24 Listopada 2024 01:59:35
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.141.198.147
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Problem z ustawieniem WRT54GL
marCOMan
Witam

Dzisiaj kupiłem router WRT54GL i od rana usiłuje go ustawić tak żeby wszystko działało jak należy. Niestety jeśli chodzi o sieci i sprzęt sieciowy jestem laikiem. Chciałbym podzielić łącze na komputer stacjonarny(na którym dotychaczas korzystałem z neta) za pomocą kabla i notebooak (wireless) oraz połączyć te komputery w sieć lokalną. Internet mam w sieci osiedlowej, mam stałe publiczne IP. Wiem, że dostawca neta sprawdza MAC więc skolonowełem go na routerze, ale to nic nie dało - na żadnym z komputerów nie mam internetu... aaa i najważniejsze - działam na oryginalnym sofcie linksysa...
Edytowany przez stegano dnia 05-03-2007 14:23

Mój również nie działał. Musiałem go oddać, bo po prostu był walnięty.

Pozdrawiam.

marCOMan
U mnie działa, ale nie do końca... tzn. Na stacjonarnym mam informacje, że sieć lokalna działa, a notebook wykrywa sięć bezprzewodową i bez problemu łączy się z nią. Na stacjonarnym widze obydwa komputery w otoczeniu sieciowym, ale nie moge wejść na notebook'a. No i na żadnym z kompów nie ma internetu... Sad Obydwa mają WinXP tylko różne wersje: stacjonarny WinXP PRO SP1, a notebook WinXP Home SP2. Męcze się z tym już od parunastu godzin i nic...

edit: wgrałem Hyperwrt_WRT54Gv1-v4_Thibor14 i oprócz klonowania MAC próbowałem podbijania TTL, ale nic nie pomogło... Sad i zorientowałem się, że nie potrzebnie wpisywałem nazwe hosta - teraz pole jest puste, wpisywałem też statyczne DNSy i WINS, ale też na nic - działa ping do routera i na mój publiczny ip, ale jak puszczam na brame albo jakiś dowolny zewnętrzny IP wyskakuje komuniakat z IP routera, że dana ip jest nie osiągalne...

edit2: mam już sieć lokalną - trzeba było odinstalować udostępnianie plików i drukarek i zainstalować ponownie oraz ustawić statyczne IP przez DHCP... niestety nadal nie udało mi się uzyskać dostępu do internetu przez router...

POMOCY !!!
Edytowany przez marCOMan dnia 25-06-2006 00:48

robsonn
Witam
1. Sprawdz ping z jakas strona np. wp.pl ale z kablem wpietym bezposrednio do twojego kompa i obserwuj jakie beda TTL. wpisz w menu uruchom -> cmd i enter a nastepnie ping -t wp.pl i podaj jakie miales wyniki
2. Rozumiem, ze wgrywajac oprogramowanie trzymales sie wszystkich krokow i najwazniejsze po wgranniu thibora wykasowales nvram i przywrociles ustawienia fabryczne.
3. z tego c owidac na screenach ruter polaczyl sie z siecia b otrzymal adres ip, ale skoro mowisz, ze net nie dziala to albo cos blokuje twoj dostawca albo faktcyznie cos z routerem
4. sciagnij program WALLWATCHER i sknffiguruj Sysloga na routerze tzn w menu administration-> log podaj swoj adres kompa w sieci lokalnej odpal wallwatchera na pc, zrestartuj router i poczekaj az sie zabotuje. jesli nadal nei bedzie netu to zapisz loga z wallwatchera do pliku i przeslij mi na priva lub maila. zanalizuje co go moze boles.
pozdr

Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

marCOMan
1. wp.pl TTL=118, TTL=118, TTL=118, TTL=118
onet.pl TTL=57, TTL=57, TTL=57, TTL=57
google.pl TTL=235, TTL=234, TTL=234, TTL=235
google.com TTL=235, TTL=236, TTL=235, TTL=235

