Witam,
przeszukalem to forum, forum linksysa, troche w gogole, jednak mimo podobnych problemow ciagle nie znalazlem rozwiazania.
Mam internet z aster - 2 zewn ip w tej samej klasie, wrt54gl z tomato, 3 komputery i psp.
Chcialbym, zeby jeden z publicznych adresow byl mapowany 1:1 na wybrany komputer za routerem, a drugi publiczny rozdzielany na 2kompy i psp.
Chcialem zastosowac zaawansowany routing, podnioslem vlan2 z odpowiednim mackiem i regulki od ipt tez juz mam gotowe. problem w tym, ze nie umiem na tomato dodac nowych tablic routingu ani regul do istniejacych tablic :/
# uname -a
Linux tomato 2.4.20 #2 Wed Jan 24 09:43:16 PST 2007 mips unknown
# ip route add table 200
RTNETLINK answers: No such device
# ip rule list
RTNETLINK answers: Invalid argument
Dump terminated
#
# ip route add default scope global nexthop via brama dev vlan1 nexthop via brama dev vlan2
# ip route add default equalize nexthop via brama dev vlan1 nexthop via brama dev vlan2
czy jest to rozwiazalne na tomato, czy musze sie przestawic na ddwrt, gdzie wg wiki da sie to zrobic?
ten adres co dzielisz, przypisz do rutera i uzywaj klasycznie. drugi adres przepisz skryptem do innej maszyny.
jak? zobacz tu: http://www.openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=32&thread_id=1384
...
nie doczytalem o tych macach. chm. ale adres mac masz przypisany do interfejsu WAN, jesli masz rozne IP na rozne MAC-i. Ale moze sie da w postrouting zrobic podmianke MAC?....
dalo by sie, ale trzeba by do ARP dopisac sztywno jakis MAC do konkretnego adresu IP. arp -s IP MAC, ale tomato nie ma komendy arp. Sproboj jakiegos freewrt czy dd-wrt, moze sie da.
Edytowany przez mescator dnia 06-03-2007 21:03
---
Asus RT-16N 1.28.0000 MIPSR2-101 K26 USB VPN
WRT54Gv3.1/ 1.28.0005 099V ND VPN
juz szukalem o zmienianiu maca iptablesami i narazie wynika, ze sie nie da, a nawet gdyby sie dalo, to tomato nie ma skompilowanej tej latki wiec tak czy inaczej lipa :/
czytalem, ze ci z dd-wrt maja straszny balagan i czasem sami sie gubia w swoim sofcie, co jakos negatywnie wplywa na chec zmiany na ten wlasnie fw :]
pozatym strasznie podobaja mi sie tomatowe wykresy w czasie rzeczywistym
niestety, juz zaczalem czytac o tomato -> ddwrt.
jakos dam rade, dzieki za pomoc i jakby sie jeszcze jakis pomysl zrodzil to chetnie sprawdze
edit:
wszedzie jest napisane, ze zmieniajac fw z oryginalnego na dd-wrt najpierw wgrac mini, a pozniej jaki sie chce. Ale nie moge wyszukac jak zmienic soft z tomato. musze najpierw wrzucic oryginalny czy moge od razu dd-wrt? i jesli tak, to najpierw mini, a pozniej standard, czy od razu standard tez bedzie ok?
Edytowany przez mlody207 dnia 06-03-2007 23:30
nie chce sie wypowiadac autorytatywnie, ale z tomato zmienialem na rozne inne w tym dd-wrt bez przechodzenia przez mini. w najgorszym przypadku musialem dluzej potrzymac reset zeby go do domyslnych ustawien zresetowac....
---
Asus RT-16N 1.28.0000 MIPSR2-101 K26 USB VPN
WRT54Gv3.1/ 1.28.0005 099V ND VPN
wiec tak, przy zmianie z tomato na dd-wrt postepuje sie klasycznie i od razu wgrywa generic z katalogu standard. to jakby ktos nie byl pewny :] (jest napisane na wiki dd-wrt, w dziale WRT54g/gl)
teraz sprawa adresow. modem kablowki najprawdopodobniej pracuje jako bridge. ma 1 wyjscie na rj45 i jedno usb. na kazdym z nich mialem podlaczonego PC i kazdy mial swoje ip przypisane do swojego maca.
do rj podlaczalem switcha, a do swicha oba kompy i dzialalo ok, wiec teoretycznie mozna zrobic to co mi potrzebne.
robie tak:
(nie zmieniam portow przez nvram, bo chce to zrobic na jednym kablu :> moze tu wlasnie lezy problem)
1. vconfig add eth0 2
2. ifconfig vlan2 hw ether 00:mac:jaki:ma:byc
3. ifconfig vlan2 inet IP netmask maska up (tu musze spr z dhcp dla pewnosci)
4. tutaj stosuje zaawansowany routing wg lartc (skrypty mam dobre, napisalem je jakis czas temu na potrzeby kilku serwerow)(stosowalem i default, scope global i equalize)
5. regulki iptables:
iptables -t nat -I PREROUTING -d zewnip_vlan2 -j DNAT --to ip_za_natem
iptables -t nat -I POSTROUTING -s ip_za_natem -j SNAT --to zewnip_vlan2
iptables -I FORWARD -s ip_za_natem -j ACCEPT
iptables -I FORWARD -d ip_za_natem -j ACCEPT
i czasem jeszcze dla pewnosci:
iptables -I FORWARD -s zewnip_vlan2 -j ACCEPT
iptables -I FORWARD -d zewnip_vlan2 -j ACCEPT
ale tu zaczynaja sie schody. niby wszystko dziala, pingi z routera wychodza do bramy, ale nie wiem ktorym laczem, a z routera raczej sie tego nie dowiem..
tablice routingu wygladaja ok.
planuje odtworzyc takie warunki przy pomocy jakiegos serwera i wtedy posprawdzac, ale na to trzeba miec czas. mozliwe tez, ze na jednym kablu sie nie da i bede musial poswiecic jeden lanport zeby zrobic "dual wan", ale wtedy dochodzi jeszcze koniecznosc stosowania switcha miedzy modemem, a routerem :/
w kazdym razie sprawdze, a jak zrobie dam znac :)
dzieki za pomoc
Edytowany przez mlody207 dnia 10-03-2007 18:55
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?