25 Listopada 2024 07:51:15
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.138.126.124
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Wrt54gl, tomato - problem z pppoe
jlukasz
Witam!
Mam problem problem z konfiguracja pppoe, posiadam router linksys'a wrt54gl z frimware tomato 1.06.0981. Skrętkę podłaczałem do portu Wan. Chce aby mógł korzystać z internetu przez wi-fi Przy konfiguracji wybieram pppoe i uzupełniam pola: Username, Password, Service Name odpowiednimi danymi i niestety nie działa. Proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam
Łukasz

gg:8065689
mail: jlukasz1984@o2.pl

tom78
ja tam proponuję jeszcze mniej informacji napisać to może ktoś zgadnie B)
Asus RT-AC87U OFW
Asus RT-N66u Merlin
2xWRT54GL Tomato v1.28
Qnap TS-112

jlukasz
Ustawiam tak jak na rysunku poniżej:

img207.imageshack.us/img207/6013/44268573jq6.th.jpg

i niestety nie mogę sie połączyć(nie przyznaje mi ip, maski, bramy i dns'u):

img204.imageshack.us/img204/636/25782316ye6.th.jpg

luk-a-sz
Ja dodam taką uwagę od siebie, mi to chwile zajęło zanim wpadłem dlaczego mi się nie łączyło. Chyba to jest jakiś bug tomato.

w polu service name, jeśli wpisałem np:

"Byle co" to już mi się nic nie chciało połączyć,
"byle co" już działa Smile nie wiem jak to jest np z " . " ale potestuj.

shagi
mam dokładnie ten sam problem.... można jakieś wyjaśnienie??

arteq
spróbój bez service name
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

shagi
i działa super!! dzięki

Kuling
Również mam WRT54GL. Również muszę się się autoryzować PPPoE. Provider również zwraca uwagę na MAC'a. Ani na oryginalnym sofcie Linksysa, ani na Tomato 1.09 nie potrafie nawiązać połączenia PPPoE, nawet na sklonowanym MAC'u.

Mam dokładnie ten sam problem co autor. Od dwóch dni grzebie po całym necie i nie mogę znaleźć odpowiedzi.

A więc jak wygląda problem. Net jest dostarczany od providera kablem. Po stronie windows łączę się używając standardowej windowsowej usługi WAN Miniport (PPOE). Nie ma żadnego problemu z łączeniem i autoryzacją.
Łączę się używając loginu, hasła oraz MAC'a zarejestrowanego u providera. Mam dwie sieciówki. Obie są zarejestrowane u providera. Do tej pory używałem tylko pierwszej, choć sprawdzałem i mogę połączyć się z dowolnej z nich.

Chciałbym zamiast tego łączyć się przy użyciu routera WRT54GL. Podpinam go do drugiej karty sieciowej w kompie. Zmianiam mu MAC (Advanced\MAC Address\WAN Port) na taki jak ma pierwsza karta sieciowa, a jaki jest znany przez providera. W port Internet routera wpinam kabel którym mam dostarczany net. Router łączę z drugą sieciówką.
Ustawiam typ łączenia na PPPoE, wpisuje hasło i login.

No i tomato wyświetla jedynie komunikat "Connecting...". Żadne IP nie są aktualizowane, tak jakby połączenie nie mogło zostać nawiązane.

Macie może jakieś pomysły? Jakiekolwiek?
Edytowany przez Kuling dnia 04-10-2007 11:23

mgregor
A teraz pytanie: po jakiego grzyba laczysz druga sieciowke z routerem? Ustaw w tomato PPPoE, wpisz login i haslo, service name zostaw puste i zapisz ustawienia.

Kuling
Może nie do końca jasno wyłuszczyłem sprawę. Router łączę tylko jedną sieciówką z komputerem.

Tak łączyłem zanim nie miałem routera.
kuling.pl/upload/1.PNG

W taki sposób próbuje połączyć przez router. W tym przypadku wogóle nie używam pierwszej sieciówki.
kuling.pl/upload/2.PNG
Edytowany przez Kuling dnia 04-10-2007 12:18

mgregor
A na komputerze ustawiles uzyskiwanie ustawien z DHCP? Czy uzywasz dalej tego PPPoE?

Kuling
Nawet nie doszedłem do tego kroku konfigurowania połączenia komputera z siecią. To chyba nie ma sensu. Skoro router nie jest sie w stanie połączyć ze światem przez PPPoE to tym bardziej komputer. Z logów tomato widać, że co chwila próbuje, ale nie daje rady.

Usługa WAN PPPoE na komputerze jest wyłączona. Próbuje się łączyć jedynie routerem.

