Mam w tej chwili modem Siemensa ktory daje neta po PPPoE do linksysa. Wlaczylem keep alive. Pomimo tego jak modem sie z jakiegos powodu wylaczy (np. sam to zrobie), to po jego wlaczeniu (tomato dziala caly czas) linksys nie negocjuje sam polaczenia! trzeba to zrobic recznie - czyli wlaczyc komputer i zalogowac sie do tomato.
Dochodze do wniosku ze to kwestia dlugiego cZasu jaki modem byl off, chyba tomato po pewnym czasie daje sobie spokoj i po wlaczeniu modemu nie wznawia polaczenia.
Da sie z tym cos zrobic?
Mialem podobna sytuacje. Modem czesto mi sie rozlaczal z netem a ruter jakos nie chcial wznawiac polaczenia. Wgralem nowe tomato 1.07 i w ustawieniach zmienilem z Keep Alive na Connection on Demand, Max Time na 5 min, MTU na default. z takimi ustawieniami dzila mi od 3 dni bez przerwy. Dla mnie to troche nielogiczne, dodam jednak iz moja wiedza na temat Tomato jest raczej srednia wiec moze sie myle.
Dokładnie tak. Ja też miałem ten problem ... w koncu tez ustawiłen connect on demand i po problemie śmiga tak już prawie tydzień i zero problemu z nawiązaniem połączenia, jak miałem ustawione na always connected to się wywalało.
iZYD
gg: 10033
Dialog 6Mbit/512kbit (PPPoE), WRT54GL v 1.1, Tomato 1.11 jako routerek g??wny
WRT54G v.3 jako ap dla klient?w
2xTP-Link WA-501G jako APC
1xTp-Link WA-542G jako APC
Ovis 5460 jako APC
iZYD napisał/a:
Dokładnie tak. Ja też miałem ten problem ... w koncu tez ustawiłen connect on demand i po problemie śmiga tak już prawie tydzień i zero problemu z nawiązaniem połączenia, jak miałem ustawione na always connected to się wywalało.
widze ze kolega ma dialoga, tak jak ja. Mam pytanko, nie rozlacza sie obywatelowi ostatnio net (mi od 3 dni, wczesniej nie byklo problemu na PPPoE)
dokładnie wcześniej nie było problemu .. u mnie zaczęły się po ostatnich burzach i niby coś z tym mają zrobić. Postawiłem sobie modem na biurku i widziałem że rozłącza DSL-a więc to problem na pewno nie u mnie.
iZYD
gg: 10033
Dialog 6Mbit/512kbit (PPPoE), WRT54GL v 1.1, Tomato 1.11 jako routerek g??wny
WRT54G v.3 jako ap dla klient?w
2xTP-Link WA-501G jako APC
1xTp-Link WA-542G jako APC
Ovis 5460 jako APC
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?