24 Listopada 2024 03:49:35
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.203.242
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54G
maximus
Witam . To moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumiałość .

Ogolnie mam kilka pytan i byłbym wdzieczny jak ktoś by mi pomogł .

Obecnie mam dsl i rozdzielam go na 12 osob w bloku . Do tej pory uzywalem modem siemens dsl oraz router planet model xrti401d oraz switch tej samej firmy i system sie sprawdzał przez 2 lata . Poniewaz trzeba isc z postępem chciałbym zrobic pewne zmiany . Zmiany mialy by polegac na tym że chciałbym wprowadzic wi-fi oraz troche bardziej pokierowac rochem i predkosciami niz same proste dhcp dla wszystkich. Przy okazji stałem sie posiadaczem routera linksys wrt54g i teraz seria moich pytan :

- router jest z anglii dostałem go od szwagra ktos go poprostu wywalił Sad. Czy ten router bedzie działał poprawnie w polsce chodzi mi glownie o wi-fi bo niby jest opis ze dziala na 2,4 ale moze w anglii sa inne standardy ?

- router posiada tylko 1 antentke a druga jest zlamana . W dziale bazar znalazłem osobe ktora przedaje uszkodzony router za 40 łż czy antenki od tego samego modelu będą działac ? i czy router na 1 antence bedize działac czy potrzebne sa 2 ?

- chciałbym aby z tego routera był zasieb na wi-fi ( opcjonalnie w planach ) w całym bloku bo narazie wszyscy sa podłaczeni kablem . Czy moze od raz uposzukać jakis innych antenek aby zasieg był wiekszy . Blok jest nowy bo ma 2 lata i tak naprawde nie wiem ile jest zelbetonu w nim

- co do samego podzialu to ktory soft wgrac tak abym mogl ustawiac priorytety dla kazdego uzytkownika odzielnie ?

- czy wogolne na tym routerze jest mozliwe aby oddzielnie przydzielac predkosci dla kazdej osoby oddzielnie czyli dla pani Halinki dac mniejszy transfer a dla stasia dac wiekszy ( oczywiscie po zmianie softu )

no to narazie na tyle z pytań Smile

zip
Po pierwsze sprawdź wersję routera: http://www.openlinksys.info/readartic...ticle_id=8 nie na wszystkie można wgrać alternatywny soft.

Cytat

- router jest z anglii dostałem go od szwagra ktos go poprostu wywalił . Czy ten router bedzie działał poprawnie w polsce chodzi mi glownie o wi-fi bo niby jest opis ze dziala na 2,4 ale moze w anglii sa inne standardy ?

TAK - będzie działał poprawnie

Cytat

- router posiada tylko 1 antentke a druga jest zlamana . W dziale bazar znalazłem osobe ktora przedaje uszkodzony router za 40 łż czy antenki od tego samego modelu będą działac ? i czy router na 1 antence bedize działac czy potrzebne sa 2 ?

- chciałbym aby z tego routera był zasieb na wi-fi ( opcjonalnie w planach ) w całym bloku bo narazie wszyscy sa podłaczeni kablem . Czy moze od raz uposzukać jakis innych antenek aby zasieg był wiekszy . Blok jest nowy bo ma 2 lata i tak naprawde nie wiem ile jest zelbetonu w nim

Od razu poszukaj lepszych anten a i tak wątpię czy będziesz miał sygnał w całym bloku - stropy prawie zawsze są żelbetowe i dość mocno tłumią sygnał.

