Ustawienia QOS wygladają jak na rysunkach. Dwa komputery w LAN, IP 100 i 112. Skrypt robsona dzieli pasmo na dwie równe części (tylko download), ustalając wyższy priorytetm dla maszyny 100.
Test:
1. Na maszynie 112 zaczynam pobierać plik rar z Rapidshare i zgodnie z oczekiwaniami transfer ustala się na poziomie przepustowości łącza. Drugi komputer oczywiście nic z Sieci w tym czasie nie pobiera.
2. (Włączony QoS) Na maszynie 100 zaczymam pobierać sterowniki, duży plik exe. Ponownie zgodnie z oczekiwaniami, przycinany jest transfer na maszynie 112, ale na 100 ustala się na poziomie 15-16 KB. Dzieje się tak za każdym razem, nie jest więc to zjawisko przypadkowe.
3. Wyłączam QoS, postępuje jak w punkcie 2 i transfer ładnie rodziela mi się po 50%.
Pytanie: Dlaczego w pierwszym przypadku nie jest tak samo. Jak można wywnioskować sprawcą jest QoS. Coś nie tak w ustawieniach?
pierwsza rzecz jaka mi sie nasuwa, to to ze skoro nie masz regul dla klas (A...E) to po co masz przypisana jakas przepustowosc dla nich, wybierz w nich none, dzieki temu zaden pakiet nie bedzie do nich wpadal bo i po co
druga sprawa to powiedz mi dlaczego w pierwszym punkcie sciagasz stery a w drugim cos z rapidshare, aby test byl miarodajny, rob to samo raz z wlaczonym QoS a raz z wylaczonym to tyle chyba na poczatek, daj znac co i jak
a jesli chodzi o ten transfer z rapida, to byc moze pakiety wpadaja do klasy np A lub B, w ktorej masz maksymalny transfer na poziomie 50 i 40% z 512kbit
Edytowany przez eRd dnia 24-04-2007 13:22
Ustaw w Inbound Limit wszystkie klasy na "none". U mnie dzialo sie podobnie, tez download mam kontrolowany przez skrypt, a po tym zabiegu wszystko wrocilo do normy
powiedz mi dlaczego w pierwszym punkcie sciagasz stery a w drugim cos z rapidshare, aby test byl miarodajny, rob to samo raz z wlaczonym QoS a raz z wylaczonym to tyle chyba na poczatek,
Nie chodzi o jakiś konkretny test porównujący to samo. Załóżmy, że jest to symulacja zachowania uzytkowników w LANie. Mogą postępować w taki sposób? Jak najbardziej tak! I jeszcze dla usciślenia, może nie napisałem dość precyzyjnie. Przy obu testach, w czasie kiedy zaczynam na maszynie 100 pobieranie sterowników, na 112 idzie już rapidshare pełnym pasmem.
EDIT:
Zdecydowalem się na testy jeszcze tej nocy...
- przypisanie klasom A-E wartości NONE nie zmieniło nic. Powtórzę: ciągnę z maszyny 112 rapidshare pełnym pasmem, na 100 właczam ssawę sterwoników i przycina mi pobieranie (sterowników) do 16-17 KB/S)
- ustawienie zgodnie z sugestią michald69 wszystkich wartości w Inbound na NONE zadziałało. Transfer podziełił się ładnie ~ po 50%.
Nasuwa mi się jednak pytanie, czy pozycje NONE w Inboud nie wpłyną jakoś negatywnie na kontrolę ruchu. Chyba we wszystkich innych poradach, jakie widzialem w temacie QoS, wartości Inboud były ustawione.
Edytowany przez RoboD dnia 25-04-2007 00:15
racja kolega dobrze ci podpowiedzial przeciez chodzilo o przychodzacy ruch, a jesli pytasz o ustawienie none dla wszystkich klas w inbound to to nie ma wplywu, bo skrypt w tym momencie zajmuje sie dzieleniem lacza, zreszta bardzo dobrze, bo dzieki niemu np mozesz wlasnie podzielic lacze na pol dla dwoch kompow, a w samym QoS tego nie zrobisz
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?