2. Wszystko robiłem jak należy - według twojego poradnika (Poprawne wgranie firmware by Robson)

4. logi przesłałem na maila

Niestety nadal nie ma neta...

robsonn
wszystko w logach jest ok. Twoj router laczy sie z providerem. Widzialem, ze ustawiles serwer DHCP na tylko dwa adresy 192.168.1.2 -3. Zresetuj router jeszcze raz do ustawien fabrycznych, zrestartuj kompa i jedyna recz jaka ustaw to dane dotyczace polaczenia i klonowanie MACa, nic wiecej nie ruszaj. Jesli to nie pomoze to najprawdopodobniej router jest uszkodzony. Pozostanie ci wtedy wgranie oryginalnego firmware linksysa i oddanie go na gwarancje (jesli jest).
W dzien jeszcze pomysle moze cos wykombinuje.
Ewentualnie jak na Thiborze 14 nie dziala to sprawdz na Tofu13c.
Jezeli na 2 softach nie dziala to na bank router jest uszkodzony.
Twoj ISP nic nie blokuje i to nie jego wina.
A kabel do routera uzywasz ten sam co do kompa? Moze z nim cos jest nie tak.
Edytowany przez robsonn dnia 25-06-2006 03:24
Tomato ... since 0.01

marCOMan
Kabla używam tego samego co do kompa...
Próbowałem na Hyperwrt_WRT54Gv1-v4_Thibor14 oraz Hyperwrt_G_GL_tofu13c i na żadnym nie działa - ciągle jest to samo... Wgrałem już firmware linksysa i jutro idę do sklepu wymienić router bo wychodzi na to, że z tym egzemplarzem coś jest nie tak... Mam tylko nadzieje, że z nowym nie będzie problemów Smile

Przez te jaja z routerem troche się podszkoliłem - wcześniej nie wiedziałem co to np. TTL... Smile Oprócz tego dowiedziałem się że mój ISP zabezpiecza się tylko przez sprawdzanie MAC... Więc są pewne plusy Wink Grin Jak będe miał już nowy to napiszy czy działa.

editL SUKCES !! W sklepie sprawdzili router i stwierdzili, że jest sprawny więc zadzwoniłem do znajomego speca od sieci z prośbą o pomoc. Przyjechał i sprawdził wszystko i wyszło, że problem tkwił w tym jak mój admin zestawił łącze - moje IP i brama są w różnych podsieciach, a maska podsieci 255.255.255.255. Ustawił w Advanced Routing coś takiego:

Destination LAN IP: 172.28.1.0
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: mój IP
Interface: WAN

i przez telnet wrzucił taką komede:

route add -net 0.0.0.0 netmask 0.0.0.0 gw 172.28.1.254 dev vlan1

i wszystko działa jak złoto Smile
Edytowany przez marCOMan dnia 02-07-2006 22:39

robsonn
To znaczy, ze jednak jakos sie zabezpieczaja Wink A cos mi smierdzialo z ta maska 255.255.255.255 Wink
Tomato ... since 0.01

marCOMan
To nie zabezpiecznie. Podobno takie rozwiąznie stosuje się w większych sieciach, ale nie z myślą o zabezpieczaniu się przed czymkolwiek

tomjaw
mozesz podac co to bylo?

Destination LAN IP: 172.28.1.0 - twoja brama?
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: mój IP - ip kompa?
Interface: WAN

Pozdrawiam,

szablix

Cytat

robsonn napisał/a:
Ewentualnie jak na Thiborze 14 nie dziala to sprawdz na Tofu13c.
Jezeli na 2 softach nie dziala to na bank router jest uszkodzony.

@robsonn to jak mi wytlumaczysz:
na tomato internet smiga a na dd-wrt i thibor15c nie dziala ??
posiadam wrt54gl, public ip, static ustawienia kampie, qos off, siec kablowa

pozdrawiam

szablix

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 90

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,496,968 unikalnych wizyt