24 Listopada 2024 14:56:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [9]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.123.24
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Linksys WRT54GL niezwykły problem z konfiguracją
barca89
Na wstępie witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Przeglądałem kilka dni różne strony internetowe oraz to forum i nie znalazłem odpowiedzi na problem z którym męczę sie od kilku dni, mianowicie: Posiadam router Linksys WRT54GL z oryginalnym softem oraz internet chello. Mam komputer w domu w którym chce miec bezprzewodowy internet (kablowego połączenia wogóle nie będę używał). Komputer wykrył połaczenie bezprzewodowe karty i routera i jest połaczony, lecz nie moge skonfigurowac routera tak by chodził mi internet. Jak już wcześniej czytałem,u mnie równiez instalacja z płytki nie zakończyła sie powodzeniem. Wchodze na konfigurację www, loguje się, probowałem wykonac rózne ustawienia i nie wiem co zrobic by zaczął wreszcie chodzic net. Internet chello ma dynamiczne ip więc ustawiłem Auto... DHCP (nie wiem czy dobrze robię?), zapisuje ustawienia i nic, probowałem równiez pozmieniać ustawienia w innych zakładkach i nic. Mógłby mi ktos podac co dokladnie powinienem zrobić by wszystko było ok. Próbuje konfigurowac router i wireless już od kilku dni, codziennie po klkia godzin i nic. Powoli zaczyna mnie to już dobijać.. Mógłbym liczyć na kogoś pomoc. Trochę zalezy mi na czasie.. Lecz mam nadzieje że pomożecie rozwikłac mi ten problem,, Będę naprawdę dozgonnie wdzięczny..
Edytowany przez barca89 dnia 02-08-2007 23:21

obsy
Co najmniej dziwne. Po wyjęciu z pudełka zwykle nic nie musisz robić - wpinasz wtyczkę w port wan, podłączyć się pod wifi i wszystko powinno hulać. Domyślnie jest dhcp na wan więc pobierze ip z kablówki. Ustawiasz jakiś szyfrowanie, nazwę sieci i tyle z podstawowej konfiguracji. Nie wiem więc co namieszałeś...
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

barca89
Nic chyba nie namieszałem, bo przecież po cos dają z routerem płytke instalacyjną, wczesniej mialem routery przewodowe inne firmy i tez musialem konfigurowac by net działał, A poza tym kilka razy resetowałem router i nic, dalej nie chodzi, kable podłączyłem ten co oni dali do wan no i do pradu i tyle. połączenie bezprzewodowe jest aktywne ale neta nie ma, więc podejrzewam że to cos trzeba skonfigurować, będe wdzięczny za dalsza pomoc.. Grin

monster9
Spróbuj wydrzeć zasilanie z modemu od Chello. U mnie w kablówce żeby modem zarejestrować nowego MACa musi być na twardo zresetowany.

barca89
niestety tego też probowałem i nic nie pomogło, a nic w tym routerze nie trzeba konfigurowaćGrinns, bramki itd... ?

obsy
Przecież to wszystko dostajesz z dhcp, a napewno tak jest w chello. Nie musisz ustawiać bramek, nameserverów itd.

Zrobiłeś klonowanie mac adresu lub zgłosiłeś nowy (o ile jest to jeszcze potrzebne)
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

jimmy
Tak jak napisał obsy, w chello masz autoryzację dostępu po adresie MAC urządzenia podłączonego do modemu kablowego. Jeśli monter który Ci to zakładał podpiął i skonfigurował net do PCta to pewnie ustawił w konfiguracji adres MAC (karty sieciowej LAN a nie bezprzewodowej!) z Twojego PC. Wystarczy wpisać na kompie ipconfig /all - spisać MAC karty "przewodowej" i wklepać go do ustawień routera (tam gdzie masz opcję "klonowania"). Samo klonowanie raczej nic nie da bo jeśli masz PC połączonego bezprzewodowo z routerem to skopiuje Ci MACa karty bezprzewodowej.
Spróbuj podpiąć PCta bezpośrednio do modemu tak jak łączyłeś się poprzednio (kablem) jeśli działa to ustaw MACa na routerze jak wyżej i podepnij się do routera też kablem - port LAN (a router do modemu - port WAN). Jeśli i to zadziała, podepnij PCta tylko przez wireless (najpierw bez żadnego szyfrowania) i jeśli to działa, dodawaj ograniczenia MAC, szyfrowanie itd.

barca89
ok. sprobuje tak jak mi radzicie, czyli nawet w opcjach wireless nie trzeba nic ustawiac?? czy mac karty przewodowej to jest inaczej adres fizyczny?? bo po wpisaniu ipconfig /all jedynie to wykazuje mi w karcie przewodowej.... Będę wdzieczny za odpowiedź...

