siec moge sie z nia laczy mam neta po kablu i wifi ale niestety nie moge sie zalogowac przez w www. jak wlacze putty to moge
wbic na ruter przez telnet po ip 192.168.1.40 a przez przegladarke nie moge co moge zmienic. Kiedys jak mialem tomato moglem przez przegladarke wbijac i telnet wbijac.
DZeikuje za odpowiedz teraz moze jest ktos tak dobry i umie to naprawic? bo przez tftp i podanie ip i pliku nie chce wladowac wersji standart. Ani tym klijetem tftp co sie podaje ip i haslo tez nei chce wgrac softu wiec jak to naprawic moze przez telnet da sie cos wyskrabac?
Edytowany przez zgred dnia 01-09-2007 23:03
Miałem dokładnie to samo co Ty - też zrobiłem upgrade z Tomamto 1.07 do dd-wrt... Sieć działała OK, ale nie mogłem się zalogować na router po www.
Spokojnie
Weż naciśnij (i przytrzymaj przez ok. 5-7 sekund) przycisk Reset (z tyłu obudowy), następnie zaloguj sie na http://192.168.1.1
Po tym resecie u mnie wszystko zaczęło śmigac jak trzeba i poźniej juz bezproblemowo (po ustawieniu konfiguracji i QOS) mogłem robic dalsze upgrade'y (bez resetu i utraty konfiguracji).
Według mnie problem lezy w niekompatybilności między tomato a dd-wrt użycia jakis obszarów pamięci.
Przy okazji - jak masz dd-wrt i używasz QoS polecam algorytm HFSC, śmiem twierdzić, że działa duuuużo lepiej niż HTB (to właśnie był główny powód mojej przesiadki z tomato na dd-wrt).
Polecam dd-wrt v24 RC1
Maciek
P.S.
Właśnie się pojawiło v24 RC2, jest do ściągnięcia na stronie dd-wrt:
http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/release candidates/DD-WRT v24 RC2/GENERIC BROADCOM
Edytowany przez Maciekqbn dnia 04-09-2007 15:10
Zrób upgrade, spróbuj sie zalogowac na stronę konfiguracji routera, jeśli sie nie da, to zrób jak napisałem 2 posty wyżej.
Następnie możesz wgrać juz dowolna wersję dd-wrt na jaką pozwala pamięć Twojego routera (w GL chyba nie ma z tym problemu), z tąd:
Rzecz w tym, że różne firmware w różny sposób zapisują hasła, dlatego przed zmiana z jednego firmware na drugie należy zresetować router do ustawień fabrycznych.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?