24 Listopada 2024 21:40:32
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.8.68
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato 1.07 + WRT54GL + 2 adresy IP ??
slafo
witam Smile

Mam WRT54GL z wgranym Tomato 1.07, wszystko podpięte do DSL
z TePsy 2 MB. Wszystko działa OK.

Jednak chciałbym wykorzystać dane mi przez dostawcę dodatkowe adresy IP stawiając na jednym z komputerów serwer FTP. TP dała mi 6 adresów IP. 2 z nich już są wpisane do bramy i routera. Pozostały mi jeszcze 4 szt.

Chciałbym jeden z nich przypisać serwerowi FTP postawionemu na komputerze o stałym adresie IP po stronie LAN.
W związku z tym proszę o pomoc, co i jak powinienem ustawić w Tomato, by takowy serwer FTP był widziany ze świata ?

dziękuję z góry pomoc Pfft

pozdrawiam

slafo
taaaaa

sporo osób przeczytało ten mój post, ale nikt nie chce udzielić mi porady jak to zrobić Sad

jeśli do rozwiązania tego problemu potrzebne będą jakieś dodatkowe informacje i szczegóły utawień mojego routerka, to proszę tylko powiedzieć co, a ja szybciutko je uzupełnię.

Bardzo proszę o pomoc, gdyż zależy mi na tym serwerku ftp

pozdrawiam

obsy
Zrób alias do interfejsu sieciowego, nadaj mu nowy ip z pozostałej puli. Przekieruj porty z tego interfejsu na serwer ftp. To wszystko.

(nie mam tomato, więc nie pytaj JAK to w tomato zrobić. na debianie chyba najprościej właśnie tak)
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

Dziadek
Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale wydaje mi się, że wszystko powinno dać sie załatwić w jednej zakładce: Port Forwarding -> Basic.
Ja bym próbował zrobić tak:

- protokół ustawić na UDP,
- jako Src Address wpisać adres publiczny pod którym ma być widoczny serwer FTP,
- jako Ext. Ports wpisać 20-21,
- jako Int. Address wpisać wewnętrzny adres serwera FTP

i wydaje mi się, że to powinno działać.
Gdyby nie chciało, to jako Src Address wpisać publiczny adres routera i sprawdzić, czy serwer jest widoczny pod tym adresem.

slafo
witam

po testach okazało się, że niestety nie uda mi się tego zrobić tylko z jednym routerem. Do rozwiązania takiego przypadku wydaje mi się konieczność zastosowanie jeszcze jednego routera i switcha.

Miało by to wyglądać tak :

modem DSL TPSA -> router z jednym z adresów -> switch 1 - > router z drugim adresem zewnętrznym -> switch 2 -> LAN. Odpowiednie przekierowania powinny załatwić sprawę. Myślę że zastosowanie switcha 1 i bezpośrednie podpięcie do niego tego komputerka z serwerem FTP będzie zapobiegało dostępowi intruzów do sieci LAN. Tylko z jednym routerem rozwiązanie sprawy dwóch zewnętrznych adresów IP wydaje mi się nie możliwe.

Dziękuję za pomoc Smile

pozdrawiam

Dziadek
A dlaczego uparłeś sie na użycie tego drugiego adresu IP?
Przecież przy pomocy jednego routera oraz fowardowania portów możesz ustawić serwer FTP widoczny pod tym samym numerem IP jak numer routera.

Yaco

Cytat

slafo napisał/a:
witam

po testach okazało się, że niestety nie uda mi się tego zrobić tylko z jednym routerem. Do rozwiązania takiego przypadku wydaje mi się konieczność zastosowanie jeszcze jednego routera i switcha.

Miało by to wyglądać tak :

modem DSL TPSA -> router z jednym z adresów -> switch 1 - > router z drugim adresem zewnętrznym -> switch 2 -> LAN. Odpowiednie przekierowania powinny załatwić sprawę. Myślę że zastosowanie switcha 1 i bezpośrednie podpięcie do niego tego komputerka z serwerem FTP będzie zapobiegało dostępowi intruzów do sieci LAN. Tylko z jednym routerem rozwiązanie sprawy dwóch zewnętrznych adresów IP wydaje mi się nie możliwe.

Dziękuję za pomoc Smile

pozdrawiam

Najprościej zrób tak modem DSL TPSA -> switch i po do niego podpięty komp z ftp i z routerem. ja tak mam bo potrzebuję ip na 2 servery z grą unreal
WRT54GL v 1.1
DI-707P, DES-1005D, DES-1008D
Tomato v1.23.8515 RAF ND
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/

Dziadek
Rozwiązania najprostsze zazwyczaj okazują się być jednocześnie najlepsze Smile

slafo
witam Shock)

widzę, że temat jednak ożył Smile

zgadzam się, że wstawienie switcha między modem DSL a router, podpięcie do niego komuterka z serwerem FTP zapewni większe bezpieczeństwo sieci. Wiadomo, że FTP można złamać, a bez tego switcha cała sieć wtedy stoi otworem. Przy jego zastosowaniu, problem znika, bo serwer ftp jest na zewnątrz sieci LAN. Wszystko jest cacy Shock) ale ....

pozostaje wtedy kwestia braku możliwości zastosowania któregoś z pozostałych mi adresów IP.

Muszę się zastanowić, czy rzeczywiście gra jest warta świeczki, i czy jest sens poświęcenia kolejnych 200 PLN na kolejny router żeby mieć następny adres IP .. niestety nie ma nic za darmo Shock(

pozdrawiam

Dziadek
Przecież w takiej konfiguracji serwerowi FTP możesz nadać odrębny numer IP!

slafo
witam Smile

Dziadku czy możesz mi w tym pomóc ?

Próbowałem na różne sposoby, ale niestety nie widziałem serwera FTP ze swiata z kolejnym zewnętrznym adresem IP. Jak ustawiałem na nim adres routera to wszystko działało. Może coś nie tak jednak ustawiałem, skoro mówisz że to się da zrobić ....

będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam

Rayden
w sumie o ile mi wiadomo sa 2 mozliwosci.

1) skrypt przekierowywujacy porty w tomato (byl publikowany wczesniej na forum):
http://www.openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=32&thread_id=1384&pid=9206#post_9206

2) Potrzebne jest ci to urządzenie: Linksys RV42-EU
http://www.fen.pl/index.php?go=2&act=3&produkt=943&profil=5000&pid=1064&kid=1062&fenecom=fccb038cd86630b5139a5a3a58e9eecd&crc=5c54ebcd5a0835a60757c3f72fdb3be6

urządzenie ma One-to-One NAT - przyporządkowywanie publicznych adresów IP do adresów prywatnych,

na stronie http://www.linksysdata.com/ui/ masz interfejs web tego urz ądzenia
Netgear R7000 Tomato 122 K26ARM USB VPN-64K

slafo
witam Smile

dziękuję Rayden za link do tego skrypciku. Myślę, że to mi pomoże, i załatwi sprawę tego dodatkowego adresu IP.

na tym chyba już można zamknąć temat :|

dziękuję Wszystkim za pomoc

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 85

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,622,778 unikalnych wizyt