Cytat

- co do samego podzialu to ktory soft wgrac tak abym mogl ustawiac priorytety dla kazdego uzytkownika odzielnie ?

właściwie każdy z tego forum, ja polecam Tomato + generator skryptów Robsonna

Cytat

- czy wogolne na tym routerze jest mozliwe aby oddzielnie przydzielac predkosci dla kazdej osoby oddzielnie czyli dla pani Halinki dac mniejszy transfer a dla stasia dac wiekszy ( oczywiscie po zmianie softu )

TAK - jak wyżej
WRT54GL v1.1 Tomato v1.11
PAP2t Stock firmware 5.1.3-LS + IPFON
Script Generator 1.00 robsonn'a Smile

maximus
dzieki za odp

dzis sobie zapodałem do swojego routerka oprogramowanie tomato 1.06 . Powiem tak przesiadajac sie z planeta 401d ten router z takimi opcjami to jak przesiasc sie z poloneza na ferarri Smile

przyznam sie ze dzis siedzialem non stop na forum i znalazlem wiele odpowiedzi na moje pytania ale mam jeszcze pytania pomimo szukania poprostu nie rozumiem badz nie moglem znalec

- wgrałem oprogramowanie tomato czy na tym sie to konczy bo kazdy cos pisze o skryptach - o co chodzi z tymi kryptami i po co sie je wgrywa skoro ktos ma juz wgrane tomato ?
- czy skryptem jest dd-wrt czy to calkowicie odzielny program i czym sie on rozni od tomato
- nie moge sie doszukac gdzie wlacza sie filtrowanie po mac adres dla zwykłych połączen ? kablowych " bo znalazłem tylko dla połączen wifi a potrzeba mi wpisac 12 adresow
- poczytałem tez o bagach i wyskakuja mi okienka z chinskimi znakami przy probach z pingami i tracy czy cos nie tak robie czy mze cos innego
-chcialbym tez udostepnic wifi dla 2-3 urzytkownikow i juz rozczytalem sie w zabezpieczeniach ale mimo wszystko nigdy nie rozdzielałem wifi, ja mam ustawic router jako ap bo tak bym to zrobil oraz czym sie rozni opcja ap+wdc ?

tak wogole to jakie najlepszy bylo by oprogramowanie dla mnie jezeli rozdzielam na 12 kompow dsl wszystko po kablu teraz jak mam router moze 3 osoby mialy by dostep do wi-fi i chcialbym kazdemu z uzytkownikow przypisac inny trafser no i zeby to w miare stabilnie chodzilo ?

wiem ze pytania sa dla was banalne moze nawet glupie z mojej strony ale bardzo by mi pomogly

dzieki z gory Smile
Edytowany przez maximus dnia 26-03-2007 20:28

maximus
Witam to jeszcze raz ja.

Już nie będe pytałogolnikowo jak zrobiłemto wyżej bo spędziłem kolejny dzień na forum Smile

bardzo bym prosił tylko o odpowiedz :

nie moge znaleść w tomato opcji ustawienia filtrowania po adresach mac na kablu ( narazie wszyscy sa na kablu ) znalazłem kawałek posta robinsona ktory napisał ze dodaje sie to w opcjach acsess restriction ale tam widze ze mozna blokowac wybrane uslugi typu torennty i inne ale zadnej wzmianki o mac nie widze

zip
W Access Restriction w linii Applies To wybierasz "All Excpet..." i wpisujesz wszystkie MAC jakie mają mieć dostęp do netu i zaznaczasz Block All Internet Access w ten sposób tylko kompy z listy będą miały dostęp do internetu, ale do sieci lokalnej wszystkie.
Nie ma możliwości takiego blokowania po MAC dla kabla jak dla wifi.
PAP2t Stock firmware 5.1.3-LS + IPFON
Script Generator 1.00 robsonn'a Smile

maximus
Zip dziękuje bardzo za odp . Dzis zapodaje routerek w siec i ucze się dalej . Potem powoli zaczne sie bawic Qos z którym tez nie mam doświadczenia ale moze jakos bedzie .Mam tylko ostanie pytanie czu jakies specjalnie ustawienia mam robic do dsl czy poprostu wpisywac wszystkie parametry jak leci bo dzieśwyczytałem ze przy jakims połączeniu w wpisywało sie wszystkiego .

pozdrawiam
Edytowany przez maximus dnia 28-03-2007 10:20

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 90

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,513,852 unikalnych wizyt