być może post nie do tego działu - jeżeli tak to przepraszam. Od pewnego czasu mam problem z modemem Linksys'a AM 200. Chodzi o to, że po zalogowaniu się poprzez stronę do opcji modemu, każda podstrona otwiera się strasznie powoli. Po otwarciu strony pojawia się tylko część dostępnych opcji i jakieś fragmenty kodu typu:
pozdrawiam
Osobiście też posiadam AM200, ale w połączeniu z WRT54GL (z Tomato na pokładzie). U mnie modem pracuje w trybie bridge i jak na razie od kilku miesięcy ten duet pracuje bezproblemowo. Co do Twojego problemu radziłbym poszukać na stronie Linksysa (a może już Cisco ) najnowszego firmwareu i spróbować zrobić update do najnowszej wersji. Winna może być też przeglądarka (zdarzało mi się, że strony wyświetlają się inaczej pod różnymi przeglądarkami). Spróbuj usunąć ciasteczka z przeglądarki lub połączyć się spod Firefoxa lub Opery.
Czyli rozumiem, że korzystasz z WRT54G(L) wraz z AM200? Jak pisałem wyżej takie połączenie działa u mnie bezproblemowo, więc być może problem leży w ustawieniach. Z jakiego softu korzystasz? Proponowałbym podłączyć sam AM200 do komputera zalogować się do niego na 192.168.1.1 zrobić reset ustawień, ustawić tryb bridge i dopiero wtedy połączyć AM200 z WRT-kiem. Na WRT ustawiasz tryb PPPoE (w przypadku Neostrady, pewnie też Netii) lub właściwy dla Twojego dostawcy internetu po czym wgraj najnowsze Tomato korzystając z tego poradnika http://openlinksys.info/readarticle.p...ticle_id=7. Powinno być ok. Co do tego:
Cytat
Natomiast gdy łączę się z modemem poprzez router
to przy ustawieniu AM200 w tryb bridge nie jest możliwe (bez zmiany odpowiednich ustawień) zalogowanie się do modemu. Pisałem nawet gdzieś o tym na forum, bo tez próbowałem się logować do AM200 mając ustawionego go na bridge i połączonego z routerem. Jest to wykonalne, ale wg mnie nie warte zachodu, bo w sumie i po co?
Jest tak. Modem ma adres 192.168.2.2. Jeden router (z funkcją APka ma adres 192.168.1.1, adres dla WANu 192.168.2.1). W sieci jest jeszcze jeden router z adresem 192.168.1.2 - linksys u sąsiada, z którego rozprowadza sieć po swoim domu.
Poniżej przesyłam linka do screen'a z ustawień modemu. Próbowałem zmienić tryb na Bridged Mode Only ale po ustawieniu internet nie działał wogóle. Nie było też możliwości połączenia się z modemem przez LAN (trzeba było łączyć kompa bezpośrednio z modemem).
Być może spaprałem konfigurację całej sieci. Czy taka topologia powinna być skonfigurowana inaczej ?
Najlepiej byłoby gdybyś rozrysował to jakoś (nawet w "pajncie" ) - dokładne modele sprzętu, wersje softu, przypisane adresy, komputery w sieci i co ważne dokładne połączenia, bo trochę ciężko mi się połapać jak to wygląda Nie wiem jak sprawa wygląda przy dwóch routerach, bo u siebie mam jednego WRT54GL z AM200, ale może coś poradzimy. Jest kilku znających się na rzeczy, więc może ktoś pomoże. Tak więc czekam(y) na obrazek
wyglądało by to mniej więcej jak nobrazku. Mam jeszcze pytanie - zuważyłem, że w WRT jest możliwość skonfigurowania połączenie PPoE. Czy to oznacza, że AM200 może spełniać tylko fizyczną rolę modemu a resztę sprawy (przekierowanie portów, VPNy) może załatwiać bezpośrednio sam router ?
Po pierwsze wyeliminuj podsieć 192.168.2. Ustaw modem w Bridge a na pierwszego linksysa ustaw PPoE, użytkownika, hasło itd. Dzięki temu pozbędziesz się zbędnego podwójnego routingu. Topologię masz jak najbardziej prawidłową. Podsumowując:
Modem AM200:
tryb Bridge
(zalogowanie się do modemu nie będzie możliwe, ponieważ modem będzie tylko konwertował sygnał z RJ11 na RJ45, nie będzie miał własnego adresu IP w topologi. Logowanie będzie możliwe tylko przy bezpośrednim połączeniu)
WRT54GL pierwszy:
Internet Connection w tryb PPPoE
użytkownik i hasło jak w modemie
Robisz reset wszystkich urządzeń. Na modemie rozpocznie się negocjacja połączenia wszystkie 3 diody będą świecić. WRT nawiąże połączenie zobaczysz to po przyznanym adresie WAN. Internet powinien chodzić bez problemów
Sam mam podobną konfigurację tylko na 30 kompach i 3 WRT. Ale używam DD-WRT.
Nie ma sensu ustawiać modemu i aranżować jeszcze jedną podsieć. Fakt masz wtedy podwójny routing i włam jest praktycznie nie możliwy ale ucierpi przekierowanie portów, UPnP i inne usługi. W momencie pracy PPPoE na WRT, on sam zajmuje sie routingiem, przekierowaniem portów, poprawnie pracuje wtedy QoS i z konfiguracją programów obsługujących sieć (edonkey, itd) nie będziesz miał problemów
Edytowany przez ZENiTH dnia 07-08-2007 09:24
Tak jak piszesz - Bridged Mode Only Kolega wyżej wszystko dokładnie objaśnił. Powodzenia w konfiguracji sieci
Edytowany przez rsh dnia 07-08-2007 20:56
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?