Wcześniej w innym temacie pisałem o pewnych problemach, ale nie spotkał się to z zainteresowaniem więc napiszę tutaj. Poradziłem sobie z konfiguracją routera w 100% ale po którymś restarcie routera soft nie wyświetla czasu routera i nie pokazuje statystyk w tabelkach (sumarycznie przesłane dane w (domyślnie) GigaBajtach, zakładkie Daily, Monthly, Weekly). Próbowałem restartować domyślne ustawienia routera i ustawiając go w poprawny sposób bez rzadnego kombinowania z opcjami które nie przeszkadzały, bez efektu, wyczyściłem cały nvram, bez efektu, jako że nie jestem nawet dobrym początkującym jeśli chodzi o routery to proszę o jakieś wskazówki.
Wykresy są zrealizowane za pomocą wtyczki SVG (Scalable Vector Graphics). Aby móc zobaczyć wykresy, przeglądarka obsługiwać SVG. Mozilla Firefox, posiada SVG wbudowany. Dla Microsoft Internet ExplorerR17;a konieczne jest doinstalowanie dodatku ze strony firmy Adobe. Adobe SVG viewer można znaleźć w dziale download na stronie http://www.adobe.com/svg/viewer/install/main.html
Nie zrozumieliśmy się, w zakładkach które podałem powinny być tabelki z sumarycznym przesyłem (po instalacji tomato były, mineło troche czasu i nie ma ich i czasu routera (jest napisane "time not available" w Status : Overview.), a wykresy "real time", "last 24'hours" i te z qos chodzą bez problemu (real time resetuje się po zmianie zakładki nie wiem czy powinien). Ktoś miał taki problem? Reinstalacja tomato może coś dać? Jaki może być powód?
Skoro liczysz ze ktos ci powie zebys przeinstalowal to zrób to ogólnie czasem z tomato dzieją sie dziwne rzeczy czasami uptime jest bardzo wysoki a czasem wywala iptables w logach i problemy z zaladowaniem ich ponownie( net ginie), po wylaczeniu qos na disable net wraca pomaga dopiero wgranie od nowa tomato bądź reset urzadzenia żeby iptables mogly sie zaladować wiec jako oprogramowanie alternatywne ma swoje wady i zalety a do tego dochodzą problemy z konfiguracja urzadzenia i ogolnie sieci.
Edytowany przez stiepa dnia 29-08-2007 22:40
No wiesz na tomato można mieć problemy, na fabrycznym sofcie pewnych rzeczy natomiast nie da się zrobić.... Chyba poczekam aż wyjdzie nowa wersja bo to w niczym mi nie przeszkadza, a reinstalka softu w routerze to przegięcie
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?