22 Listopada 2024 02:21:42
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.190.153.77
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: HOME MEDIA :: » Technologia VoIP
 Drukuj wątek
Synchronizacja czasu w bramce VoIP
komputerowylamer
Witam

Jak ustawiacie aktualny czas w SPA3102. Mam wrażenie że można tylko ręcznie. Po każdorazowym wyłączeniu napięcia będzie reset ustawień zegara ?

Nie mogę odszukać w tej bramce pola do wpisania serwera NTP.
Nie ma ?

bigl
W zakładce "WAN Setup" są opcje "Primary NTP Server:" i "Secondary NTP Server" tylko najpierw trzeba przejść na Admina i przełączyć się na tryb Advanced żeby były widoczne wszystkie opcje. Spójrz tutaj:

http://www.linksysdata.com/ui/SIPURA/...Router.htm

Ja jako Primary wpisuję pl.pool.ntp.org (kilkanaście serwerów z Polski) a jako Secondary wpisuję 213.218.117.65 (serwer NTP u mojego dostawcy Voip - IPFON).
Edytowany przez bigl dnia 03-06-2007 22:50
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)

komputerowylamer
Dzięki. A ja myślałem że z tą wersją oprogramowania którą mam nie ma klienta ntp.

Mam jeszcze pytanie. U mnie SPA3102 jest za WRT54GL czy przypadkiem nie muszę odblokować dla niego dodatkowo portu 123 UDP ?

Jeszcze coś. Czy korzystacie z provisioning'u czy macie wyłączoną tą funkcję.

Jakie macie ustawienia w PSTN Line. Chodzi mi owartości :
FXO Port Impedance
SPA To PSTN Gain
PSTN To SPA Gain

oraz w Regional:
FXS Port Input Gain
FXS Port Output Gain

Pozdrawiam

bigl
Nie musisz odblokowywać portu 123 - NTP nie potrzebuje tego.

A co do provisioningu to ja mam wyłączony bo provisioning to pobieranie konfiguracji od providera. I można przez to wgrać cała konfigurację łącznie z zablokowaniem dostępu użytkownikowi do podglądu i zmiany konfiguracji. Fakt, że w PL jeszcze nie słyszałem o czymś takim - bramki sprzedaje się albo od razu zablokowane (np. bramki PAP2T sprzedawane przez Tlenofon za 99 zł) albo odblokowane (wszyscy inni). Ale ponieważ nigdy nic nie wiadomo Wink więc lepiej to wyłączyć i mieć pewność, że urządzenie będzie zawsze w 100% pod Twoją kontrolą Grin

komputerowylamer
Ustawiłem serwery NTP i bramka dobrze pobiera czas.

Mam jednak problem bo mój telefon ( firmy Doro - model Audioline 702 ) prawidłowo idetyfikuje i podaje numer dzwoniącego ale przekłamuje czas dzwonienia. Pokazuje całką inną godzinę połączenia niż ta na SPA3102.

Co mógłbym jeszcze spróbować ustawić w SPA3102 by telefon pokazywał prawidłową godzinę?

bigl
Podejrzewam, że nic już na routerze nie ustawisz. Twój Doro pewnie ma własny zegar konfigurowany w menu i stąd inne czasy.

Swoją drogą nie słyszałem żeby telefon analogowy brał czas z sieci telefonicznej. ISDN to tak ale to zupełnie inna bajka.

komputerowylamer
Poszukam manuala lub jakiś informacji w sieci o tym telefonie. Nie wiem czy ma on wewnętrzny zegar. Wydawało mi się że pobierał informację z centrali (kiedy był bezpośredni podpięcy pod linie TP). Poszukam instrukcji.

A tak na koniec powiedz "bigl" zmieniałeś w swoim SPA3102 te pozostałe parametry o które pytam tzn dopasowanie impedancji bramki do impedancji linii, wzmocnienie sygnału z PSTN do VoIP i odwrotnie ?

bigl
Nie mam 3102 więc ciężko było zmieniać coś z linią PSTN. Ale mam SPA1001 i są podobne parametry.

U mnie jest "FXS Port Input Gain:" oraz "FXS Port Output Gain:". Jest to jak sama nazwa wskazuje wzmocnienie wejścia i wyjścia portu FXS. Oba parametry mam na "-2" czyli lekkie przyciszenie - jak dałem 0 albo coś dodatniego to były "przesterowania". Ale to pewnie zależy też od używanego telefonu.

Mam również "FXS Port Impedance:" (a nie FXO!!!) i mam to na 600 (Ohm). Próbowałem podobno oficjalnego polskiego ustawienia dla linii PSTN czyli "220 + 820 || 115 nF" ale dźwięk był dużo gorszy więc wróciłem do podobno typowo amerykańskiego ustawienia "600".

A moim zdaniem:

SPA To PSTN Gain = wzmocnienie dźwięku przy przejściu z VoIP na PSTN
PSTN To SPA Gain = wzmocnienie dźwięku przy przejściu z PSTN na VoIP

Także ustaw to sobie "na słuch".
Edytowany przez bigl dnia 04-06-2007 23:34

komputerowylamer
Dziękuje za informacje. Właśnie o to mi chodziło. Potwierdziłeś moje obserwacje odnośnie impedancji oraz wzmocnień sygnałów. Nie można stosowac ustawień standardowych wynikających z parametów linii - wszystko indywidualnie dla danej sytuacji.

Co do pokazywania odpowiedniego czasu na telefonie to doszedłem do tego że telefon pobiera dane z centrali telefonicznej. Nie ma zegara. U mnie po penym czasie złapał dobry czas z bramki. Działa.

bigl

Cytat

komputerowylamer napisał/a:
Co do pokazywania odpowiedniego czasu na telefonie to doszedłem do tego że telefon pobiera dane z centrali telefonicznej. Nie ma zegara. U mnie po penym czasie złapał dobry czas z bramki. Działa.

To mnie poważnie zaskoczyłeś tym! Smile Aż to sprawdzę z fachowcami bo nie chce mi się wierzyć że coś takiego jest na normalnej linii analogowej.

Yorg
Witam
Mam callerID podpięty do linii TP, wystarczy włączyć do zasilania i przy pierwszym telefonie pobiera czas z centrali, ustrojstwo nie ma nawet opcji ustawiania czasu ręcznie.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 86

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,185,292 unikalnych wizyt