jimmy
Adres MAC karty sieciowej (bezprzewodowej czy nie) to jest jej adres fizyczny. Po wpisaniu ipconfig /all będziesz mieć szczegółowe opisy w tym adresy MAC (po to jest /all) dla wszystkich interfejsów sieciowych jakie masz w systemie. Wystarczy że masz 2 karty i lista jest już tak długa, że trzeba przewinąć ekranSmile.
Opcje wireless zmieniaj jak już ustawisz sobie działający inet na zwykłym połączeniu kablowym. Z punktu widzenia ustawień połączenia/dostępu do Inetu (port WAN podłączony do modemu kablowego) jest bez różnicy czy łączysz się z routerem przez kabel czy bezprzewodowo
Edytowany przez jimmy dnia 03-08-2007 12:04

barca89
niestety nigdzie nie mam wpisanej nazwy MAC, tylko adresy fizyczne sa jednej i drugiej karty, składaja się z 12 znaków (po 2 znaki i myslnik). Nie mam za bardzo sprawdzenia internetu poprzez kabel, ponieważ ich modem mam w innym pokoju a kmputer w innym i nie mam tak długiego kabla. Jest jeszcze plyta instalacyjna do tego routera, ale tam na samym końcu pokazuje że router nie jest zdolny do łaczenia się z netem (nie wiem czemu), ale czytałem gdzies czy ze to powszechny problem i zeby konfigurowac poprzez www. Czy DHCP ma byc włączone czy nie, co to za roznica i jaki mma wpisywać login ip (czy jakoś tak) i czy to wpisanie mac adresu w klonowaniu moze naprawde pomoc??

jimmy
Ten adres fizyczny to właśnie to co potrzebujesz. Loginu i hasła nie podajesz bo router podłącza się bezpośrednio do modemu kablowego a nie modemu "wdzwanianego" jak w tepsie (PPPoE). Tak jak masz TU ustawiasz na zakładce Basic Setup - Automatic configuraction DHCP i w zakładce MAC Address Clone zaznaczasz Enable i wpisujesz adres fizyczny spisany z polecenia IPconfig /all. Cały problem z połączeniem routera do inetu wynika z wymagania przez chello zgodności adresu fizycznego routera z adresem jaki mieli zapisany w konfiguracji przy zakładaniu łącza. Ew. alternatywą jest zmiana tego adresu (w konfiguracji chello) ale nie wiem czy możne to zrobić użytkownik czy konieczny jest kontakt z UPC.

barca89
a jesli ja mialem internet podłaczony na poczatku do innego kompa a teraz z innym to nadal mam wpisac mac adres mojej karty czy tej co najpierw byl na niej czy tej nmowej przewodowej, czy poprostu wpisac mac adres karty bezprzewodowej ktora kupilem i go sklonowac ??

jimmy
NieSmile jeśli inet był wcześniej podpięty pod innego kompa to musisz spisać i ustawić w routerze adres fizyczny karty sieciowej z tamtego kompa. Tylko jeśli oba urządzenia (tamten komp i router) będą podłączone do jednej sieci (Inetu) to dojdzie do "gryzienia się" adresów fizycznych. Jeśli tamten drugi komp nie będzie podpinany do internetu bezpośrednio to można tak zostawić. Jeśli jednak będzie to lepiej jak najszybciej zmienić w konfiguracji chello adres fizyczny skojarzony z Twoją usługą chello na oryginalny adres routera.

Nie potrafię już tego wyjaśnić prościej.
1) Zakładasz chello. Przychodzi monter i konfiguruje połączenie u nich na centrali wpisując adres fizyczny komputera (niech będzie "A") do którego podpina modem kablowy. Teraz możesz podpiąć się do modemu tylko tą kartą sieciową która posiada adres spisany i ustawiony "na centrali" przez montera. Żeby to obejść jest właśnie "klonowanie". Router przyjmuje taki adres sieciowy jaki mu podasz.
2) Zastępujesz kompa "A" routerem wklepując adres fizyczny (MAC) z karty sieciowej kompa "A" do ustawień routera. Przepinasz kabelek od modemu kablowego z kompa "A" do routera i już router powinien się podłączyć do internetu.
3) Dołączasz do routera inne komputery (może być i ten "A" - to nie przeszkadza) przewodowo lub bezprzewodowo.
Edytowany przez jimmy dnia 03-08-2007 14:36

barca89
wielkie dzieki jimmy za pomoc, jakos sobie poradzilem. Pomoc na moj problem byla prostsza niz myslalem. Wystarczylo zresetowac modem chello i wtedy po zresetowaniu zaskoczyl internet Grin kurde, czemu zawsze zeby wpasc na najprostsze rozwiazanie trzeba stracic tyle czasu.. jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc..

jimmy
Widocznie poluźnili ograniczenia. Chello nie mam już od kwietnia ale wcześniej tak to mniej więcej działało Smile.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 74

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,584,033 unikalnych wizyt