12 Kwietnia 2024 13:28:39
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· dodatkowe złącza s...
· Szukam zaproszenia n...
· RT-N18U - nie można...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Firewall nie zawsze ...
· [Howto] Xpenology na...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Optware na CIFS
· RT-AX56U - Status kl...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] ASUS RT-AC68U
· Rozłączanie klient...
· serwer VPN za wan'em
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· Jaki USB hub do syno...
· [S] Karta sieciowa Q...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [10]
· RT-N18U - nie mo... [3]
· dodatkowe złącz... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [216 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 416
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.238.174.191
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » OpenWrt - firmware
 Drukuj wątek
Edgerouter-X OpenWRT instalacja failed?
Sauron
Witam,

posiadam router jak w temacie - ale wygląda na to, że zcegłowany jestSad.
Co zrobiłem:
1. zciągnąłem ze strony ubnt najnowszy soft do ER-X i go uploadowałem + uruchomiłem - poszło ok.
2. zciągnąłem ze strony:
https://github.com/stman/OpenWRT-19.07.2-factory-tar-file-for-Ubiquiti-EdgeRouter-x/tree/master/Version%2022.03
plik tar z wersją fabryczną którą wykorzystałem do updatu okrojonej wersji OpenWRT którego użyłem do updatu poprzez GUI routera - poszło ok
3. Uzyłem WinSCP i uploadowałem plik bin z sysupgradem ze strony z punktu 2 i odpaliłem do poprzez putty sysupgradem z parametrem -F...

i do tej pory wszystko było ok, router mnie rozłączył i 20 minut później nadal nie wstał. Efekt jest taki żedioda power się świeci, natomiast po podłączeniu do któregokolwiek portu dioda na nim po kilku sekundach mruga około 5 razy a potem znika. W czasie kiedy dioda mruga system windows jakby wykrywał że jest połączenie ale znika ono po paru sekundach - natomiast ping -t widzi niestety cały czas że host jest nieosiągalny...
Ratunku Shock
Ubiquiti Edge Router ER-X / OpenWRT 22.03.3
Tomato by Shibby / Netgear 6300 v2 / Huwei e3372
 
djwujek
https://help.ui.com/hc/en-us/articles/360019289113-EdgeRouter-TFTP-Recovery

Przywróć orginalny soft z linku powyżej i spróbuj wgrać jeszcze raz openwrt.
Jakbyś kupił mikrotika rb750gr3 byś miał o wiele prościej to wgrać.
---- SIEĆ 1 -----

1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0
 
shibby
miałem tak w piątek na jednym ER-X, też mi po sysupgrade nie wstał.

Postawiłem go na nogi wg instrukcji którą wkleił djwujek i wgrałem raz jeszcze OpenWRT - tym razem wgrał się bez problemu.

Pierwszy raz miałem taką sytuacjię na ok 7 flashowań ER-X/ER-X-SFP. Nie wiem czemu tak się stało i od czego to zależy.
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
Sauron
Ogarnąłem przywrocenie softu. Niestety na stronce OpenWRT niepotrzebnie dodali linki do softów bez LuCi i skończylo sie na tym, że jeszcze raz musialem przeprowadzać procedurę i wgrać sysupgrada z tabeli "Installation" na początku strony:
https://openwrt.org/toh/ubiquiti/edgerouter_x_er-x_ka

w końcu poszło Smile

a propo wgrywania - nie jest to jakieś mega trudne, a można się czegoś nowego nauczyć - w moim przypadku winSCP, tftp i paru innych rzeczy... no ale ostatecznie udało się uruchomić nową wersję więc jest git. Dzięki za pomoc!
Ubiquiti Edge Router ER-X / OpenWRT 22.03.3
Tomato by Shibby / Netgear 6300 v2 / Huwei e3372
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 11

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,117
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

Adooni
24-03-2024 13:16
Guest network is currently designed to allow the first set of each band (2.4G, 5G, 5G-1) available to the AiMesh node

tamtosiamto
24-03-2024 03:03
ale w 1 jest opcja do wyboru - dla calej sieci albo rutera only i wlasnie o tym mowie, ze nie dziala

Adooni
23-03-2024 16:31
w dokumencie asusa jest ze wlasnie dla 1 ma dzialac na nodach tez

tamtosiamto
23-03-2024 15:39
tak, ale nie zmienia to faktu, ze w pierwszej nie dziala wylaczanie aimesh dla goscinnej( a powinno), czyli jest jakis bug. Mam start soft, bo to dsl-ac68 ktory nie jest juz updateowany

Adooni
22-03-2024 18:07
nie, 1 wsza bedzie wszedzie trzeba 2ga zrobic dla kazdego pasma te nie sa przenoszone

tamtosiamto
19-03-2024 19:57
czyli jak mam jedna siec goscinna to powinno dzialac separowanie gosci od noda -a nie dziala Smile

tamtosiamto
19-03-2024 19:50
@Adooni 'Only one set is available for 1 band' i tak mam-1 set dla 2.4ghz i 1 dla 5ghz-czy czegos nie rozumiemW drugiej sieci goscinnej nie ma opcji wyboru Ruter only/ All nodes

Adooni
19-03-2024 19:14
no to przeczytaj to 2 pod - 1 stet z kazdego pasma jest dopuszczony na nody. zrob 2 siec jako goscinna na danym pasmie i wtedy sprawdz

71,003,189 unikalnych wizyt