Z gory przepraszam iz post jej w innej kategorii niz byc powinien.
Mam do kolegow wielka prosbe. Poszukuje pewnych informacji na temat legalnosci korzystania z HOT SPOTow. Czy polskie prawo przewiduje siec ktora nie posiada weryfikacji MAC, rozglasza SSID i przydziela po DHCP adres za HOTSPOT i czy korzystanie z takiego darmowego netu jest legalne.
Sam szukalem juz kilka godzin po necie ale jedyne na co trafiam to jakies artykulu albo przemyslenia administratorow sieci. Mi chodzi o dziennik ustaw lub inny dokument ktorym w razie czego mozna sie podeprzec gdyby administrator sieci bezprzedowej doszedl jednak do wniosku, ze on nie udostepnia wcale netu dokola za darmo, a DHCP, brak filtru MAC i rozglaszanie SSID to tylko jego prywatna sprawa ulatwiajaca mu prace i podpiecie się do jego sieci jest przestępstwem.
WRT54G DD_WRT 23 SP2 jako client (wszystko automat)
WRT54GL DD-WRT 23 SP2 jako ap (WPA + no SSID + filtr MAC + IP na stałe z MAC)
Edytowany przez karas dnia 19-06-2007 13:55
Dzięki wielkie ale to nadal nie jest to na co liczyłem. Po pierwsze sytuacja działa się w Stanach a jak wiadomo to jest dziwny kraj. CHodzi o to jak mam rozroznic normalny legalny HOTSPOT, gdzie admin jest mily i udostepnia sygnal od takiego admina dupy ktory wlasna niewiedze albo leniwosc potem chce wykorzystac przeciw osobie ktora cos tam sie na tym zna. Przy okazji w duzej liczbie HOTSPOTow spotkalem sie z panelem informujacym o korzystaniu z darmowego internetu sponsorowanego przez blablabla..., a co jesli nie masz informacji. Jedyne co masz to SSID, brak weryfikacji MAC i adres dostajesz z automatu.
Podobne przypadki zdarzają się również w Polsce, jednak jak dotąd nielegalne podłączenie się do niezabezpieczonej sieci Wi-Fi nie mogło zostać uznane za przestępstwo. Sytuacja ma ulec zmianie wraz z wejściem w życie projektu nowelizacji prawa karnego, w którym za analogiczne przestępstwo przewidziano karę do 5 lat pozbawienia wolności.
tak, mowa jest ze na razie nie jest to zabronione.
Sytuacja ma ulec zmianie wraz z wejściem w życie projektu nowelizacji prawa karnego, w którym za analogiczne przestępstwo przewidziano karę do 5 lat pozbawienia wolności. Ale kiedy ta nowelizacja wchodzi?Albo moze juz weszła w życie?
Ale jest to tylko gatka Pana Przemysława Mugeńskiego
Projekt nowelizacji prawa karnego w przypadku przestępstw informatycznych idzie jednak znacznie dalej - informuje Rzeczpospolita. Karą więzienia do lat 5 zagrożone ma być także nielegalne podłączenie się do sieci bezprzewodowej. Ponadto przestępcami mogą być - według nowelizacji - także osoby, którym udało się obejść zabezpieczenia komputerowe (do tej pory karane było złamanie zabezpieczeń). Karane będzie także nie tylko nielegalne uzyskanie informacji z systemu komputerowego, ale już samo uzyskanie nielegalnego dostępu do informacji - czytamy w Rzeczpospolitej.
ale uzyskanie IP do DHCP nie jest obejście zabezpieczen. Na pewno na forum znajdą sie administratorzy ktorzy mieli stycznosc z Wardriverami i przeciez nie scigali ich za to ze chodza z laptopami w zasiegu ich nadajnikow. Moze wyprowadzaja swoje laptopy na spacer ;)
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?