Zastanawiam się nad przesiadką z routera Huawei B525s-23a na coś lepszego . Obecnie korzystam z internetu na kartę w Orange z podpisaną umową na Internet domowy 4G. Chciałbym wymienić ten router na jakiś nowszy i zastanawiam się nad wyborem . Problem tkwi w tym, że nie wiem który wybrać. Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Huawei 5G CPE Pro 2 H122-373, a Huawei B818-263. Na obecnym routerze mam około 30 Mbps . Mieszkam od nadajnika BTS około 600m w linii prostej, więc myślę że powinienem mieć troszkę więcej, ponieważ nawet w telefonie po przełożeniu karty z routera mam 105 Mbps .
Doradźcie mi co zrobić i wybrać.
Zależy mi na czasie.
---------------------------------------------------------------
ASUS RT-AX88U \ QNAP TS-251+-8G
Twój router nie jest przecież zły i dlatego nie widzę sensu jego wymiany. Jak mierzyłeś szybkość pobierania danych z sieci? Czy 30 mbit/s to wynik z komputera podłączonego do interfejsu Ethernet, czy przez WiFi? Jeśli przez WiFi, to nie jest to miarodajna ocena.
W którymś z poprzednich Twoich postów podałeś uzyskane z telefonu (a nie z routera) parametry radiowe. Jak wyglądają te wartości dla routera?
Proszę, nie rozrzucaj swoich postów po wielu tematach, bo trudno się połapać co i gdzie pisałeś.
===================
Asus RT-AC68U + Freshtomato
Orange światłowód 600 Mbit/s + ONT
Twój router nie jest przecież zły i dlatego nie widzę sensu jego wymiany. Jak mierzyłeś szybkość pobierania danych z sieci? Czy 30 mbit/s to wynik z komputera podłączonego do interfejsu Ethernet, czy przez WiFi? Jeśli przez WiFi, to nie jest to miarodajna ocena.
W którymś z poprzednich Twoich postów podałeś uzyskane z telefonu (a nie z routera) parametry radiowe. Jak wyglądają te wartości dla routera?
Proszę, nie rozrzucaj swoich postów po wielu tematach, bo trudno się połapać co i gdzie pisałeś.
Tak 30 Mbps to wynik z PC podłączonego po wifi do routera, który stoi metr od komputera. Taki sam wynik daje mi telefon podłączony po wifi do tego samego routera. Po kablu jest podobnie. Gdy wyciągłem kartę sim z routera i wsadziłem ją do telefonu, a następnie na telefonie odpaliłem speedtest pokazało mi 110 Mbps.
Dziwne to trochę.
To wynik po przełożeniu karty z routera do telefonu. Pomiar wykonany w tym samym miejscu co router.
A poniżej screen z HManager połączonego z routerem. Drugi zalacznik przedstawia dane LTE modemu z telefonu.
Widać, że telefon jest na paśmie LTE 2100, ale gdy przestawię router, wymuszając mu taka agregację jaka jest na telefonie, to wówczas transfer spada... nie wiem co jest. Może telefon ma lepszą antenę...
ARCZI załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Edytowany przez ARCZI dnia 24-11-2022 02:42
W tym nadajniku masz 3 pasma LTE: 800, 1800 i 2100 MHz. Przy 800 MHz masz tak jak masz, spróbuj zatem przestawić router tylko na 1800 MHz i potem tylko na 2100 MHz (bez łączenia pasm). Może to coś da. Dla LTE 800 MHz wiele więcej nie wyciągniesz.
===================
Asus RT-AC68U + Freshtomato
Orange światłowód 600 Mbit/s + ONT
W tym nadajniku masz 3 pasma LTE: 800, 1800 i 2100 MHz. Przy 800 MHz masz tak jak masz, spróbuj zatem przestawić router tylko na 1800 MHz i potem tylko na 2100 MHz (bez łączenia pasm). Może to coś da. Dla LTE 800 MHz wiele więcej nie wyciągniesz.
Na 1800 mam 12/3, a na 2100 - 14/12 Mbps. Może to kwestia pogody bo mam śnieżycę.
Dziś na telefonie z tego samego nadajnika mam też słabo bo 20, a wczoraj miałem 110 Mbps.
Wczoraj kupiłem nowy router Huawei B818 263. Na jutro ma dojść, ale musze do niego dokupić chyba antenę zewnętrzną, tylko nie wiem jaką.
Edytowany przez ARCZI dnia 24-11-2022 10:02
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.