13 Kwietnia 2024 23:25:20
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Szukam zaproszenia n...
· dodatkowe złącza s...
· RT-N18U - nie można...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Firewall nie zawsze ...
· [Howto] Xpenology na...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Optware na CIFS
· RT-AX56U - Status kl...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] ASUS RT-AC68U
· Rozłączanie klient...
· serwer VPN za wan'em
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· Jaki USB hub do syno...
· [S] Karta sieciowa Q...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [12]
· RT-N18U - nie mo... [3]
· dodatkowe złącz... [1]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [216 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 416
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.200.27.215
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
vlan dla kamer
mat89
Mam sieć 192.168.1.0 a kamery 192.168.2.0
Kamery są na stałych adresach.
Czy mogę utworzyć vlan dla kamer żeby sieć główna je widziała. Czy muszę switch kamer podłączyć do konkretnego gniazdka w edgerouter?
 
djwujek
Edgerouter ma domyślnie przepuszczony ruch pomiędzy sieciami.A masz switch od kamer zarządzany czy nie ?
---- SIEĆ 1 -----

1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0
 
mat89

djwujek napisał:

Edgerouter ma domyślnie przepuszczony ruch pomiędzy sieciami.A masz switch od kamer zarządzany czy nie ?


Ogólnie moją sytuacja jest taka:
kamery są podłączone do switcha poe niezarządzanego dalej ten swich do switcha ubquiti zarządzanego no i ten switch do routera edge
Czyli muszę utworzyć vlan na switchu ubiquiti i na edge router dobrze rozumiem?
Chciałbym żeby kamery były dostępne dla wszystkich z głównej sieci
 
Adooni
ogolnie to żeby VLANy dzialaly to musisz je miec ustawione na każdym urządzeniu po drodze. czyli musisz wymienic switch poe ten od kamer rownież.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint
 
mat89

Adooni napisał:

ogolnie to żeby VLANy dzialaly to musisz je miec ustawione na każdym urządzeniu po drodze. czyli musisz wymienic switch poe ten od kamer rownież.

Nie w moim przypadku switch poe jest podpięty do switcha zarządzanego to on ma ustawiony vlan.

Dobra poradziłem sobie. Dodałem na edge VLAN i interface switch0 i działa.
 
shibby
@mat89 ma rację, switch poe w jego przypadku nie musi być zarządzalny bo wszystkie urządzenia do niego wpięte są w jednym vlanie. Zatem wystarczy, że na routerze ustawi vlany oraz na switchu ubiquiti ustawi by port do któręgo wpięty jest switch poe przepuszczał tylko jeden vlan nietagowany i gotowe.
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 8

· Użytkowników online: 1
nikersik

· Łącznie użytkowników: 24,117
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

Adooni
24-03-2024 13:16
Guest network is currently designed to allow the first set of each band (2.4G, 5G, 5G-1) available to the AiMesh node

tamtosiamto
24-03-2024 03:03
ale w 1 jest opcja do wyboru - dla calej sieci albo rutera only i wlasnie o tym mowie, ze nie dziala

Adooni
23-03-2024 16:31
w dokumencie asusa jest ze wlasnie dla 1 ma dzialac na nodach tez

tamtosiamto
23-03-2024 15:39
tak, ale nie zmienia to faktu, ze w pierwszej nie dziala wylaczanie aimesh dla goscinnej( a powinno), czyli jest jakis bug. Mam start soft, bo to dsl-ac68 ktory nie jest juz updateowany

Adooni
22-03-2024 18:07
nie, 1 wsza bedzie wszedzie trzeba 2ga zrobic dla kazdego pasma te nie sa przenoszone

tamtosiamto
19-03-2024 19:57
czyli jak mam jedna siec goscinna to powinno dzialac separowanie gosci od noda -a nie dziala Smile

tamtosiamto
19-03-2024 19:50
@Adooni 'Only one set is available for 1 band' i tak mam-1 set dla 2.4ghz i 1 dla 5ghz-czy czegos nie rozumiemW drugiej sieci goscinnej nie ma opcji wyboru Ruter only/ All nodes

Adooni
19-03-2024 19:14
no to przeczytaj to 2 pod - 1 stet z kazdego pasma jest dopuszczony na nody. zrob 2 siec jako goscinna na danym pasmie i wtedy sprawdz

71,041,925 unikalnych wizyt