sprawdzam tomato na wrt54gl i nie wiem jak ustawic qos dla xlite:
(wiem ze powinienem kupic bramke ale chwilowo musze korzystac z tel soft)
w faq na ipfonie znalzlem takie cos :
Cytat Posiadam firewall'a. Czy mogę korzystać z sieci IPFON?
Tak. Wystarczy tylko odpowiednio skonfigurować program, czyli odblokować porty 5060 i 5061 oraz wszystkie porty pomiędzy 1024 a 20001
i pare linijek nizej:
Cytat Z jakich portów korzysta IPFON?
Logowanie do serwera SIP Proxy (sip.ipfon.pl lub 213.218.117.66) odbywa się przez protokół UDP port 5060 lub 5061. Po wybraniu numeru telefonu następuje zestawienie strumienia RTP, który domyślnie jest kierowany na porty z zakresu 1024-20001 UDP. Różne urządzenia wykorzystują rożne porty z tego zakresu, np. Grandstream BT102 domyślnie 5004, Linksys 16384-16482, a softphone Xten X-lite 8000-8005.
Nadmienie tylko ze x-lite dziala bez problemu bez przekierowania zadnego portu oczywiscie jezeli nie rusze download'u lub upload'u ale chcialbym ustawic qos zeby podczas dzwonienia moc przegladac np: strony www. Probowalem cos "mieszac" : w ustawieniach qos ale chyba slabo mi wyszlo. Jak sie do tego xlite dobrac ??
czy ustawienia qos w routerze a skrypt z script generator nie koliduja ze soba ?? tzn. jezeli ustawie w routerze jakas klase dla np adresu ip a potem np: inaczej w SG to mi zadziala ?? help moze cos zle robie w SG - jak prawidlowo wczytac script z SG ?
standardowo qos ustawilem jak sugerowal bigl w poscie:
http://www.openlinksys.info/forum/vie...ad_id=2676 |