Jan  1 00:00:45 unknown user.info redial[112]: WAN down, redialing...
Jan  1 00:00:45 unknown daemon.info dnsmasq[113]: exiting on receipt of SIGTERM
Jan  1 00:00:45 unknown daemon.info pppd[111]: Exit.
Jan  1 00:00:45 unknown daemon.notice pppd[120]: pppd 2.4.1 started by root, uid 0
Jan  1 00:00:45 unknown daemon.info dnsmasq[121]: started, version 2.40 cachesize 150
Jan  1 00:00:45 unknown daemon.info dnsmasq[121]: compile time options: no-IPv6 GNU-getopt no-RTC no-ISC-leasefile no-DBus no-I18N no-TFTP
Jan  1 00:00:45 unknown daemon.info dnsmasq[121]: DHCP, IP range 192.168.1.100 -- 192.168.1.149, lease time 1d
Jan  1 00:00:45 unknown daemon.warn dnsmasq[121]: no servers found in /etc/resolv.dnsmasq, will retry
Jan  1 00:00:45 unknown daemon.info dnsmasq[121]: read /etc/hosts - 0 addresses
Jan  1 00:00:45 unknown daemon.info dnsmasq[121]: read /etc/hosts.dnsmasq - 1 addresses
Jan  1 00:01:05 unknown user.info redial[119]: WAN down, redialing...
Jan  1 00:01:05 unknown daemon.info dnsmasq[121]: exiting on receipt of SIGTERM

Kuling
Wgrałem OpenWrt Kamikaze 7.09 i pppoe ruszyło bez mrugnięcia. Podejrzewam, że implementacja jest różna dla obu systemów. Nie testowałem nowego Tomato 1.10, ale z logów wyczytałem, że zmiany ppp nie ma w changelog'u.

Rozwiązanie znalazłem tutaj.
http://www.openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=32&thread_id=2778

Kaczorek
Witam,

pozwolicie że odświeżę tego posta, bo wczoraj zakupiłem WRT 54GL i od razu wgrałem tomato 1.13. Po uruchomieniu go zastałem sytuację identyczną jak kolega Kulig. Czy znalazł ktoś może rozwiązanie tego problemu? Z tego co czytałem miało to być już poprawione w najnowszym Tomato, ale jednak dalej nie działa. Na widnowsie z dwoma sieciówkami idzie ok.
Dodatkowe pytanie, a może wskazówka. Mój provider ma ustawioną niestandarową wielkość ramki. Czy u mnie przy odbiorze wartość MTU musi być identyczna jak u providera?

Łącze, które mam jest zestawione na 5GHz, do domu schodzi mi już jako PPPOE.

ps. link w poście powyżej nie działa

Pawel35

Cytat

Kuling napisał/a:
Może nie do końca jasno wyłuszczyłem sprawę. Router łączę tylko jedną sieciówką z komputerem.

Tak łączyłem zanim nie miałem routera.
kuling.pl/upload/1.PNG

W taki sposób próbuje połączyć przez router. W tym przypadku wogóle nie używam pierwszej sieciówki.
kuling.pl/upload/2.PNG

W przypadku gdy chcesz polaczyc sie poprzez 2ga sieciowke musisz sklonowac MAC adres pierwszej.

Kaczorek
Dopiero dzisiaj dałem rady to przetestować. Nic to nie pomogło. Byłem u mojego providera. Nie powiązuje MAC'a z IP.
Wydaje mi się, że jest to wina oprogramowania. W tomato 1.13 były wprowadzone poprawki w działaniu PPPOE, lecz chyba coś jeszcze jest nie tak.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to proszę o info, bo Linksys zamiast działać to leży na biurku.

Ps. Chciałbym pozostać przy Tomato, o ile to możliwe, bo przed zakupem dokładnie przestudiowałem co jak konfigurować. Niestety z powodu pracy nie za bardzo mam czas przyuczać się do innego softu.

Forrestal
Ja sie zastanawiam jakie provider panowie macie bo najpier laczycie sie bezposrednio z kompa do sieci providera za pomoca karty sieciowej a pozniej chcecie PPPoE, jakies standardy musza byc zachowane a nie zawsze sie laczymy przez PPPoE.

Pawel35
A pole Service Name masz zostawione puste? Czasami to jest przyczyna, ze nie chce sie laczyc.
Edytowany przez Pawel35 dnia 10-01-2008 15:04

Kaczorek
Przeciez nie przeszkadza to że łącze się przez sieciówkę. Pisałem powyżej że do mnie schodzi PPPOE, czyli kabel Ethernet mam do wpięcia.

Pole Service name jest puste. Net dalej nie działa przez WRT'ka.

Może w weekend znajde chwile wolnego to się temu przyjrzę z bliska. A Tymczasem jak macie jeszcze jakieś pomysły to prosze o pomoc>

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 94

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,696,218 unikalnych wizyt