Kupiłem Asusa WL-500gP wybierałem pomiędzy WRT54GL, wybór padł na Asusa ze względu na USB, chcę podłączyć dysk, ale do tego chyba jeszcze daleka droga, sądząc po moich problemach.
Czytałem, że Asus jest trudniejszy w konfiguracji, na linuxie się nie znam, ale myślałem, że dam, radę.
Wgrałem soft Oleg 1.9.2.7-7f
Czytam openlinksys.info i wl500g.info i inne oraz oczywiście google, ale ręce mi już opadają.
1 problem jest taki: mam kompa (podłączony po kablu) i laptopa (wifi), router rozdziela sieć osiedlową, tu i tu inet jest, ale komp i laptop się nie widzą w sieci (nie ma odpowiedzi po pingu). Czy to po ręcznie wpisanych IP, maskach itp., czy po DHCP.
LAN vs. WAN filter jest wył, firewall routera próbowałem z wł i wył
Co zrobić, żeby się widziały?
Czytałem o routingu, czy to ustawić?
W konfiguracji routera mam IP Config->Route czy to jest to?
Co tam wpisać? Jest tam jakiś parametr metric? Co to?
Jest jeszcze taka dziwna rzecz z outpost firewall: adresy zaczynają się od 190.168.11.x a outpost wykrywa w opcje->system->ustawienia 190.168.10.0 (maska) czy to jest ok? nie powinno być 190.168.11.0 (maska)
Proszę pomocy bo mi już łeb pęka, przeszukuje fora, google, szukam ustawień po omacku, mam już tego dosyć
Pierwsza podstawowa sprawa:
czy pingi nie sa po prostu blokowane przez firewalle na komputerach ? Windows Firewall blokade icmp ma w standardzie (penis wie po co).
Druga podstawowa sprawa:
adres 190.168.11.x to adres IP z tzw. zakresu zewnetrznego. Czy aby nie popelniles gdzie bledu w konfiguracji ?
Dzięki SlyT za odpowiedź.
Faktycznie pingi były blokowane przez Outposta, ale ze mnie noob
Sęk w tym, że otoczenie sieciowe nie działa, chociaż wcześniej działało (kiedy komputery były podłączone bezpośrednio - bez routera), miałem zrobione dyski sieciowe itp.
Dlatego myślałem, że może kompy nie mają połączenia i sprawdzałem pingiem.
Teraz kiedy jest router. otoczenie nie działa, wyświetla, że "(grupa robocza) jest niedostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego..." itp.
Próbowałem wszystkiego z http://www.banita.pl/konf/smbprzegwinxp.html i dalej kompy się nie widzą w otoczeniu sieciowym.
Adresy w routerze mam ustawione dobrze, chyba, zresztą nawet kiedy ustawie DHCP to wtedy powinien sobie przypisać prawidłowe i nawet wtedy otoczenie nie działa.
Czy niedziałające otoczenie sieciowe może być winą routera?
a pingi z jednego kompa do 2 przechodza czy nie?? na czas testow wylacz wszystkie firewalle i antywirusy, pewno cos ci blokuje.. (windowsowy firewall tez)
W/w objawy moga wskazywac na blokowanie przez firewalle komunikacji po portach 135 - 139 odpowiadajacych na komunikacje MS Networking. Zaczalbym od sprawdzania konfiguracji firewalli. W Outpost jest cos takiego jak zaufana siec (czy strefa) - warto dodac do niej hosty z sieci lokalnej .
BTW samo chwilowe wylaczenie firewalla nic nie da - potrzebny jest restart lub odczekanie dluzszej chwili.
Chyba już wiem dlaczego tak się dzieje, ale dalej nie wiem jak to naprawić.
Chodzi o usługę Przeglądarka komputera. Na obu komputerach jest ona wyłączona. Nie włącza się przy starcie systemu (tryb uruchomienia mam automatyczny) i nie mogę jej włączyć ręcznie - dostaje komunikat:
Cytat
Usługa Przeglądarka komputera na Komputer lokalny uruchomiła się, a następnie zatrzymała. Niektóre usługi zatrzymują się automatycznie, jeśli są bezczynne, na przykład usługa Dzienniki wydajności i alerty.
W podglądzie zdarzeń nie ma błędów, jest tylko:
Cytat
Do usługi Przeglądarka komputera został pomyślnie wysłany kod sterowania uruchom.
Usługa Przeglądarka komputera weszła w stan uruchomienia.
Usługa Przeglądarka komputera weszła w stan zatrzymania.
Taki sam problem był opisywany na tym forum, ale nie ma odpowiedzi.
Zapomniałem dodać, że usługi Serwer i Stacja robocza mam włączone.
Jak uruchomić to ustrojstwo?
Edytowany przez kold11 dnia 11-04-2007 11:46
OK po 2 godzinach udało mi się uruchomić to ustrojstwo.
Okazało się, ze blokowały to wpisy ze strony http://banita.pl/konf/smbprzegwinxp.html akapit Rozwiązywanie problemów z przeglądaniem - wpisy w rejestrze HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Browser
Ustaw w nim parametr DWORD "Start" o wartości "4".
i
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Browser\Parameters
Parametr "MaintainServerList" ustaw na "No" lub "Auto" oraz parametr "IsDomainMaster" ustaw na "False".
Wcześniej zmieniałem to tak jak opisane.
Teraz zrobiłem dokładnie odwrotnie i Przeglądarka komputerów uruchomiła się. Laptop i komp widzą się w otoczeniu siecioweym.
Nie widzę jednak routera. Czy powinien on być widoczny? Co ustawić w oprogramowaniu Oleg'a 1.9.2.7-7f? Do routera mam podpietą kartę SD 2GB przez czytnik USB, w event log router go wykrywa. Download Master pisze No device was found!
Router powinien byc widoczny O ILE masz na nim jakis udzial CIFS. Sam router nie bedzie widoczny w otoczeniu sieciowym. A co do karty SD to czy masz ja mount'owana do jakiegos katalogu ? Czy po prostu system wykryl ale nie mount'owal ?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?