24 Listopada 2024 16:49:47
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [10]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.141.2.191
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54GL - zrywanie polaczenia kablowego
pumex1
po pierwsze chcialem sie przywitac na forum Smile od niedawna jestem posiadaczem WRT54GL i jako, ze jest to moj pierwszy kontakt z routerem nie moge sobie poradzic z jednym dosc meczacym problemem.
Korzystam z lacza 2MB w sieci kablowej Aster. Poprzez routera mam podpiete 2 komputery - stacjonarny kablem i notebooka bezprzewodowo.
Problem wystepuje z polaczeniem kablowym. Co pewien czas (kilkanascie-kilkadziesiat minut) nastepuje zerwanie polaczenia. W tym momencie zmuszony jestem do recznego przerwania polaczenia (w opcji "polaczenia sieciowe" ). Ponowne wlaczenie i mam znowu jakis czas spokoj. W tym samym czasie lacze bezprzewodowe dziala bez zarzutu.
Router pracuje na ustawieniach i sofcie fabrycznym - jedyne zmiany to przekierowanie portow dla emule'a. Sprawdzalem czy nie jest to wina firewalla, ale po wylaczeniu nic sie nie zmienialo.
Poniewaz nie ukrywam, ze moja wiedza na temat ustawien sieciowych jest dosc mizerna, bylbym wdzieczny za wszelakie sugestie co moze byc przyczyna tego problemu i jak temu zaradzic.
Pozdrawiam
Szymon
Edytowany przez pumex1 dnia 11-05-2007 13:35

jimmy
Soft oryginalny linksysa kiepsko sprawuje się z p2p. Czas trzymania połączeń to jakieś 5 dni (i AFAIK nie da się tego zmienić w opcjach) co przy ilości połączeń jakie generuje emul czy torrent po prostu przeciąża router. Nie napisałeś nic jak w tym czasie sprawuje się łącze bezprzewodowe do notebooka. Jeśli działa poprawnie to może jest inna przyczyna niż podałem

Do testów spróbuj popracować normalnie www, ściąganie dużych plików z ftp/www itp. ale bez p2p. Jeśli będzie pracować normalnie to jest spora szansa, że chodzi właśnie o ilość połączeń.
Najlepiej zmienić soft linksysa np. na tomato albo inny alternatywny - tam czasy trzymania połączeń są zdecydowanie krótsze. Ew. próbować z ustawieniami emula - max connection i max connection per 5 sec.

pumex1
Lacze bezprzewodowe notebooka pracuje bez zarzutu - praktycznie poza poczatkiem, kiedy trwalo konfigurowanie - nie bylo zerwania lacza. Tyle, ze do p2p jest podpiety wylacznie komp stacjonany przez kabel. Dodatkowo mialem takie zdarzenie, ze w momencie przesylania sporej ilosci zdjec miedzy dwoma komputerami (przez Tlen) mialem problem, bo rwalo polaczenie dosc szybko.

Sprobuje pogrzebac przy emule'u, a jesli nadal beda problemy to poeksperymentuje w takim razie z softem alternatywnym Smile

przy okazji - jak to sie dzieje, ze w "polaczeniach sieciowych" po przerwaniu lacznosci nadal widze informacje, ze polaczenie jest aktywne natomiast nie nastepuje automatyczne podniesienie sie lacza i konieczne jest reczne "off/on" polaczenia.

pozdrawiam
Szymon

jimmy
Jeśli przez "przerwanie łączności" rozumiesz brak netu to połączenie z routerem nadal istnieje - do momentu wypięcia kabla albo rozłączenia off/on.

pumex1
tak, to mialem na mysli. Nie jestem informatykiem, wiec prosba o wyrozumialosc Smile

ZENiTH
wydaje mi się że emule tak męczy kartę kompa żę przeglądarka nie jest w stanie otworzyć jakiejkolwiek strony i niestety jest to normalne bo wydłużają się czasy oczekiwania na połączenie. Ogranicz emula bo nawet QoS nie pomoże.

