24 Listopada 2024 16:45:06
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [10]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.118.0.48
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
WL500g P - Download Master
grzesiek
Witam
Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Buszowałem w sieci, szukając POMOCY. Trafiłem na to forum. Mam cichą nadzieje, że uda się rozwiąziać problem.

Kupiłem ASUS WL500g Premium. Jest to mój pierwszy Router. Kupiłem ze względu na możliwość podłączenia do niego dysku.

Skonfigurowałem sieć przez kable, 2 komputery XP (na iednym dwa systemy XP i Ubuntu), działa sieć (internet), widzą się komputery.

Pod USB podpiołem pendrive (format FAT32) 128MB chciałem sprawdzić jak to działa. Mam tu na myśli Download Master.

I mam problem, który nie mogę rozwiązać. Mogę wszystko wgrać na flash (otoczenie sieciowe). Po wyłączeniu jednego komputera pozostały bez problemu odczytuje wszystko (otoczenie sieciowe) co wgrałem na pamięć flash.

Jednak ANI RAZU nie udało mi się skorzystać z Download Master. Na Masku zadań widnieje ikona Download Master z czerwonym krzyżykiem tak jakby funkcja była wyłączona. Nie mogę z tym nic zrobić. Inne komunikaty to Nie udało sie ustanowienie z określonym gniazdem, lub otrzymuje komunikat po angielsku. Jeśli mogę liczyć na pomoc. Z góry dziękuje.

Asus wersja 1.9.7.5
Download Master 1.1.2 6
grzesiek załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Grzegorz

obsy
Nie widzi tego pendrive...

Ale pocieszę Cię: nikt nie używa firmware asusa, a tym bardziej Download Master który, lekko mówiąc jest do kitu.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

grzesiek
Witam
OBSY Dziękuje za bardzo szybką odpowiedź. Wybacz, że zapytam.

Nie rozumiem co miałeś na myśli

Cytat

Nie widzi tego pendrive...

mogę prosić o rozwiniecie myśli.

Masz racje pocieszając mnie, że ... nikt nie używa firmware asusa..
Czytałe dużo, przegladając forum, mątlik w głowie. Doświadczenie małe ( czytaj żadne) w tych sparawach.
Jako dośwadczony użytkownik co byś radził.

1. Nie szukać rozwiązania tylko zainstalować inne firmware?
2. Jeśli tak (patrz pkt. 1) to jakie bedzie sprawdzone i w miare łatwe dla poczatkującego. Nie boję siedzenia i czytania MA dizłać.
3. Czy można ściągnąć tylko jakieś alternatywne i zastąpić tylko Download Master.
4. Bardzo proszę o odpowiedź.

PS. Szkoda, że tak daleko ....

Jeszcze raz DZIĘKUJE.
Edytowany przez grzesiek dnia 09-08-2007 19:46
Grzegorz

obsy
No i zapomniałem o odpowiedzi: nie widzi. Download manager działa wtedy jeżeli ma jakiś nośnik gdzie może zapisać dane. Nie chce sie podłączyć to znaczy że nie ma dysku/nie wiedzi go/nie potrafi obsłużyć. Próbować coś innego podłączyć?

Zależy czego oczekujesz po tym sprzęcie. Podstawa to choć minimalna znajomość linuksa. Jeżeli chcesz używać tylko jako ap to polecam tomato. Jeżeli chcesz używać też usb + jako maszynka do ściągania to wielkiego wyboru nie masz:
1. oleg (wzorowany na oryginalnym firmware, ulepszony)
2. openwrt + x-wrt (ale wersje whiterussian 0.9 na razie polecam)

Z czego ja i pewnie z pół forum polecam to drugie rozwiązanie.

Do tego instalujesz transmission (torrenty, na olegu), sctcs (torrenty, na olegu), amule (donkey, na olegu). To samo możesz zainstalować na openwrt, tyle ze tu już masz do wyboru transmission/sctcs/amule/rtorrent/ctorrent/freeloader z x-wrt/moje rozwiązanie z ctorrent.

Oczywiście możesz zainstalować też samego debiana, wtedy masz dostęp do kilku tysięcy różnych pakietów.

Wybierz coś sobie Smile

PS. chcesz live to jestem na jabberze online
Edytowany przez obsy dnia 09-08-2007 20:08

grzesiek
Obsy

Cytat

Download manager działa wtedy jeżeli ma jakiś nośnik gdzie może zapisać dane. Nie chce sie podłączyć to znaczy że nie ma dysku/nie wiedzi go/nie potrafi obsłużyć.

dobrze może i nie widzi jednak wchodząc do interfejsu konfiguracji w Status Log >Usb pokazuje, że urządzenie jest widoczne. Nie rozumiem. Router widzi, otoczenie sieciowe widzi, możliwość korzystania z podłączonego urządzenia (pendriva) a z Download Master nie. Nie rozumiem. Mam rozumieć, że to wogóle nie działa?

Piszesz żebym podłączył coś innego. Na dzień dzisiejszy nie mam. Mam zamiar kupić dysk, obudowe. To jednak trochę czasu zajmie.

Cytat

Zależy czego oczekujesz po tym sprzęcie.

kupiłem z myślą, że podłącze dysk wyłącze komuter i rano będę miał ściągniete to co chciałem. Udestępniać stronę www. Napisałeś tak dużo, że trudno mi teraz powiedzieć co jest lepsze. To tak jak z GPS co kupić jeśli dużo się jeździ samochodem i rowerem turystycznie. Chciałbym zobaczyć w praktyce działanie jednego i drugiego, porozmawiać z kimś kto po wysłuchaniu moich "wypocin" doradzi.

Co do Liniksa nie mogę powiedzieć, że go znam bo ciągle się uczę. Mogę powiedzieć (napisać) nie boję się. Przyznaje jest dla mnie trudny ale walczę.

Cytat

PS. chcesz live to jestem na jabberze online

napisałem na PW.
Grzegorz

obsy

Cytat

grzesiek napisał/a:
dobrze może i nie widzi jednak wchodząc do interfejsu konfiguracji w Status Log >Usb pokazuje, że urządzenie jest widoczne. Nie rozumiem. Router widzi, otoczenie sieciowe widzi, możliwość korzystania z podłączonego urządzenia (pendriva) a z Download Master nie. Nie rozumiem. Mam rozumieć, że to wogóle nie działa?

Sorry, nie ja pisałem to oprogramowanie.

Cytat

kupiłem z myślą, że podłącze dysk wyłącze komuter i rano będę miał ściągniete to co chciałem. Udestępniać stronę www. Napisałeś tak dużo, że trudno mi teraz powiedzieć co jest lepsze. To tak jak z GPS co kupić jeśli dużo się jeździ samochodem i rowerem turystycznie.

IMHO igo lub coś dedykowanego do samochodu i garmina na rower. Lub samego garmina o ile przeżyjesz z mapsource i ump Smile

Udzieliłem odpowiedzi pw na pozostałe pytania.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 81

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,593,943 unikalnych wizyt