22 Listopada 2024 04:43:37
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.70.64
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: HOME MEDIA :: » Technologia VoIP
 Drukuj wątek
PAP2t + np. voxalot
rzuku
Witam,
czy jest sposób poza Freeconet, aby mieć na jednej linii np. Betamax i
IPfon i jeszcze, żeby można było odbierać rozmowy przychodzące na
numer IPfona.
Próbowałem np. voxalot i albo nie umiem, albo nie ma tam takich
możliwości.

bigl
Tak - bramka lub router obsługujący na jednym fizycznym porcie wielu providerów. Bramka to Linksys SPA1001 (2 providerów) lub Siemens AG-188 (też 2 providerów). Routery z czymś takim robi tylko Fritz - wszystkie modele obsługują do 10 providerów na każdym z 2 portów.
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)

rzuku
Mam wrażenie, że się nie rozumiemy. Sad

Wiem, że na bramce PAP2T czy też innej są dostępne 2 linie. W moim przypadku więc mogę na 1 skonfigurować IPfon, na drugiej Betamax (voipdiscount) i działać, ale potrzebuje 2 aparaty telefoniczne.

Jeżeli miałbym bramkę SPA1001, to ona ma 1 port na którym obsługuje 2 providerów. Ale ja mam PAP2T. Sad

Chodzi mi, więc o to czy na voxalot, czy czymś w tym stylu, da się zrobić aby na 1 porcie mieć obsługę kilku providerów, zarówno dla wychodzących rozmów jak i przychodzących?

bigl

Cytat

rzuku napisał/a:
Mam wrażenie, że się nie rozumiemy. Sad
[.....]Ale ja mam PAP2T. Sad

A skąd ja miałem o tym wiedzieć skoro nie napisałeś tego? Angry

UPDATE: Sorry - już zobaczyłem skąd - z tematu wątku Smile
Edytowany przez bigl dnia 16-04-2007 18:53
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)

ravnet
Ja używam freeconet.pl i mam ustawione betamaxa i newfona + jeden nr miejski od nich. Na razie jest ok, tylko że to jest usługa płatna (1,95 za konto + nr miejski/mc), ale pierwsze trzy miesiące są gratis więc chyba warto przetestować. Powinno Ci wszystko działać.
wrt54gl v1.1 Tomato v. 1.11.1217
PAP2t 5.1.6(LS) freecont

rzuku
A zadowolony jesteś z tego freconet? Bo ja różne opinie słyszałem?

ravnet
Ja jestem zadowolony ale nie wszyscy szczególnie ci którym coś nie działa najlepiej poczytać na forum https://www.freeconet.pl/forum/
Głównie zależy od tego jakich operatorów używasz i czy z takim operatorem dobrze zgrali system.
Tak naprawdę to używam tego od 2 tygodni i jest to trochę za krótko żeby powiedzieć czy usługa jest w pełni dobra, Zresztą oni raptem istnieją pół roku i cały czas się rozwijają.
Moim zdaniem warto wypróbować, szczególnie że pierwsze 3 miesiące są za free i serwerki są w polsce.
wrt54gl v1.1 Tomato v. 1.11.1217
PAP2t 5.1.6(LS) freecont

Malinow
a czy ktoś może próbował rozwiąza ten problem za pomocą usługi SIPproxy na DD-WRT?

rzuku
DD WRT jest kiepskie, bo QoSy nie działają.
Mam Tomato i używam Freeconet i jest super.

olinpower

Cytat

rzuku napisał/a:
Witam,
czy jest sposób poza Freeconet, aby mieć na jednej linii np. Betamax i
IPfon i jeszcze, żeby można było odbierać rozmowy przychodzące na
numer IPfona.
Próbowałem np. voxalot i albo nie umiem, albo nie ma tam takich
możliwości.

witam, mam tak ustawione i dziala bez zarzutu. elestacznosc pogramowanie dialplanu elegencka. chetnie Ci pomoge w konfiguracji. mam ustawione actio ipfon sipgate przychodzace, wychodzace voipdiscount lub actio czy ipfon w zaleznosci jaki nr wybiore. polecam http://www.poivy.com bo mozna sobie stacjonarny numer jako caller id ustawic. (normalnie jak dzwonisz z betamaxa nie pokazuje sie nr dzieku caller id moze przy dzwonieniu pokazac nr stacjonarny np z ipfona
pzdr
update: byla literowka, no jeszcze info czasami betamax zle zlicza wolne minuty jak sie uzywa voxalota t.j po prostu sie za nie placi. Wazne ze chlopaki z voxalota maja kontakt z betamaxem (a to nie jest latwe Smile ) i mysle ze bedzie ok. np wczoraj mi policzy za minuty ale dzisiaj juz bylo ok
Edytowany przez olinpower dnia 26-04-2007 20:57

rzuku
Wiem, już na czym wic polegał.
Dzięki olinpower, wiem że trzeba ustawić w panelu providers SIP REGITER=Yes (if unsure set No). To powoduje, że działa w obie strony tj. wychodzące i przychodzące.