pumex1
mieliscie racje - powodem zrywania polaczenia jest emule. Probowalem roznych ustawien w osiolku, ale nie daje to rezultatu. Zatem pozostaje instalacja 'tomato' - o ile jako lamer dam sobie rade :|
dzieki i pozdrawiam
Szymon

pink
poradzisz sobie z tomato
masz opis zrobiony przez robsona w artykulach
przeczytaj
przezegnaj sie czy tam padnij przed allachem
i do dziela Grin
Edytowany przez pink dnia 15-05-2007 13:59

pumex1
soft wgrany, ale problemu niestety to w zaden sposob nie rozwiazuje. Po wlaczeniu emula po okolo 10 minutach mialem juz zerwanie polaczenia.

pink
coty?
umnie smiga bez problemu
moze cos z kompami
albo router uwalony?

pumex1
nie wiem - ale jest mocno irytujace Angry bez wlaczonego p2p smiaga az milo, a odpalenie emula i praktycznie pozostaje czekac kiedy zerwie polaczenie. A w tym samym czasie na notebooku net chodzi bez przeszkod Sad
Nie no..rece opadaja - chyba rzeczywiscie pozostanie wymienic na jakas bardziej dopracowana technologie albo wrocic po prostu do dzielenia lacza i zabawy z kablami. Wtedy to przynajmniej dzialalo bez zarzutu.

pink
to jak na naptopie chodzi spoko
to wez sprawdz tego kompa
moze sieciowka sie uwalila albo kabel nieteges
albo windoza szaleje

sproboj moze lapka podpiac kablem
jak bedzie to samo
no to cos z routerem...

maslana
mialem ten sam problerm- podczas sciagania z p2p albo z torrentow zrywalo polaczenie. U mnie pomogla wymiana modemu adsl. Wczesniej mialem modem pentagram cerebus lite i gdzies wyczytalem, duzo ludzi ma z nim takie problemy, wiec kupilem inny modem (linksys am200) i jak do tej pory caly czas tryma polaczenie nawet przy p2pGrin

pozdrawiam

Edit:
Dodam jeszcze, ze nawet pingi mi sie zmniejszyly na tym modemie. Wczesniej do www.wp.pl pingi mialem ponad 80ms, a teraz ok 30ms, wiec polecam ci wymiane modemu. Czasem warto dolozyc troche kasy i miec swiety spokoj
Edytowany przez maslana dnia 04-06-2007 16:42

bigl
Co do wymiany modemu to pamiętaj, że to nie jest modem ADSL (o tych pisał maslana) ale modem kablowy i nie jest takie oczywiste czy każdy modem kablowy będzie działał OK z siecią Aster. Także jak bym nie inwestował w modem.

Moim zdaniem:

1. Włącz QoS i ustaw najniższy priorytet dla P2P.
2. Włącz w QoS priorytet dla ACK.

Też mam Aster i nie mam najmniejszych problemów.
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)

pumex1
Aster uzywa Motorolli albo Terayona. W tej chwili mam ten drugi i w sumie nie narzekam. Nie rwie polaczenia, praktycznie jest wlaczony od dobrego pol roku - caly czas bezawaryjnie.

QoS ustawilem - znowu nic - poza tym, ze transfery juz nie dochodzily do takich wartosci jak wczesniej. Coraz bardziej sklaniam sie ku koncepcji felernego egzemplarza - w sumie mam gwarancje 3 letnia, wiec pojde do Komputronika ponarzekac - zobaczymy co powiedza. Chociaz z drugiej strony na notebooku torenty (Azareus) smigaja bez takich zawisow. Sprobuje moze jeszcze przepiac go na druga karte sieciowa.

Przy okazji - skoro Tomato nie pomoglo czy cwiczyc wgrywanie Thibora?

bigl
Możesz spróbować .....
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)

pumex1
zdaje sie, ze przyczyna zostala odnaleziona. Przepiecie na inna karte sieciowa jak na razie sie sprawdza. Polaczenie przestalo sie rwac Grin Na razie testuje - ale jak na razie z wlaczonym emulem potrafi pracowac po pare godzin bez zwisu Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 92

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,594,389 unikalnych wizyt