WRT54GL jako drugi router
|
szmek |
Dodano 19-04-2007 21:18
|
User
|
Witam i proszę o pomoc.
Używam modemu z AP i routerem d-linka i wszystko chodzi ok. Problem pojawia się w momencie jak pod któryś port d-linka podłączaam Wrt z tomato na pokładzie. Linksys łączy się dostaje IP i potem jak się do niego łącze do przydziela również komputerowi IP, ale internet za żadne skarby nie chce ruszyć. Walcze i powili trace pomysły co robie źle. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
szmek
szmek
|
|
|
|
ZENiTH |
Dodano 19-04-2007 22:06
|
Power User
|
D-Link co chwile nowe problemy. Ten sprzęt jest nieoceniony po prostu żyje własnym życiem. Kiedyś podłączałem mniejszą sieć pod providera który rozgłaszał przez AP d-linka. Powiem ci że nic nie chciało się podłączyć. Wpinałem chyba z 20 różnych AP różnych firm, i Linksys, Planet, Surecom, Edimax, Eminent, Asmax nic nie chciało się podłączyć. Co lepsze gość miał "genialny" sprzęt z technologią AirPlusz która zamiast pomagać robiłą problemy. w końcu jakimś cudem podłączyłem D-linka a do niego router asmaxa i chodzi do dziś chociaż AP d-link był kilka razy w serwisie. na twoim miejscu pozbyłbym się tego d-linka bo może ci narobić gorszych problemów.
Wracając do tematu, spróbuj użyć sieci opartej na statycznym IP i zobacz co wtedy będzie się działo. Wydaje mi sie że całemu problemowi jest to że to d-link. |
|
|
|
szmek |
Dodano 19-04-2007 22:24
|
User
|
Mimo wszystko coś mi nie pasuje dlatego że jeżeli pod tą samą wtyczkę przełączę do kompa to pobiera adres IP i wszystko od razu łądnie działa, przełączam ją do linksysa pobiera adres ale już żadnemu komputerowi do siebie podłączonemu netu nie udostępnia... Czy mimo to problem może tkwić w d-linku?
szmek
|
|
|
|
ZENiTH |
Dodano 19-04-2007 22:30
|
Power User
|
tak może być i to wcale nie oznacza że d-link jest uszkodzony po prostu "żyje własnym życiem" |
|
|
|
mopic |
Dodano 19-04-2007 22:39
|
User
|
Nie wiem czy to wina D-Linka, czy nie.
Połączenie powinno wyglądać tak: D-Link(port LAN)-----(port WAN) Linksys
Jeśli jest tak jak myślę, to podłączasz port lan D-linka do lanu WRT i wtedy masz dwa serwery DHCP i generalnie burdelik
Spróbuj jak mówię...a przy okazji... napisz po co jeszcze podłączasz do d-linka tego wrt, a nie używasz tylko jednego z nich?
Pozdrawiam
MopIC
|
|
|
|
Yaco |
Dodano 20-04-2007 01:01
|
User
|
Cytat ZENiTH napisał/a:
D-Link co chwile nowe problemy. Ten sprzęt jest nieoceniony po prostu żyje własnym życiem. Kiedyś podłączałem mniejszą sieć pod providera który rozgłaszał przez AP d-linka. Powiem ci że nic nie chciało się podłączyć. Wpinałem chyba z 20 różnych AP różnych firm, i Linksys, Planet, Surecom, Edimax, Eminent, Asmax nic nie chciało się podłączyć. Co lepsze gość miał "genialny" sprzęt z technologią AirPlusz która zamiast pomagać robiłą problemy. w końcu jakimś cudem podłączyłem D-linka a do niego router asmaxa i chodzi do dziś chociaż AP d-link był kilka razy w serwisie. na twoim miejscu pozbyłbym się tego d-linka bo może ci narobić gorszych problemów.
Wracając do tematu, spróbuj użyć sieci opartej na statycznym IP i zobacz co wtedy będzie się działo. Wydaje mi sie że całemu problemowi jest to że to d-link.
Piszesz bzdury kolego ja mam d-linka router od 3 lat i działa lepiej niż linksys, owszem na poczatku były małe problemy przez moje niedoswiadczenie z tym sprzętem z wieszaniem ale po wgraniu najnowszego softu i prawidłowym ustawieniu poprostu zapomniałem o kłopotach z d-linkiem. U mnie jest jako pierwszy router za nim jest linksys a z linksysem stale coś to nvram wyczyscic trzeba bo coś inaczej działa albo niedziała wogóle.
|
|
|
|
Yaco |
Dodano 20-04-2007 01:03
|
User
|
Cytat szmek napisał/a:
Witam i proszę o pomoc.
Używam modemu z AP i routerem d-linka i wszystko chodzi ok. Problem pojawia się w momencie jak pod któryś port d-linka podłączaam Wrt z tomato na pokładzie. Linksys łączy się dostaje IP i potem jak się do niego łącze do przydziela również komputerowi IP, ale internet za żadne skarby nie chce ruszyć. Walcze i powili trace pomysły co robie źle. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
szmek
Napisz jaki masz model d-linka pomoge tobie ustawić
|
|
|
|
ZENiTH |
Dodano 20-04-2007 09:03
|
Power User
|
Yaco nie podniecaj się że masz akurat udanego D-Linka. Żaden z Linksysów które montowałem w różnych sieciach nie miał problemów z nvram'em więc na Linksysa nie narzekam. Nie wszystkie D-Linki robią problemy, ale na moim doświadczeniu sam odczułem że jak jest problem z poprawną pracą w sieci a w szczególności z podłączaniem nowych klientów to gdzieś tam jest cholerny AirPlus który nie daje podłączyć kolejnego klienta albo ogranicza sygnał. I nie pisz że ja piszę bzdury bo bawiłem się różnym spzętem tych markowych firm i różnie to pracowało. Pozdrawiam |
|
|
|
Larus |
Dodano 20-04-2007 10:45
|
User
|
Yaco, a do czego wykorzystujesz tą podwójną kombinację routerów ? Bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić |
|
|
|
robsonn |
Dodano 20-04-2007 11:25
|
OL Maniac
|
Niestety większość (podkreślam większość, a nie wszystkie) modeli Dlinków to kupa śmieci wbita w jedną obudowę i działająca na słowo honoru. Ile się z tym badziewiem nawalczyłem to aż szkoda mówić. Od zwykłych routerów do AP i innych tego typu wynalazków. Zawsze działy się jakieś hocki-klocki.
A jeden z ich najbardziej "udanych" shitów to DWL-900AP+. To cudo po prostu tak jak to ujął ZENiTH żyje własnym życiem !!! Lepszego określenia w życiu nie słyszałem.
Także jeśli ktoś ma gumowe newry i lubi rzeżbić to polecam DLinka. W innym wypadku proponuję nie tykać tego sprzętu 2-metrowym kijem. Tym bardziej, że Linksysy, Motorole, Asusy to sprzęt o kilka klas wyższy, a obecnie nei dużo droższy od Dlinków.
szmek opisz dokładniej Twoją obecną konfigurację i to jaki efekt chcesz uzyskać.
Edytowany przez robsonn dnia 20-04-2007 11:26
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link
|
|
|