A Freeconet już nie polecam, bo voipdiscount chargeuje za połączenia via Freeconet i jak na razie voipdiscount spuszcza freeconet. Z voxalot faktycznie współpracują. A na dowód, że spuszczają freeconet załączam moją korespondencję z nimi.

Witam,

Problem staramy się wyjaśnić. Kontaktowaliśmy się już z VD, ale na razie brak jakiejkolwiek odpowiedzi. Mamy nadzieję, że podobnie jak Voxalotowi uda się rozwiązać ten problem wspólnie z VD

--------------------------------------------------------------------------------

From: xxx
Sent: Friday, April 27, 2007 10:17 AM
To: service@freeconet.pl
Subject: Problem z voipdiscountem

Witam,
dotychczasowe problemy, które miałem to nic w porównaniu z tym.
Otóż VOIPDisocunt daje 300 min. tygodniowo free za połączenia z 1 IP. W przypadku używania platform ala Państwa, z tego co się orientuję brany jest pod uwagę IP sygnalizacyjny, więc Państwa. Powoduje to, że zamiast mieć darmowe połączenia, jestem przez voipdiscount chargeowany.
Podobne problemy miał voxalot i je rozwiązał.
Czy i kiedy zamierzacie Państwo ten problem rozwiązać? Jeżeli nie zostanie on rozwiązany to traci sens korzystanie z Waszej platformy.

--

darco3

Cytat

Otóż VOIPDisocunt daje 300 min. tygodniowo free za połączenia z 1 IP. W przypadku używania platform ala Państwa, z tego co się orientuję brany jest pod uwagę IP sygnalizacyjny, więc Państwa. Powoduje to, że zamiast mieć darmowe połączenia, jestem przez voipdiscount chargeowany.

A jak sie to ma do neostrady? I zmiennych IP. Badz innych polaczen z internetem ze zmieniajacym sie IP?

olinpower

Cytat

darco3 napisał/a:
A jak sie to ma do neostrady? I zmiennych IP. Badz innych polaczen z internetem ze zmieniajacym sie IP?

witam,
zgadza sie mozesz miec problem ale pomysl jak niewielka jest szansa ze ktos to wydzwoni.
Ponizej opisuje jak ustawic identyfikacje nr clonach betamax

uruchamiasz klienta softowego od betamaxa np. voipdiscount. wchodzisz do settings -> caller id, uaktywniasz edycja profilu i w wpisujesz nr komorkowy w formacie 0048xxxxx. i wybierasz komorkowy z listy. zapisujesz zmiany. teraz widzisz w zakladce caller id ze mozesz nacisnac veryfi.naciskasz ten guzik i za chwile masz sms i ten kod wpisujesz do okna w sofciku. masz teraz mozliwosc wybrania no caller id lub twoj zweryfikowany nr. Teraz musisz ustawic bramke w linksysie wpisuje sie w pole Display Name:0048xxxx. nie sprawdzalem na frycu na czuja bym wpisal w internet number w zakladce gdzie masz ustawione konto betamaxa. Na ta chwile z tego co wiem voipcheap i poivy.com oferuja veryfikacje stacjonarnych. Jeszcze jedno na komorki nie zawsze dziala identyfikacja (wlasciwie niegdy nie dziala albo pokazuje sie inny nr).
pzdr
zaktualizujcie oprogramowanie(help->search update) do najnowszej wersji od 3.02 powinna byc identyfikacja stacjonarnych

Gelek
Niestety, w przypadku fritza 7050 i voipcheap, voipdiscount oraz internetcalls ten patent nie dziala :-(
Identyfikacja pojawia sie wylacznie przy dzwonieniu z oryginalnego softu.
Z bramki - niestety nie :-(

Pozdrawiam, Gelek.

olinpower

Cytat

Gelek napisał/a:
Niestety, w przypadku fritza 7050 i voipcheap, voipdiscount oraz internetcalls ten patent nie dziala :-(

witam sprobuj zaznaczyc
use internet number for registration w zakladce w gdzie masz ustawione konto voipowe
pzdr

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 81

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,197,267 unikalnych wizyt